Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markku Into ei vanhene kukkahattusedäksi: Underground-legendan runojen parhaimmisto löytyy proosarunoista

Kulttuuri
 
Harri Nordell
Arvio: kirjat
Markku Into: Tämä yö sisälläni on lapsuuden varjo. WSOY. 73 s.
Marja Airio Lehtikuva
Markku Into jekuttelee sanojen kaksoismerkityksillä.
Markku Into jekuttelee sanojen kaksoismerkityksillä.

Mitä ihmettä? Markku Innon kustantaja on vaihtunut. Vuosikymmenen kestänyt yhteistyö Sammakon kanssa näyttää päättyneen.

Innon runokirjan Tämä yö sisälläni on lapsuuden varjo julkaisija on WSOY. Yllätys, sillä Intoa tuntevat tietävät, että takavuosina kyseinen yhtiö oli vihoviimeinen linnake, jonne hän olisi käsikirjoitustaan tarjonnut.

On tässä muutakin päivittelemistä ennen teoksen runojen lukemista. Jos kirjan pelkän nimen perusteella olisi arvuuteltu tekijää, en olisi milloinkaan vastannut Markku Into.

Onko siis 70 vuotta täyttänyt turkulainen underground-legenda, joka on julkaissut Raivoava takakirves ja Um Tut Sut -nimisiä teoksia, heltynyt keskeislyriikkaa kirjoittavaksi kukkahattusedäksi?

Ei todellakaan, eikä keskeislyyrisyyskään ole Innon tuotannossa mikään uusi piirre. Sen juuret löytyvät jo vuoden 1978 kokoelmasta Tänään kotona.

Tuoreen kirjan mottona on kirkaskielisen amerikkalaisen Jack Gilbertin (1925–2012) runon Lust viimeinen säe "I realized there has been a mistake." Yhteydestään irrotettuna ja Innon luennassa motto saattaa olla pelkästään ironinen, mutta tarkemmin ajatellen Into liittyy luontevasti Gilbertin seuraan.

Molempia runoilijoita yhdistää myöhäisvuosille kestänyt vahva luomisvire. Gilbert julkaisi viimeisen kokoelmansa 80-vuotiaana ja määritteli itsensä vakavaksi romantikoksi. Ja mitä kirjoittaakaan Into?

Tämä yö sisälläni on lapsuuden varjo

Markku Into

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

"Ihmismieli on pettymys, / kieli yksinäinen ase, / valtava etäännys, / valot käsittämättömään / pitkät tikkaat / ja joku onneton niiden juurella."

Runouslehti Janon tuoreessa numerossa Venla Rossi ja Aki Salmela ovat kyllästyneitä vaatimukseen, että runouden pitäisi olla jatkuvasti eteenpäin vyöryävää taistelua uutuuden puolesta.

Markku Innon voisi ottaa hyväksi esimerkiksi. Hän on löytänyt ilmikielensä jo kauan sitten. Kommervenkkejä ei enää tarvita. Asenne on aina ollut vastakarvainen, runot särmikkäitä. ja uutuuden tuntu kirjojen kohdalla voimakas. Vaikka vanhenemisen ja luopumisen teema kokoelman läpäiseekin, Into ei ole päässyt itsestään, ja tästä olen vain hyvilläni. Runoilijan ote on ironisen nostalginen: "käyn läpi syntymäni hetkeä / kaikki joita oli hyvin vähän / tarkoittivat vain minun / parastani".

Kirjan runojen parhaimmisto löytyy monista apeista, mutta vinossa hymyssä kirjoitetuista proosarunoista ja intiimistä keskeislyriikasta, joka paikoin nostattaa ihon kananlihalle.

Into viittailee ja jekuttelee sanojen kaksoismerkityksillä.

Proosarunojen puhunta hyppelehtii ja assosioi, syntyy usein vaikutelma yhdellä vedolla kirjoitetusta runosta. Tohdinpa väittää, ettei näin ole.

Surrealistisissa runoissa Into ei onnistu. Ne ovat väkinäisiä, itsetarkoituksellisia ja hymyilyttävät vain kerran.

Rennosti absurdeja säkeitään ja hullunkurisia runon nimiä viskova Into saa lukijansa ensin pyrskähtelmään tuon tuosta – " Mao tappoi noin 70 miljoonaa maansa kansalaista, / I'm a Wahlroos goo goo g'joob laulaa vanha Beatle Halikossa. . ." – ennen kuin lukija huomaa astuneensa satimeen.

Markku Innon runous on vakava asia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat