Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patti Smithin M Train on surrealistinen trippi rock-isoäidin pään sisälle

Patti Smithin uusin teos on surrealistinen, melankolinen trippi rock-tähden yksityiseen elämään. Sen tähtiä ovat runoilijat, Arktiksen tutkija ja hyvä kahvi.

Kulttuuri
 
Dylan Martinez Reuters / REUTERS
Patti Smith Glastonburyn festivaaleilla kesäkuussa.
Patti Smith Glastonburyn festivaaleilla kesäkuussa. Kuva: Dylan Martinez Reuters / REUTERS
Arvio: kirjat
Patti Smith: M Train. Siltala 2015.
230 s.

Patti Smith ei ole vain runoilija ja rock-tähti, hän on voimaeläin. Hänen viehätystään on vaikea kiteyttää, mutta se koostuu joistakin näistä asioista: Nuorena Smith paitsi julkaisi yhden maailman hienoimmista levyistä ja toimi newyorkilaisen punkin esiäitiniä, hän oli myös älykäs, epäsovinnainen ja loputtoman tyylikäs.

Nykyään hän on edelleen kaikkia niitä asioita. Hän ei ole koskaan ollut markkinavoimien vietävänä eikä hän ole muuttunut oudoksi, nuoruudessaan roikkuvaksi kyborgiksi kuten Madonna. 68-vuotias Smith on esikuva, sellainen isoäiti, joksi tämän hetken nuoremmat naiset toivovat hänen iässään muuttuvan.

Siksi Smithin teokset ovat Tapauksia.

M Train

Patti Smith

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Smithin ensimmäinen muistelmateos Ihan kakaroita kertoi Smithin ja Robert Mapplethorpen ystävyydestä 1970-luvun New Yorkissa. Se täytti fanien toiveet: Nostalgian kyllästämä muistelma kertoi, millaista oli valita illallisen ja taidetarvikkeiden ostamisen välillä, asua legendaarisessa Chelsea-hotellissa ja pyöriä boheemipiireissä mustaan poolopaitaan pukeutuneena. Kirjaa myytiin satojatuhansia kappaleita.

Ihan kakaroita -kirjan Patti onkin Robert Mapplethorpen kuvaaman Horses-levynkannen Patti vuodelta 1975. Kameraan katsoo uhmakkaasti androgyyni underground-Patti, joka tuntee New Yorkin makeimmat tyypit.

Uuden M Train-teoksen Patti on puolestaan se, joka on vuonna 2012 ilmestyneen Bangan kannessa: pipopäinen, kuusikymppinen nainen katsoo mietteliäästi poispäin.

Oikean elämän M-juna koukkaa New Yorkissa lenkin läpi Smithin naapuruston. Smithille uuden teoksen M Train on kuitenkin "mind train", mielen juna. Se kolistelee ihan omia reittejään.

Unenomaisesti etenevä, eteen- ja taaksepäin ajassa liikkuva teos kertoo Smithin nykyelämästä leskenä sekä siitä, mikä siitä tekee elämisen arvoista – matkustamisesta, lukemisesta ja kirjoittamisesta. Eteenpäin sitä vie kahvi, jota Smith juo juomasta päästyään.

Menneitä muistellaan, mutta rock-tähteydestään Smith ei kirjoita. Rokkareiden sijaan M Trainin sivuhahmoja ovat Smithin omat rakkaat ja sankarit: edesmennyt aviomies, MC5-yhtyeen kitaristi Fred "Sonic" Smith, ranskalaiskirjallisuuden paha poika Jean Genet, Arktiksen tutkija Alfred Wegener, meksikolaistaiteilija Frida Kahlo sekä Jälkiä jättämättä -sarjan fiktiivinen etsivä Sarah Linden.

Ennen kaikkea teos on melankolinen pohdiskelu kaikesta siitä, mitä Smith on elämänsä varrella hukannut tai menettänyt. Lempitakki, kamera, silmälasit, kantakahvila, ystäviä, aviomies.

Omalle oudolle ja hienolle tasolleen M Trainin nostaa sen eksentrisyys. Kerronnassa on paikoitellen surrealistisia jaksoja, joissa Smith kuvittelee itsensä muun muassa etsiväksi tai keskustelee vaihtovirran isän, keksijä Nikola Teslan patsaan kanssa. Välillä kahvila sulaa ympäriltä uneksi, johon ilmestyy kirjoittamisen vaikeudesta haasteleva cowboy.

Toiset tarinat saavat lukijan pohtimaan, ovatko ne totta vai juksaako pahanilkinen Patti tahallaan.

Mahtaviin kummallisuuksiin kuuluu Alfred Wegenerin elämäntyötä kunnioittava salaseura Continental Drift Club, jonka 27 jäsentä kutsuvat toisiaan jäsennumerolla ja tapaavat Jenassa tai Reykjavikissa. Tai se, kun Smith kertoo, miten hänet kutsuttiin valvomaan shakkimatsia Islantiin ja hän päätyi laulamaan Buddy Hollyn kappaleita shakkimestari Bobby Fischerin kanssa.

Kaikkien rocksuuruuksien ei ehkä pitäisi tarttua kynään ollenkaan. Sonic Youth -basisti Kim Gordonin tänä vuonna ilmestynyt omaelämäkerta oli niin latteaa proosaa katkerine avioerotilityksineen, että fanitus pääsi viilenemään.

Toisin on Smithin kanssa! Smithin tekstissä on tyyliä, voimaa ja herkkyyttä, vaikka yksityiskohtaisesti selostetut käynnit kirjailijoiden haudoilla luvalla sanoen hieman pitkästyttävät.

Antti Nylénin tyylikästä suomennosta lukee ilokseen, vaikka mukaan on pujahtanut muutamia kauneusvirheitä – mekko on muuttunut liituraitapuvuksi ja kuolleesta puhutaan preesensissä.

Päällimmäiseksi jää kuitenkin surumielinen kauneus ja mietiskelevyys. Smithin tarinat ovat kuin matkamuistoja menneisyydestä, yritys koota syliin kaikki tärkeimmät muistot.

"Aion muistaa kaiken ja aion kirjoittaa kaiken muistiin. Aaria eräälle takille. Sielunmessu eräälle kahvilalle", Smith kirjoittaa.

Kuppi mustaa kahvia Patin kunniaksi, siis: hieno kirja.

Dylan Martinez Reuters
Muusikko ja kirjailija Patti Smithin muistelmateos M Train ei keskity rock-elämään vaan hänen läheisiinsä.
Muusikko ja kirjailija Patti Smithin muistelmateos M Train ei keskity rock-elämään vaan hänen läheisiinsä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat