Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panu Rajala teki romaanin Suomen maisemien tallentajasta I. K. Inhasta

Panu Rajalan romaanissa I. K. Inha muistaa tappiot ja vähättelee voittojaan

Kulttuuri
 
Anu Uimonen  
I. K. Inha
I. K. Inhan kuva Venehjärveltä, jota pidetään yhtenä Vienan Karjalan kauneimmista kylistä. Venehjärvi on tullut tutuksi nimenomaan Inhan matkakertomusten ja kuvien kautta.
I. K. Inhan kuva Venehjärveltä, jota pidetään yhtenä Vienan Karjalan kauneimmista kylistä. Venehjärvi on tullut tutuksi nimenomaan Inhan matkakertomusten ja kuvien kautta. Kuva: I. K. Inha
Arvio: kirjat
Panu Rajala: Intoilija – Fotografin muistikuvat. WSOY. 419 s.

"Veli Nyyskä!", huudahtaa jo mainetta saavuttanut nuori säveltäjä Janne Sibelius ilahtuneena, kun vanha luokkatoveri Hämeenlinnan normaalilyseosta yllättäen saapuu visiitille hänen Helsingin-kotiinsa Kasarmikadun varrelle.

Vieras on Konrad Into Nyström, sittemmin nimensä I. K. Inhaksi vaihtanut valokuvaaja, toimittaja ja kirjailija. On kulunut kymmenen vuotta siitä, kun miehet sulkivat lyseon oven takanaan 1885. Jean Sibelius on jo menestynyt säveltäjänä ja mennyt naimisiin kuvernöörin tyttären Aino Järnefeltin kanssa. Poikamies Inha tuntee itsensä kulkuriksi huolitellusti pukeutuvan säveltäjän seurassa.

Mutta yhteinen sävel löytyy: keskustelun sytyttää Karjala, jossa kumpikin on samoillut maisemasta ja runonlaulajista lumoutuneena. Valtava innostus yhdistää entiset koulutoverit – mutta hetki on nopeasti ohi. Sibelius palaa sävellystyönsä pariin, ja Inha poistuu vaivihkaa kenenkään saattamatta asunnosta.

Intoilija - Fotografin muistikuvat

Panu Rajala

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Mainio kohtaus on Panu Rajalan romaanista Intoilija – Fotografin muistikuvat. Mika Waltarista, Juhani Ahosta, Olavi Paavolaisesta ja monesta muusta kulttuurihistoriamme merkkimiehestä elämäkerran kirjoittanut Rajala on I. K. Inhan (1865–1930) kohdalla valinnut teoksensa muodoksi romaanin, mikä avaa ovet monenlaisiin kohtaamisiin.

Rajala kuljettaa tarinaa sujuvasti aikakauden aatteet ja hengen tavoittaen. Punaisena lankana kulkee Inhan kokema ulkopuolisuus: hän oli lahjakas ja monessa asiassa edelläkävijä, mutta tuntui aina jäävän muiden varjoon. Tunnustusta tuli niukasti, raha-asiat olivat hunningolla eikä rakkaudessa ollut onnea.

Inha syntyi 1865, samana vuonna kuin Jean Sibelius, Axel Gallén ja Pekka Halonen, joista kaikista tuli nopeasti kulttuurimme keskeisiä nimiä. Inha ei vastaavaa menestystä kokenut, tunnustus valokuvaajana tuli paljon myöhemmin.

Jos Inhan 150-vuotisjuhlavuotta ei ole nyt juhlittu, niin hänet on kyllä viime vuosina nostettu valokuvaajana komeasti esiin.

Vuonna 2006 nähtiin Taneli Eskolan Ismo Kajanderin Tuomo-Juhani Vuorenmaan sekä Kati Lintosen laajat kuvateokset ja näyttelyt, 2009 Jukka Kukkosen Riitta Toiviaisen Kjell Westön kirja ja näyttely keskittyivät Inhan Helsinki-kuviin.

Lisäksi I. K. Inhan veljen pojantyttären Aamu Nyströmin kirjoittama elämäkerta 2011 muistutti, että Inha oli paitsi valokuvaaja myös paljon muuta: toimittaja, tutkimusmatkailija, tietokirjailija, kääntäjä – ja yksi Suomen ensimmäisistä polkupyöräilijöistä. On Inha ehtinyt esiintyä fiktiossakin Eeva-Kaarina Arosen romaanin Maria Renforsin totuus henkilöhahmona 2005.

Paljon siis Inhasta jo tiedämme. Nyt Panu Rajala sukeltaa yksinäisen miehen pään sisään pieneen "koijaan" Lohjalla, jonne elämäänsä pettynyt "entinen herra ja kaiken harrastelija" on erakkona vetäytynyt muistelemaan mennyttä.

Välillä Rajala antaa puheenvuoron myös muille. Inhaa kummastelevat esimerkiksi tämän kaksi suurta rakkautta, Aini Bonsdorff ja Aino Krohn, joita kumpaakin hän kosi useamman kerran mutta sai aina rukkaset.

I. K. Inha oli utelias hurjapää, joka syöksyi päätä pahkaa polkupyöräretkelle Saksaan, valokuvausmatkoille Lappiin ja Karjalaan, Uuden Suomettaren kirjeenvaihtajaksi Balkanin sotatantereille tai Lontooseen.

Juuri matkojen kuvauksissa Rajala pääsee eläytymään Inhan sielua raastavaan ristiriitaan: kaiken uuden kokemisen hurmaa himmentää alakulo "kovan yksityiskohtaloni vuoksi".

Pariisin maailmannäyttelyssä 1900 Inha seuraa kateellisena sivusta, kuinka Edelfelt, Gallén ja muut "oikeat taiteilijat ulkomailla mellastavat". Rajala panee Inhan suremaan sitä, etteivät hänen valokuvansa olleet kelvanneet mukaan. Todellisuudessa Inhan kuvia oli esillä Pariisin maailmannäyttelyssä, mutta ei taideteoksina vaan kertomassa Suomen luonnosta ja maataloudesta.

Pariisissa Inha kohtaa jälleen myös Sibeliuksen, johon kasvanutta välimatkaa symboloi silinteri säveltäjän päässä. "Minun päähäni sellainen ei koskaan laskeudu."

Panu Rajala puhuu Helsingin kirjamessujen Mika Waltari -lavalla I. K. Inhasta torstaina 22. 10. klo 15.

Valamon pyhityssaaren rantaviivaa I. K. Inhan linssin läpi.
Valamon pyhityssaaren rantaviivaa I. K. Inhan linssin läpi.
I. K. Inhan alkuperäinen nimi oli Konrad Into Nyström.
I. K. Inhan alkuperäinen nimi oli Konrad Into Nyström.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat