Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pete Suhosen reteä romaani auttaa ymmärtämään hämärien kauppojen juonia

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Arvio: kirjat
Pete Suhonen: Koira joka kävi coffee shopissa. WSOY. 300 s.

Pete Suhonen
Pete Suhonen

Voiko kepeämmin enää edetä? Pete Suhonen tuntuu laskettelevan vapaalla vaihteella vakavaan aiheeseen, huumekauppaan.

Yhteen käydään ja ympäri käydään, kuuluu tämän törmäilykomedian yhteenveto.

Suhonen sovelsi nasevaa pakinatyyliä ja journalistista suoruutta jo esikoisromaaninsa Hitlerin kylkiluu uusnatsi-aiheeseen. Nyt meno vain yltyy. Vähitellen Koira joka kävi coffee shopissa motivoi itsensä, jos vain malttaa pysyä kohelluksessa mukana.

Kuten että huumekuriiriksi värvätty koira katoaa hepot vatsassaan, ja tilalle pitää saada toinen, jottei toimeksiantaja suutu.

Jami tahtoo kunnon auton, jotta saa misuja. Hän ei keksi muuta kuin tuoda hepoa Amsterdamista serkkutytön koiran avulla.

Kun serkku tahtoo kirjailijaksi, esikuvana on tietysti Hemingway, kukapa muu.

Mitään kunnon henkilökuvia ei romaani siis luo. Mutta on sentään masentunut pitserianomistaja Ahmed, joka ei tee muuta kuin pötsyttelee ja piirtää surrealistisia kuvia – ennen näkemätön hahmo kirjallisuudessa. Rujot huumekauppiaat ilkeine juonineen tuntuvat jo tutummilta.

Onhan oikeastikin miehiä, jotka väen väkisin tahtovat itselleen Porschen, oli heillä sitten Jamia mutkikkaampi sielunelämä tai ei. Ja on olemassa niitä, jotka tahtovat laajentaa tai sumentaa tai tuhota tajuntaansa.

Romaanin erikoiskikka on sukeltaa sekaan, mutta katsoa asioita kuitenkin etäisyyden päästä, varsinkin kun alaviitteissä selvennetään yhtä jos toista formulakuskeista Jasser Arafatiin.

Näin Suhonen onnistuu reteän menon ohessa olemaan analyyttinen, ja tekisi mieli sano kriittinen, vaikka romaani ei esitä minkäänlaista kritiikkiä. Se tekee kuitenkin kuvaamastaan toilailusta monen piirun verran ymmärrettävämpää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat