Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dina Rubinan kerronta on viihdyttävän älyllistä

Kulttuuri
 
Tomi Huttunen
Arvio: kirjat
Dina Rubina: Kaksiosainen sukunimi (Dvoinaja familija). Suom. Tuukka Sandström. Idiootti. 158 s.

Poika luulee elävänsä äitinsä ja isäpuolensa uusperheessä, mutta todellisuudessa isäpuoli Viktor onkin hänen biologinen isänsä. Isä, läheisistä läheisin, ei olekaan isä. Vain aikuiset tietävät asian oikean laidan ja sietävät toisiaan vain pojan vuoksi. Toisin sanoen kuin minkä tahansa uusperheen tarina, mutta venäläisjuutalaisella lisämausteella ja Dina Rubinan tunteita riepottelevassa käsittelyssä.

Kun luin Rubinan pienoisromaanin Kaksiosainen sukunimi venäjäksi, kävi pitkästä aikaa niin, etten voinut, malttanut laskea kirjaa käsistäni ennen kuin olin saanut sen luettua. Teos koostuu tiheistä kohtauksista, jotka ovat kuin itsenäisiä kertomuksia kertomuksessa. Rubina osaa rakentaa juonen koukuttavaksi.

Kirjan muut kertomukset, novellit Eräs älykkö istahti tielle ja Ljubka, ovat helppolukuisia, taiten kerrottuja tarinoita. Älykkökertomuksessa Rubina osoittautuu kirjailijaksi, joka kuvaa venäläistä taideälymystöä viihdyttävästi, ei vailla lempeää itseironiaa. Kertomus viittailee venäläisen kirjallisuuden historiaan ensi riviltä lähtien. "Puhuttiin, että kartanon mäntykujalla oli nähty uusi kasvo: mies polkupyöränsä kera" on avaus, joka kumartaa hymyssä suin Tšehovin kuuluisalle novellille Nainen ja sylikoira. Kertomuksen sankari on oikolukija, minkä vuoksi hänen elämänsä kohtaukset rinnastuvat tämän tästä kirjallisuuden historiaan.

Kaikki tässä niteessä julkaistut kertomukset ovat 1990-luvun alun vaikeilta vuosilta, ajalta jolloin venäläistä kirjallisuutta ei julkaistu suomeksi juuri lainkaan. Siksi Rubina on jäänyt meiltä täysin pimentoon.

NovelliLjubka tuo esiin vielä yhden ulottuvuuden Rubinan proosataiteesta. Hän on kotoisin Uzbekistanista, Taškentin juutalaisia, ja muutti monien juutalaisten tavoin pysyvästi Israeliin vuonna 1990 Neuvostoliiton hajotessa, jolloin antisemitismi nosti Venäjällä jälleen kerran päätään.

Juutalaisuus on myös hänen teostensa kestoteema.

Haminalainen kustantamo Idiootti on erikoistunut löytämään suomalaisille lukijoille ennen näkemättömiä ja yllättäviä venäläisen kirjallisuuden hittejä. Nyt on lupa odottaa, että suomalaiset lukijat löytävät Dina Rubinan ja että uusia Rubina-suomennoksia on myös tulossa. Viime vuonna Rubina oli Venäjän luetuin kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat