Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija osasi itsensä brändäämisen jo 60-luvulla – Eeva Joenpelto oli oman aikansa Sofi Oksanen

Eeva Joenpellosta saattoi saada julkisuudessa kopean kuvan, mutta hänen elämässään riitti draamaa ja tragediaa

Kulttuuri
 
Maria-Liisa Nevala
Lehtikuva
Joenpelto viihtyi hyvin vallanpitäjien kanssa. Kuvassa Urho Kekkonen ja kirjailija itsenäisyyspäivän juhlissa vuonna 1958.
Joenpelto viihtyi hyvin vallanpitäjien kanssa. Kuvassa Urho Kekkonen ja kirjailija itsenäisyyspäivän juhlissa vuonna 1958. Kuva: Lehtikuva

Eeva Joenpelto, elämän kirjailija

Helena Ruuska

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Kirjallisuus

Kuka?

Eeva Joenpelto

 Kirjailija syntyi Sammatissa 1921, kuoli Sammatissa 2004.

 Julkaisi 26 romaania vuosina 1946–2000.

 Sai kuusi kertaa valtionpalkinnon vuosina 1952–83, Aleksis Kivi -palkinnon 1967, Valtion näytelmäkirjallisuuspalkinnon 1968.

 Toimi taiteilijaprofessorina 1980–85. Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan kunniatohtorin arvon hän sai 1982.

 Taiteilijaeläke hänelle myönnettiin 1989 ja Kirjailijaliiton kunniajäsen hänestä tehtiin 1992.

 Finlandia-palkinto 1994.

 Pro Finlandia -mitali 1968 ja Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki 1995.

 Istui vuosikymmeniä Suomen Pen-klubin ja Kirjailijaliiton hallituksissa ja Valtion kirjallisuustoimikunnassa.

 Naimisissa Tammen toimitusjohtaja Jarl Hellemannin kanssa 1945–75, liitosta oli kaksi poikaa.

 Sammatin koti on ollut vuodesta 2005 Joenpellon kirjailijakotina kirjailijoiden käytössä.

Helena Ruuska tekee heti avauksessa selväksi oman suhteensa elämäkerran kohteeseen kutsumalla häntä Eevaksi. Hän asettuu kirjailijan rinnalle ystäväksi. Hän ei katsele kirjailijan tuotantoa yläviistosta vaan osallistuu hänen elämäänsä samalta tasolta myötäeläen.

Kirjoittaja rakentaa monitasoista kuvaa Eeva Joenpellon elämänpiiristä. Kirjailija näytetään eri rooleissa: kirjailijana, kirjallisena vaikuttajana, tyttärenä, vaimona, äitinä. Hän on samanaikaisesti uusmaalaisen maalaisyhteisön kasvatti, helsinkiläisen kirjallisen piirin vaikutusvaltainen jäsen, porvarisrouva ja osa romaanimaailmaansa.

Kirjailijan reaalielämä ja romaanien maailma sekoittuvat. Koskaan ei voi lopullisesti tietää, eletäänkö Joenpellon romaanien totuudellisuutta vai hänen oman elämänsä totuutta, koska mitään rajaa tarun ja totuuden välillä ei ole.

Kirjoittaja osoittaa romaanihenkilöiden ja tapahtumien esikuvia, jolloin lukijaa johdatetaan uskomaan, että Joenpelto käyttää todellisuudesta otettuja malleja. Aika nopeasti lukija johdatetaan kuitenkin näkemään, että kirjailija muuntaa ja varastaa kirjailijan tavoin.

Joenpellon sukulaiset ja ystävät korostavat toistuvasti, että häneen ei voinut luottaa, hän kertoi juttuja, valehteli ja päästeli "luikuria". Joenpelto rakasti sitä, että sai juksattua kuulijoitaan.

Ruuska käyttää runsaasti hyväkseen Joenpellosta tehtyjä kirjailijahaastatteluja. Sopii kysyä, kuinka paljon kirjailija on lasketellut niissä "luikuria".

Joka tapauksessa hän on onnistunut hallitsemaan omaan tuotantoonsa ja elämäänsä kohdistuvan tutkimuksen suuntaa. Hän on luonut kuvan, jota Ruuska muiden lähteiden avulla tarkentaa ja muuttaa, mutta lukija ei tiedä, mikä lopulta kirjailijan puheissa on totta mikä keksittyä.

Irmeli Jung WSOY
Eeva Joenpelto vuonna 1989.
Eeva Joenpelto vuonna 1989.

Ruuska kirjoittaa romaania Joenpellon elämästä, "oman muotokuvani" hänestä, kuten hän toteaa. Elämäkerta on kuvaus kirjailijasta, joka muuntaa elämänsä kirjallisuudeksi ja josta tulee elämäkerran kirjoittajan käsissä uusi romaani.

Joenpellon todellisuudessa draamat ja tragediat seuraavat toisiaan. Romaanit ovat "onnettomuuksien metamorfooseja".

Onnettomuuksia Joenpellon elämässä ei puuttunut: raiskaus teini-iässä – mikäli sellainen tapahtui –, veljen kuolema sodassa, nuorimman pojan invalidisoituminen räjähdysonnettomuudessa, tuskallinen avioero, vanhimman pojan itsemurha ja nuorimman kuolema syöpään 40-vuotiaana. Toden totta Joenpelto eli kirjailijan elämän.

Helena Ruuska tulee ajoittain niin lähelle kohdettaan, että hän rupeaa tämän puolustusasianajajaksi ja eläytyy kirjailijan tuntemuksiin ja ajatuksiin. Joenpellon monimutkainen persoonallisuus on hänelle tuttu. Hän näkee julkisuudessa ylpeänä ja kopeanakin esiintyvän valtakunnan virallisen kirjailijan myös yksinäisenä kirjoittamiseen pakenevana ja helposti loukkaantuvana naisena.

Lehtikuva
Joenpelto ja Julia-koira tammikuussa 1967.
Joenpelto ja Julia-koira tammikuussa 1967.

Joenpellosta tuli menestyskirjailija Lohja-sarjansa (1974–80) ansiosta. Hän oli niin lukijoiden kuin kriitikkojen suosikki. Lohja-sarjassa kirjailija loi kertomuksen länsiuusmaalaisten ihmisten maailmasta vuosina 1919–31.

Panoraama on laaja, ja se ulottuu ajan yhteiskunnan kuvauksesta yksilöiden kokemusten kirjaamiseen. Yhteiskunnan muutosta kuvataan naisten kautta, mutta kirjailijaa ärsyttää ajan feministinen puhe.

Joenpeltoa on totuttu pitämään vahvojen toimeliaiden naisten ja heikkojen väistyvien miesten kuvaajana, ja sellaisena myös Ruuska romaanien ihmiskuvat paljolti esittää. Eräänlaisina ikoneina näistä henkilöistä voi nähdä nimihenkilöt teoksissa Rouva Glad, elämän rouva ja Tuomari Müller, hieno mies.

Ruuska on kirjallisuudentutkija ja äidinkielen opettaja. Tässä teoksessa ei käytetä kirjallisuustieteellistä kieltä. Se on kirjoitettu niin, että maallikkokin ymmärtää. Opettajan tavoin hän johdattaa lukijansa Joenpellon maailmaan ja antaa yksityiskohtaista opastusta asioista, joiden olettaa olevan tämän hetken lukijalle vähemmän tuttuja.

Herkullisia ovat kuvaukset siitä, miten Joenpelto käytti painosten kuningattaren valtaansa niin kustantajaansa nähden kuin myös kirjallisuusinstituution jäsenenä. Hän piti vehkeilyistä.

Muutamia kirjallisia juorujakin tekijä on kirjannut. Kun Eeva Joenpellon Finlandia-palkintoa juhlittiin, kirjailija "erehtyi" kysymään silloiselta WSOY:n pääjohtajalta Antero Siljolalta, oliko tämä lukenut hänen palkitun teoksensa Tuomari Müller, hieno mies. Tämä vastasi: "En. Pitäisikö?" Voisi olla paikallaan, kirjailija oli todennut.

Tämä on esimerkki siitä, mitä Joenpelto ajatteli kustantamoihin palkatuista kirjallisuusinstituution ulkopuolelta tulleista johtajista.

Myös arkinen elämä läpivalaistaan. Työskentelytavat tulevat tutuiksi, samoin sieniretket. Saamme tietää, että kirjailija laittoi aina sienikeittoon "vuolukermaa". Kirjailijan suureellisen Sammatin talon rakentamisen samoin kuin hänen pukeutumistyylinsä yksityiskohdat kirjataan. Samoin se, että Finlandia palkinnon illallisilla juotiin Lanson-sampanjaa ja Fleurie-punaviiniä.

Erkki Raskinen
Joenpelto kuvasi kirjoissaan länsiuusmaalaisuutta. Lohja-sarja (1974–80) teki hänestä menestyskirjailijan.
Joenpelto kuvasi kirjoissaan länsiuusmaalaisuutta. Lohja-sarja (1974–80) teki hänestä menestyskirjailijan.

Joenpeltoa pelättiin. Hänellä oli paljon valtaa, ja hän seurusteli mielellään vallan kamareissa. Häntä myös kunnioitettiin ja kadehdittiin.

Elämäkerran kirjoittaja paljastaa kaiken tiedon, mitä on löytänyt. Itse asiassa hän tulee käyttäneeksi tapaa, jota Joenpelto mielellään kritisoi. Hän ei pitänyt siitä, että kirjailijan yksityiselämä nostettiin hänen teoksiaan kiinnostavammaksi.

Mutta tässäkin asiassa Joenpelto ajoi kaksilla raiteilla. Hän rakensi tietoisesti brändiään. Hän halusi itse päättää, mitä hänen yksityisyydestään käytettiin teosten myynnin hyväksi tai tulevissa tutkimuksissa.

Joenpellon tapa rakentaa julkisuuskuvaansa tuo eräiltä osin mieleen tämän hetken Sofi Oksasen. Ulkoisesta se lähtee. Joenpellon tavaramerkkejä olivat silkkiset housupuvut ja valkoinen minkkiturkki, joilla varmasti erottui ajan porvaristonvastaisesta taitelijakunnasta.

Ehkä vain kerran tämä tarkkaan harkittu särötön julkisuuskuva halkeili, kun hän lehdistössä purki vihaansa avioeron jälkeen aviomiestään Jarl Hellemannia kohtaan.

Helena Ruuska on kirjoittanut Joenpelto-elämäkerran, joka on kohteensa veroinen monisärmäisyydessään. Taitavasti hän vetää lukijansa lähelle kirjailijaa ja houkuttelee tämän tarttumaan kirjailijan teoksiin, jotka Ruuska arvostaa Väinö Linnan romaanien veroisiksi.

Kun elämäkerran on lukenut, selviää myös, mitä arvoituksellinen nimi Eeva Joenpelto, elämän kirjailija tarkoittaa.

Maria-Liisa Nevala
Kirjoittaja toimi Suomen Kansallisteatterin pääjohtajana 1992–2010

Pete Aarre-Ahtio
Joenpelto testamenttasi Sammatissa sijaitsevan kotitalonsa kirjailijoiden käyttöön.
Joenpelto testamenttasi Sammatissa sijaitsevan kotitalonsa kirjailijoiden käyttöön.

Arvio: kirjat
Helena Ruuska: Eeva Joenpelto, elämän kirjailija. WSOY 2015

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat