Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leena Landerin tositapaukseen perustuvassa romaanissa mennään seikkailu edellä

Kulttuuri
 
Helena Ruuska
Vesa-Matti Väärä
Leena Lander on tehnyt tarkkaa pohjatyötä romaaniaan varten.
Leena Lander on tehnyt tarkkaa pohjatyötä romaaniaan varten. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Arvio: kirjat
Leena Lander: Kuka vartijoita vartioi. Siltala. 496 s.

Olenko minä veljeni vartija, kyselee Kain, kun Jumala tivaa häneltä, missä on Abel.

Leena Landerin romaanissa Kuka vartijoita vartioi tätä ikuisuuskysymystä asetellaan jälleen kerran uuteen asentoon. Vankilasta ei ole kyse vaan suurten purjelaivojen aikakaudesta.

Kirjailija on tehnyt tarkkaa pohjatyötä ja selvittänyt muun muassa, miten fregatit kuljettavat ruumassaan jäätä kylmästä Pohjolasta sinne, missä sitä ei luonnostaan ole. Tutkimustyön jäljet näkyvät ja paikoitellen estävät romaanin maailmaan heittäytymisen.

Kuka vartijoita vartioi

Leena Lander

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Lukujen aluissa siteerataan merilakia ja Merenkulun alkeisoppikirjaa, jotta lukija ymmärtäisi sorron, eksymät ja erannot.

Vertauskuvallisesti ne ovat toki sovitettavissa ihmismielen tutkimiseen, mutta tässä Landerin 13. romaanissa mennään kyllä seikkailu edellä. Henkilöiden psykologinen perkaaminen on sivuseikka toisin kuin esimerkiksi Tummien perhosten kodissa (1991).

Välillä lainataan erilaisia mereen liittyviä lauluja, runonpätkiä ja romaanikatkelmia ikään kuin muistutukseksi perinteestä, johon romaani kuuluu. Meri ottaa ja meri antaa.

Näistä ylevistä yhteyksistä huolimatta Landerin uutukaisessa pysytään maan kamaralla, tarkemmin ottaen Irlannissa Kingstownin pikkukaupungissa vuodenvaihteessa 1896.

Fregatti Palme ajautuu kovassa myrskyssä hiekkasärkkään, ja aallot runtelevat sen hylyksi.

Viisitoista vapaaehtoista irlantilaismiestä lähtee pelastamaan Venäjän lipun alla purjehtineita suomalaisia. Perimätiedon mukaan suomalainen laivassa tietää aina onnettomuutta.

Pelastusvene kaatuu mutta ei palaa pystyasentoon kuten sen pitäisi. Pelastajat hukkuvat pelastettavien silmien alla.

Tapahtuma on tosi, vaikkakin kirjailijan mielikuvituksen värittämä.

Jäin ihmettelemään, miksi tragedia ei riitä romaanin aiheeksi. Miksi sen ympärille tarvitaan kehys, jossa joulun aikaan 2012 eläkeikäinen pariskunta tutkii merionnettomuutta ja siihen liittyvää oikeudenkäyntiä.

Romaanissa romaanin kirjoittaminen on käytetty rakenneratkaisu, mutta Landerin teoksessa se verottaa varsinaisen tarinan imua eikä kuitenkaan syvennä kysymyksenasettelua.

Ilman keskenään känisevän tutkijapariskunnan kommenttejakin käy selväksi, miten nuori The Irish Timesin journalisti uhmaa päätoimittajaa, joka messuaa, että kaikkia totuuksia ei voi lausua ääneen saatikka kirjoittaa lehteen.

Kenellä olisi otsaa kirjoittaa viktoriaanisessa Englannissa Kuninkaallista Meripelastusseuraa vastaan?

Landerin romaani on siis varsin täynnä tavaraa, ja siksi sen lukemisen aloittaminen on kuin vastatuulessa luovimista. Hidasta ja työlästä. Mutta sadan sivun jälkeen tarina alkaa vetää. Uurastus palkitaan.

Kuka huijaa ketä ja missä asioista oikein päätetään? Joku hyötyy vaikenemalla, joku puhumalla. Ollaan keskellä oikeudenkäyntiä. Homma etenee kuin rikosromaanissa.

Salamatkustajien, toimittajien, perämiesten ja kapteenien maailmaan mahtuu myös nainen. Kapteeni Sirenin vaimon kautta tarinaan virtaa lämpöä ja erotiikkaa. Kunnon kolmiodraamakin.

Kustantajan sivuilla luvataan, että Kuka vartijoita vartioi on romaanisarjan avaus. Jälkisanoissa paljastetaan, että romaanihenkilöiden todellisista esikuvista olisi vielä paljon kerrottavaa. Erityisesti jäin miettimään Sarah Donoghuen kohtaloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat