Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runoilija pilkkaa fanaattisuutta, tuottavuuspuheita ja koulukuntia

Kulttuuri
 
Vesa Haapala
Ville Männikkö
Kaupungin lippuluukulla on Silja Järventaustan neljäs teos.
Kaupungin lippuluukulla on Silja Järventaustan neljäs teos. Kuva: Ville Männikkö
Arvio: kirjat
Silja Järventausta: Kaupungin lippuluukulla. Teos. 75 s.

Silja Järventaustan (s. 1977) neljäs teos lähinnä käväisee suomalaisen proosarunon alueella, niin vähän sen viiden osaston leikkikenttä on kiinni nykyproosarunon konventioissa. Sama pätee teoksen näyttämöön.

Helsinki tarjoaa paikkakoordinaatit, mutta pääkaupungin kadut ja rannat ovat mukana vain viitteellisesti, kuin kubistisen rasterin läpi kirjoitettuina.

Runot syntyvät arkisista esineistä, materiaaleista, käsitteistä ja havainnoista, jotka alkavat elää omaa elämäänsä. Järventaustan metodina on tehdä konkreettisesta laajaa ja abstraktia, rajatonta.

Kaupungin lippuluukulla

Silja Järventausta

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Kun seuraan tornien kohoamista ja erilaisten runopersoonien ja tovereiden kohtaamista, tulevat suomalaisesta runoudesta mieleen lähinnä Kalevi Seilosen Tosiasioita minusta -teoksen (1965) Olion vaiheet sekä Juhani Ahvenjärven Hölkän (1992) absurdi logiikka.

Edellisiin verrattuna Järventausta liikkuu huomattavasti laajemmissa kokonaisuuksissa. Hänellä on myös tekniikka, kyse ei ole pelkästä satunnaisuudesta.

Sellaisten sanojen kuin "khaki" ja "makeisvero" ympärille kudotaan vinksahtanutta kieltä.

Khakista eli kellertävän ruskeasta puuvillakankaasta luodaan maailmankatsomuksellinen suuntaus, "khakilaisuus".

"Makeisvero" muuntuu "makeusveroksi", sitten runoihin tulee "makeusverottaja" mutta myös "makeusverojen yllättäjä", "pitäjä" ja "koukuttaja", kokonainen virkamiesten ja kansalaisten joukko.

Runot ovat absurdeja, mutta myös konkretisoivat kieltä ja purkavat sen sopimuksenvaraisuutta luomalla sanoille uusia kytkentöjä ja viittausalueita. Järventausta hyödyntää proosarunon parhaita perinteitä.

Arthur Rimbaud leikkasi runoissaan yhteen toisiinsa sopimattomia kuvapintoja niin että rajat näkyivät kuiluina tai runojaksot huojuivat monimerkityksisinä toistensa lomiin. Järventaustan teoksen vaikutelma on yhtä hämmentävä, mutta tekniikkana ei ole kuvapinta vaan kutominen, joka lähtee mikrotason silmukoista eli sanoista.

Tunnistettavat kielelliset mallit laajenevat nyrjähtäviksi kudelmiksi. Runot ovat absurdeja, mutta ei näkymässä ole juuri jälkiä ahdistuksesta, pikemminkin näkemisen toivosta.

Järventaustan kielessä voi nähdä fanaattisuuden, byrokratian, tuottavuuspuheiden ja koulukuntaisuuden pilkkaa, mutta asia ei ole yksioikoinen.

Khakilaisten kokoontumisten ja todistuspuheenvuorojen kirjaaminen kieli poskessa, samoin kuin "makeisveron" seikkailujen todistaminen tarjoaa paitsi ironiaa myös vilpitöntä ja vapauttavaa huumoria:

"Makeisvero ei yllätä mutta makeinen, makeishermo yllättyy. Makeinen yllättää. Hyppynarut pyörivät ilmassa. Verossa yllättää ponnahduslauta. Joku juoksee ja hyppää tornin korkeuteen asti. Käsi kädessä he syövät yhdessä karkkia. Aiemmin karkit ja kädet olivat erilliset. Kun makeisvero yllättää heidät, he alkavat pureskella karkkia yhdessä. He alkavat leikata siimaleikkurilla yhdessä. He alkavat sitoa kirjoja yhdessä. [- -] Makeisvero on kiinteä ja se jatkuu. Olen hyvilläni siitä, että olen varastoinut siihen niin kovin paljon."

Millainen mahtaa Järventaustan seuraava teos olla? Purkautuuko kieli proosarunon sijaan säkeiksi vai mikä siirto on? Kovin paljon pidempää proosakatkelmaa näin tiheä kieli ei kestä.

Nyt oireita hienoisesta rajojen vastaan tulemisesta on teoksen kolmannessa osastossa Kaupunki käy yötä myöten, jossa keinovalikoima juuttuu hetkellisesti uraansa. Kokonaisuutena teos on kuitenkin omaehtoisen huumorin ja kielileikin näytöstä.

Camilla Pentin laatima ulkoasu johdattelee teoksen maailmaan, ulottaa kirjoitusta väreiksi ja muodoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat