Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runoilija Saila Susiluodon melodiset säkeet huuhtovat elämän reittejä

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Mika Ranta HS
Saila Susiluodon uuden runokokoelman rakenne on epälineaarisempi kuin hänen aiemmissa teoksissaan.
Saila Susiluodon uuden runokokoelman rakenne on epälineaarisempi kuin hänen aiemmissa teoksissaan. Kuva: Mika Ranta HS
Arvio: kirjat
Saila Susiluoto: Ariadne. Otava. 109 s.

Saila Susiluodon runous on 2000-luvun jälkimodernin naiskirjallisuuden ydintä. Kolmannen aallon feminismin tapaan se on karttanut määritelmiä: biologinen sukupuoli – ja äitiys esimerkiksi – ei ole lukittu ansa vaan yksi mahdollinen reitti elämän labyrintissa.

Seitsemännessä teoksessaan runoilija jatkaa naisen hahmottelua mytologioiden suurella alustalla. Ariadne palautuu myyttiin tytöstä, joka tarjosi ratkaisun labyrintin arvoitukseen.

Uusi kokoelma on huomattavasti epälineaarisempi kuin Susiluodon aiemmat, tarinalliseen proosarunoon varaavat teokset. Lukijan työ viekin nyt todellisen tulkinnallisen vaurauden äärelle.

Ariadne

Saila Susiluoto

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

"Olin kuollut sillä maito virtasi", näin paradoksaalisesti iskee silmille heti avausrunon säe. Tulkitsen: toisaalta nainen ei ole milloinkaan niin elossa kuin lasta imettäessään, ja toisaalta ei koskaan niin sidottu ajan rajallisuuden ymmärrykseen.

Puhujana on yksin jätetty nainen saaressa, hän on yhtä hyvin 1600-luvun tuomiolle viety finnmarkilainen noita tai petetty kreetalainen Ariadne.

Kuolevaisuuden kuvat kulkevat runoissa ajan virran ja eletyn ruumiin kokemuksien kainalossa. Aurinko on kiertävä kone, ikiliikkuja, jonka hehkussa ihmiselämä on hetken hulinaa, "asioiden eritahtista meteliä".

Labyrintti on Ariadnen kokoava teema, johon on upotettu sekä annetut reitit että yksilön valinnat. Niiden varassa elämän arvoitus ratkaistaan: missä kulkevat esimerkiksi "luonnolliseksi" kutsutun pakottavat rajat?

Valta ja seksuaalisuus ovat näitä suuria kehikoita, aiheita, joihin Susiluoto on jatkuvasti palannut:

"Vapaus joka päästää rakenteesta kätkee toisen rakenteen: / Levottomuudessa on aavistus toistosta muttei tietoa sen syystä."

Noin säkeet syöttävät arvoituksia, joiden ratkaisu on uudessa arvoituksessa. Niiden väliin jää valinnat tekevä ihminen, eikä osa ei ole häävi: "kukoistus, räpiköivä hetki elämän ja kuoleman välissä".

Susiluodon runous on kulkenut aina yksityisen ja yleisen välillä. Ariadne laajenee mytologisesta tarinasta historian aikakoneen raskaisiin kellonlyömiin. Runot nostavat välähdyksin pintaan vainoja, tuhoamisleirejä ja maailmansotia, koko sen suureen matriisiin jonka reitit ovat olleet pakkoa, ja valintoja.

Auringon kone – Antikythera – on "tikkaava vuosisata", ja Ariadnen lanka, se, jonka avulla labyrintista selviää ulos, onkin pätkiin rispaantunut: "ulospääsy on katkoviivoin merkitty".

Elämänlangasta ei siis kierry eheää kerää, mutta ei se mitään, sillä: "tilaisuuden tullen ihminen on tietoaan viisaampi / tietään suorempi". Ja aina on ulospääsy, runo rohkaisee. Arvoituksellinen, toistuva säe jää mietityttämään pitkään: "Labyrintin joka polun aloittaa peili, siksi eksyt."

Teoksen harvinaisen melodinen runoilmaisu kokoaa kuteiksi leikattuja teemoja, antaa rytmin. Samoin laaja päätösruno asettaa osia toistensa yhteyteen. Merkityksiltään Saila Susiluodon runojen elämänymmärrys on jälleen sensitiivistä viisautta, joka palautuu rakkauteen.

Ja rakkaus, se on Ariadnen runoissa auringon energinen kehrä, dramaattinen värinä, "välkkyvä mutta", lupaus mahdollisuudesta tehdä toisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat