Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki miehet tapetaan joko tietoisesti tai vahingossa venäläisessä laaturomaanissa

Roman Sentšinin venäläinen maaseutuproosa on lohdutonta

Kulttuuri
 
Pekka Pesonen   Roman Sentšin tänään torstaina kirjamessujen Aino-lavalla klo 16.
Rina Belenko
Roman Sentšinin niukkaa kerrontaa on rinnastettu naturalismiin.
Roman Sentšinin niukkaa kerrontaa on rinnastettu naturalismiin. Kuva: Rina Belenko
Arvio: kirjat
Roman Sentšin: Jeltyševit, erään perheen rappio. Suom. Kirsti Era. Into. 285 s.

Tulassa Länsi-Siperiassa vuonna 1971 syntyneen Roman Sentšinin niukkaa, lähes dokumentaarista kerrontaa on luonnehdittu uusrealismiksi. Sitä on myös rinnastettu naturalismiin. Sentšin ei pane sitä pahakseen: hän on ilmoittanut 1800-luvun tunnetuimman realistin Émile Zolan yhdeksi lempikirjailijakseen.

Toisaalta hän kotijumaliaan ovat 1960–80-luvun venäläiset maaseutukirjailijat. Heidän laillaan Sentšin on kiinnostunut niin syrjäisen maaseudun ihmisten arkipäivän suruista kuin suurista ekologisista kysymyksistä.

Alkujaan vuonna 2007 ilmestynyt Jeltyševit, erään perheen rappio on perhekronikka ja sillä on omaelämäkerrallista taustaa. Perhe joutuu muuttamaan syrjäisestä pikkukaupungista huomattavasti syrjäisempään maalaiskylään. Siellä koko perhe – isä, äiti ja kaksi poikaa – tuhoutuu.

Jeltyshevit, erään perheen rappio

Roman Sentshin

Kustantaja: Into

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, Kirjallisuus

Kaikki miehet tapetaan joko tietoisesti tai vahingossa.

Romaani on kuvaus yhteiskunnallisten mullistusten paineissa tuhotuista pienistä ihmisistä, jotka menettävät kaiken: toisensa, talonsa, tavaransa, autonsa, moraalinsa ja ihmisyytensä. Kuva on lohduton ja sellaisena voimakas yhteiskunnallinen kannanotto.

Sentšin kuvaa, ei moralisoi. Johtopäätökset jäävät lukijalle.

Kun perheen äiti, Vasilisa, palaa tapaamasta vankilassa istuvaa poikaansa, hän katsoo tärisevän linja-auton likaisesta ikkunasta kuinka "mäntyjen ja kuusten havut näyttivät iloisilta ja eläviltä". Samalla hetkellä auton radiosta kajahtaa presidentin ääni: "Venäjä on maa, joka on kansansa tahdosta valinnut demokratian."

Kotikylän demokratiaa on kaikkien elämän kurjuus. Se ei juuri johda keskinäiseen avunantoon kuin petkuttamistarkoituksessa. Aggressiot johtavat useimmiten tappeluun – usein murhaankin – ja varastamiseen. Näistäkin toimista seuraa koko ajan kasvava apatia:

"Enimmäkseen istuttiin kotona, nukuttiin paljon, mutta uni ei virkistänyt eikä palauttanut voimia. Kun ei enää kyetty nukkumaan, katsottiin huonosti näkyvää televisiota, kuljeskeltiin ahtaassa mökissä narisuttaen ärsyttävästi lattialankkuja."

Viinan juonti hallitsee kaikkea. Kyläkaupasta ei saa edes vodkaa, siksi juodaan pirtua. Ainoa kunnolla organisoitu toimi on sen valmistus ja myynti.

Vähitellen Jeltyševitkin taipuvat halveksuttuun, mutta ainoaan rahaa tuottavaan hommaan: myymään välittäjän tuomaa pirtua kotonaan ja juomaan sitä itsekin:

"He hoitivat ongelmiaan pirtulla. Eivät juoneet itseään tajuttomiksi, mutteivät liioin päästäneet päätä selviämään. Eivät uskaltaneet."

Kirsti Eran suomennos välittää hyvin Sentšinin pelkistetyn ilmaisun. Se tuo kuvatun lukijaa niin liki, että myötäelämisen tuskaan pakotetaan. Vasilisan jo apatisoitunut tuska puhkeaa huudoksi: "Ei tässä ole kaikki!"

Tšehov on usein esitetty Sentšinin esikuvaksi. Siihen on perusteensa.

Mutta ainakin yksi seikka erottaa heidän kerrontansa täydellisesti. Sentšinin teoksissa ei ole enempää mustan groteskia kuin lämmintäkään huumoria.

Tästä puutteesta huolimatta hän on hyvä kertoja, uusimman venäläisen kirjallisuuden kiinnostavimpia ja parhaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat