Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinarockin konkarit Moog Konttinen, Mato Valtonen ja Kjell Strack muistelevat hurjaa menneisyyttään

Muistelmien painavimmat ajatukset jäävät liioittelun jalkoihin

Kulttuuri
 
Sleepy Sleepers ja Mato Valtonen (ylh. oik.) koettelivat 1970-luvulla hyvän maun rajoja ronskilla otteella.
Sleepy Sleepers ja Mato Valtonen (ylh. oik.) koettelivat 1970-luvulla hyvän maun rajoja ronskilla otteella.
Arvio: kirjat
Mato Valtonen, Moog Konttinen ja Kjell Starck: Kun Suomi-rock puri ja löi – Kapina-rockin synty, nousu, vaino ja (t)uho. Bazar 2015. 304 s.

Kontran laulusolisti ja suomenkielisen rocklyriikan pioneeri Moog Konttinen, Sleepy Sleepersien Mato Valtonen ja musiikkialan sekatyöläinen Kjell Starck tarinoivat menneestä teoksessa Kun Suomi-rock puri ja löi – Kapina-rockin synty, nousu, vaino ja (t)uho.

Kiihkeässä ja populistisestikin värittyneessä juttelussa rajataan selkeästi hyvät, pahat ja marttyyrit.

Kun Suomi-rock puri ja löi - Kapina-rockin synty, nousu, vaino

Mato Valtonen, Moog Konttinen, Kjelle Strack

Kustantaja: Bazar

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kirjallisuus, Musiikki

Irwin Goodmanin sanotaan vastustaneen yhteiskuntaa "paljon punkkareita rajummin", mutta väitteitä ei perustella. Tilaa olisi, kun aiheissakin rönsyillään loputtoman kauas otsikon kapinallisesta rockista.

Konttisen alkusanojen mukaan kirja laajentui käsittelemään Kekkoslandialle tyypillisiä käsittämättömiä DDR–Pohjois-Korea-akselilla liikkuneita sääntöjä ja määräyksiä ja niiden vaikutusta kapinallisiin muusikoihin, jotka tuntuvat jääneen viimeisiksi airueiksi yhteiskunnan piikikkäänä omanatuntona.

Määritelmä ampuu ohi maalin, ja painavimmat ajatukset uhkaavat jäädä kärjistysten, liioittelun, perustelemattomien mielipiteiden ja omista ajatuksista tuohtumisen jalkoihin.

Haikeasti muistellussa menneisyydessä oli usein kyse varsin leikkimielisestä kapinallisuudesta. Teoksessa mainostettu anarkia on pikemminkin hykertelyä omalle hätkähdyttämishalulle kuin mikään tiedostettu ideologia.

Kutkuttavimmat anekdootit kertovat mielivallasta, jonka uhriksi rämäpäisimmät rockmuusikot joutuivat.

Viranomaiset vainosivat, ja tanssienjärjestäjät pyrkivät hanakasti soittajien tilipussille, jolloin jouduttiin turvautumaan koviin otteisiin:

"Rahat haettiin sitten Suojasen vaimon pitämästä kahviosta viemällä kassan lisäksi ihan kaikki viimeistä suklaapatukkaa ja televisiota myöten."

Toinen huonomaineinen järkkäri, kassan kanssa kadonnut Pirskanen joutui "katselemaan orpona, kun hänen kotinsa kalusteet lensivät bändien rahoilla hankittuun uima-altaaseensa."

Tämä ei enää ollut leikkimielistä kapinaa.

Jokaisella kirjoittajalla on oma äänensä, jota keventää kielen puheenomaisuus. Tekstiä raskauttaa sanaleikittelevissä assosiaatioissa poukkoileva tyyli. Mukana on myös tahallisen virheellisesti kirjattuja laulutekstejä.

Voikin kysyä, kenelle kirja on tarkoitettu, jos vain aiheeseen vihkiytynyt kykenee ymmärtämään kaikkia hämäriä heittoja. Vai edustaako myös epäselvä ilmaisu sitä uhmaa, jonka kyseenalaistajat leimataan kirjan lempisanoin stalinisteiksi tai nihilisteiksi?

Ja kyllä se vuoden 1956 neuvostopanssarein tukahdutettu kansannousukin tapahtui Unkarissa, ei Puolassa.

Kirja ei ole historiallisia aukkoja paikkaava selvitys kotimaisesta kapinarockista, vaikka sitä lupailee. Pikemminkin se on kasvukipuinen kokoelma tarinoita konkareilta, jotka eivät ole antaneet periksi, vaan haluavat ylpeinä jatkuvassa murrosiässään edelleen luutia jo vanhentuineita asetelmia.

"Me kirjoittajat kuulutamme tämän päivän kapinaa, koska tekemistä olisi."

Ymmärrettävä pyyntö. Tosin sekään kapina ei tapahdu edellisten sukupolvien tilaamilla ehdoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat