Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katja Raunion esikoiskirja on kaikkea muuta kuin yksinkertainen

Kulttuuri
 
Sanna Kangasniemi
Katja Raunio
Katja Raunio
Arvio: esikoiskirja
Katja Raunio: Käy kaikki toteen. Teos. 208 s.

Kertojalla on yksinäistä. Hän kaipaa todistajaa. Niinpä hän ottaa opiskelijatoverin virolaisessa bussissa lausuman lauseen, nappaa bussinkuljettajan nimen ja tämän halvat savukkeet. Synnyttää päähenkilönsä Silverin, joka "on syntynyt valmiista maailmasta, ei luotu".

Silver on – ja ei ole – kertojan pieni marionetti. Tämä tyttö, auringossa ruskeaksi paahtunut, rihkamasormuksia sormissaan, savuke huulillaan, ei nimittäin ole kaikkein helpointa seuraa. Edes kertojalleen. Hän on mahdoton hallita, tuittupäinen.

Käy kaikki toteen

Katja Raunio

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kuulostaa ehkä vielä suht yksinkertaiselta. Vaan ei ole. Helsinkiläisen taidehistorioitsijan ja käytännöllisen filosofian opiskelijan Katja Raunion (s. 1985) esikoisromaani on kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Taideproosaa? Sanalla lienee eri korvissa eri kaiku, mutta kyllä.

Artistinen? Sopii myös, varsinkin kun sana tuo ensimmäiseksi mieleen Monika Fagerholmin Diivan Diivan.

Yliopistoromaani, nuoruuden kuvaus? Kyllä ja kyllä. Silveristä kun tekee välittömästi mieli puhua samassa lauseessa myös Anja Snellmanin Sonja O. -villikon kanssa.

On vaikea olla tavoittelematta myöskään muistumaa Mikko Rimmisen Pölkyn kertojasta, kerronnan rakennustavasta ja rytmistä.

Mutta. Samalla, kun Raunion kirjaa on soviteltava moneen, jotta sille tekee oikeutta, on päivänselvää, että se on ihan omanlaisensa.

Keskiössä ovat yliopisto-opiskelijat Silver, Eini, Jussi ja Henri. Kukin kertojan parhaansa mukaan tarinaan taivuttelema. He opiskelevat, elävät, bilettävät, puhuvat.

Erityisesti puhuvat. Käsitemeteli yltyy, kun keskustelut aaltoilevat yhden monologista toiseen. "– Mä ajattelen, että kritiikki on kaiken ytimessä. – Mä ajattelen, että kritiikki on pinnassa."

On siellä tarinakin, tai useita, Silverin, Jussin, Henrin ja Einin vaiheilla. Ennen kaikkea kodistaan ulos heitetyn Silverin. Koska jotakin on tapahtunut Silverin, isipapan ja äidin välillä. Ja kas, lukija muistaa vielä yhden tytön: Nabokovin Lolitan.

On myös rakkaustarina ja ilman vastakaikua jääneen rakkauden tarina, tarina perheestä, osuvia tuokioita. Mutta samalla kun kertoja kamppailee Silverinsä kanssa, käy tämä lukijalle vähitellen kovin ohueksi. Ei oikein tutuksi tai rakkaaksi.

Varsinkin alkupuolellaan romaani saa aikaan varsin hykerryttävästi varsin realistisen kuvan tästä todellisuudestamme. Tunnun, että juuri tämä tapahtuu nyt, juuri noin me viestimme. Keskustelut jakautuvat epäkonventionaalisesti kahdelle puolen sivua, sulavat taas yhteen muuttuakseen ironisten Facebook-omakuvien kuvittamaksi some-keskusteluksi.

Merkitykset leviävät laajalle. On koodaus, on Sana – kuunnelkaa vaikka Silverin ja Henkilöhahmo-nimisen hahmon keskustelua lohjalaisessa omenatarhassa: " – Sana kirjoitetaan tiettyjen symbolien sisään lähdekoodiksi. Kertoja lukee koodin, kääntää sen kirjalliseen muotoon, ja kirjan sivulta se muuttuu Lukijan kokemukseksi kirjallisesta todellisuudesta. – Tulevatko merkitykset Kertojan mielestä? – Eivät. Kertoja on vain tulkkina. – Miten sana sitten herättää todellisuuden Lukijassa? – Kukaan ei tiedä. Se on suuri mysteeri."

Niin että jos palaamme alkuun: Suht yksinkertainen? Ei. Mutta kiinnostava, ja jos minulta kysytään, niin ennen kaikkea punoutunut näihin kahteen: Rakenne. Ja ihme.

Nimittäin samalla kun romaani loppua kohti muuttuu yhä konkreettisemmin silkaksi proosarunoksi, tekee se rakenteellaan näkyväksi, että kertomus ei koskaan synny vain tarinan ihmeestä. Tarvitaan myös rakenteen ihme.

Merkitys? Ei ilmeinen. Mutta olemassa.

HS:n palkinto parhaalle esikoisteokselle jaetaan 18.11.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat