Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajan takana lupaus vauraudesta

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Hyeonseo Lee: Seitsemän nimen tyttö – Pakoon Pohjois-Koreasta (The Girl with Seven Names: A North Korean Defector's Story). Suom. Jaana Iso-Markku. Otava. 363 s.

Olen niin perin juurin länsimaalainen, että en ole osannut pitää 1990-luvun Kiinaa vaurauden, hyvinvoinnin ja menestyksen ilmentymänä ja haavekuvana. Totuus on toinen, jos Kiinaa tähyää Pohjois-Koreasta erityisesti vuosina 1994–1998, jolloin ulkomaisten arvioiden mukaan nälänhätä tapppoi vähintään yli miljoona pohjoiskorealaista. Tämän osoittaa Pohjois-Koreasta juuri ennen 18. syntymäpäiväänsä Kiinaan loikanneen Hyeonseo Leen omaelämäkerrallinen kirja Seitsemän nimen tyttö – Pakoon Pohjois-Koreasta.

Nuoren tytön silmissä rajan toisella puolen kimaltelee kuin Las Vegasissa.

Pohjoisen rajakaupungissa Hyesanissa asunut kaupungin kauppakorkeakouluun hyväksytty opiskelijatyttö ei alun alkaen kuvitellut loikkaanvaansa lopullisesti Pohjois-Koreasta. Hän suunnitteli käyvänsä salaa tapaamassa jo Korean sodan aikana Kiinaan paenneita sukulaisiaan ja palaavansa sitten takaisin kotimaahansa.

Paluu osoittautui kuitenkin mahdottomaksi.

Pakomatkasta kertovan kirjan tarjoamat yllätykset eivät jää tähän. Epäilen vahvasti, että kovin moni ei etukäteen tiennyt, kuinka helppoa maailman suljetuimmasta maasta on lopulta paeta. Ehkä syynä tähän on Hyeonseo Leen koti- ja synnyinkaupungin Hyesanin maantieteellinen sijainti. Koillisen Ryanggangin maakunnan pääkaupungin erottaa Kiinasta matala ja vain yksitoista metriä leveä Yalujoki, jota ennen suurta nälänhätää ei valvottu kovin tarkasti.

Monet ylittivät sen ja kävivät salaista rajakauppaa – kuten Hyeonseo Leen äiti. Itsestään ei voinut juuri pitää ääntä, koska Kiina palautti laittomat rajanylittäjät suoraan Korean tiedustelupalvelun Bowibun käsiin.

Kiinassa Hyeonseo Lee pääsi ensimmäistä kertaa laulamaan sydämensä kyllyydestä eteläkorealaista poppia, jota oli kuunnellut salaa Pohjois-Koreassa. Narahtaminen olisi tiennyt passitusta vankileirille.

Koskaan ei voi aavistaa, kenestä tuli ilmiantaja. Myös vaatteilla saattoi kerjätä vaikeuksia.

Harvalle lienee mikään yllätys, että Pohjois-Korean kommunistisessa dikatuurissa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Maan omassa kastijärjestelmässä Songbunissa on 51 eri astetta, jotka kertovat, kuinka luotettava ihminen on suhteessa järjestelmään. Kerronnallisesti kirja jää etäiseksi, pidättäytyväksi ja araksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat