Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisessä novellikokoelmassa voi sattua kaikkea

Kulttuuri
 
Pekka Pesonen
Arvio: kirjat
Toisaalta, kaikkea voi sattua. Venäläisiä novelleja. Suom. Martti Anhava ja Vappu Orlov. WSOY. 418 s.

Venäläisten novellien valikoimalla on osuva nimi: Toisaalta, kaikkea voi sattua. "Toisaalta" lienee toimittajan lisäys, mutta loppuosa toistuu valikoiman kertomuksissa lukuisia kertoja erilaisina muunnoksina ja ihan suoraankin, mm. Aleksandr Kabakovin kertomuksen Ylinopeutta loppulauseena. Sattumien kuljettamana toden ja kuvitellun, toivotun ja pelätyn rajat sekoittuvat täysin.

Tämä maailmankuva on otollinen hyville jutuille, anekdooteille, saduille ja seikkailuille, joista valikoiman kertomukset lähinnä koostuvat. Kun parodian, ironian ja groteskin keinot ovat useimmilla kertojilla hyvin hallussa, tulos ei ole huono. Gogolit ja Harmsit on luettu ja omaksuttu. Moni on ilman muuta saanut vaikutteita myös Mihail Bulgakovilta (1891–1940), jonka 1920-luvulla kirjoitettu kertomus Mansetteihin merkittyä on mukana tässä uudemman kirjallisuuden valikoimassa ja vie sen sivuista lähes neljänneksen.

Siitä ei kannata nipottaa, niin huikea ja kieleltään loistelias kertomus se on.

Toisaalta, kaikkea voi sattua

Jevgeni Babuskin, Mihail Siskin, Tatajana Tolstaja, Mihail Bulgakov

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Novellit, Kirjallisuus

Valikoima on alun perin tehty Venäjällä, mutta supistunut ja täydentynyt yhteistyössä suomalaisen kustantajan kanssa. Niteen ennakkomaine oli huono, pelättiin "putinistisen" kirjallisuuden pakkosyöttöä puolustuskyvyttömille suomalaislukijoille. Pelko osoittautuu aiheettomaksi.

Ainoa Venäjä, joka valikoiman kertomuksissa saa kiitosta, on Anna Matvejevan satiirisessa kertomuksessa Oota, mä kuolen. Siinä elää 2100-luvun onnellinen Venäjänmaa ilman internetiä, huipputeknologiaa, älypuhelimia ja digitaalitekniikkaa. Teknologian hirveyksiä aikansa nuoret tutkivat museossa ja oppivat, että "me emme anna maamme vajota uudelleen virtuaalisen kuoleman kammottavaan pimeyteen."

Matvejeva on valikoiman 15 kirjoittajasta nuorimpia. Bulgakovin jälkeen vanhin on Vladimir Makanin (s. 1937), hänen ja nuorimpien kirjailijoiden ikäero on lähes puoli vuosisataa. Syntymäajat ja novellien ilmestymisvuodet olisi ollut syytä ilmoittaa, ne ovat lukijan orientoitumiselle tärkeätä tietoa.

Valitut tekstit voi jakaa karkeasti kahtia. Novellien todellisuuskuva on hurja ja mieletön, joskus villissä vauhdissaan vapauttava, mutta monesti painajaismaisen pelottava. Vähemmistönä ovat perinteellisemmät, verkkaisesti etenevät kertomukset, joissa niissäkin on monissa läsnä myös sattumanvarainen, groteskin keinoin välitetty todellisuus.

Aleksandr Snegirjovin kertomuksen Kaksisataagrammainen sankari on silmäpuoli sterletti, josta tulee ravintolanomistajan lemmikki. "Altailaisten yrttien potristama Viktor Nikolajevits sijoitti nuoreen rakastajattareen – lahjoitti rinnat, hampaat ja Rover-Minin". Rakastajattaren pettäessä hän ottaa ne kaikki pois.

Vladislav Otrošenkon Ukkovaari Grišassa kyseinen ukkovaari ei erota viisivuotiasta pojanpoikaansa "mehiläisistä, porsaista , kanoista ja kyyhkysistä". 300-vuotias Somja-ukko "söi hiiliä ja rapuja kuorineen"; Pronja-taata oli "hunajaviinasta kyllästynyt kulkemaan kahdella jalalla"; isomummo Anisjasta todetaan vain: "haljetkoon hän".

Kaikki päättyy Griša-vaarin hautajaisiin, joissa vaarien ja mummojen laulu "kantoi voitokasta vimmaa".

Omia suosikkejani valikoimassa ovat Jevgeni Babuškinin neljä satua. Niiden meno on mielettömyydessään pysähdyttävää. "Pikkuisessa kaupungissa, roskaläjässä valtameren rannalla" aletaan kaupata Marilyn-sukkahousuja, jotka tuoksuvat uudelta maailmalta.

Niitä ostetaan miliisissäkin lupauksella "Näitä pitäessänne ette kuole koskaan".

Satu Antonista alkaa: "Aina löytyy joku herttainen, likinäköinen sielu, joka sylkäisee ja sanoo: ei ole totta, eivät asiat noin huonosti voi olla." Borja löytää kuolleen raiskatun naisen ja lupaa tulla käymään tämän luona, tuoda kukkia ja tultuaan pidätetyksi alkaa tanssia naisensa muistolle. Ydinfyysikko Ruslan julistaa samannimisessä sadussa ystävälleen Sanjalle: "Atomit koostuvat enkeleistä".

Valikoiman päättää Mihail Šiškinin essee Pelastunut kieli. Se viitaa Elias Canettin samannimiseen teokseen. Šiškin selvittää, miksi venäjän kieli tekee vaikeaksi ymmärtää venäläistä kirjallisuutta: "venäläisellä sanataiteella on oma umpioitu arominsa". Šiškin epäilee, ettei sitä voi täysin avata vieraalla kielellä.

Šiškin saattaa olla oikeassakin, mutta nyt suomennettu valikoima venäläisiä novelleja vakuuttaa siitä, että ainakin hyvin lähelle voi päästä antamalla venäjän kielelle upea suomenkielinen vastine.

Ja näin Martti Anhava ja Vappu Orlov tekevät. Valikoima on suomennosten juhlaa!

Anhava on virtuoosi, hän tietää sen ja antaa palaa, kun siihen on mahdollisuus. Vappu Orlov ei jää toiseksi.

Hänen Babuškin-suomennoksensa ovat herkkua, ja toisaalta Orlov saa loistavasti esiin Tatjana Tolstajan tyylin ja kielen säkenöivän herkkyyden ja samalla purevankin ironian. Tolstaja on suuri tyylitaituri ja tarvitsee Orlovin tasoisen tulkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat