Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emmi Itärannan toinen romaani on taianomainen tarinakudelma

Kulttuuri
 
Gareth Fuller
Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki täyttää odotukset komeasti.
Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki täyttää odotukset komeasti. Kuva: Gareth Fuller

Kirjat Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki. Teos. 335 s.

Emmi Itärannan esikoisromaani Teemestarin kirja (2012) on noussut menestykseksi sekä Suomessa että maailmalla. Sen käännösoikeudet on myyty jo 18 kielelle, ja kotimaisten palkintojen lisäksi kirja on kerännyt useita ulkomaisia palkintoehdokkuuksia.

Kudottujen kujien kaupunki

Kirjoittaja: Emmi Itäranta

Julkaisija: Teos

Laji: Kaunokirjallisuus

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 335 s.

Odotukset Itärannan toisen romaanin suhteen ovat siis korkealla, ja Kudottujen kujien kaupunki täyttää ne komeasti. Käsissä on omintakeinen teos, jonka teksti hurmaa kauneudellaan.

Romaani vie lukijan kanaalien halkomaan myyttiseen saarivaltioon, jossa levälamppujen valaisemat ilmagondolit risteilevät kauppasatamien ja mustemestarien työpajojen välillä.

Kaupunkia koettelevat tulvat huuhtelevat kapeita katuja ja takorautaisia portteja, mutta elämä jatkuu entisellään niin Sanojen Talon kirjaamosaleissa kuin Seittien Talon makuukammioissa. Kaiken taustalla siintävät legendat muinaisista Kehrääjistä, vieraista olennoista, jotka yhä makaavat meripihkaan vangittuina kivisissä haudoissaan.

Saaren keskellä kohoaa myrskynharmaa torni, josta käsin valtaa pitää korallinaamioiden taakse kätkeytynyt Neuvosto. Sen käskyläiset huolehtivat, että ihmiset ottavat vuotuisen tatuointinsa ja ilmoittavat viranomaisille kaikista uniruton oireista.

Vallalla olevien uskomusten mukaan unet ovat vaarallisia, joten unennäkijät on kitkettävä pois tavallisten kansalaisten keskuudesta.

Muuten jumalaisen Kutojaneitsyen koossa pitämä Kaikkeuden Verkko, elämän ja olemassaolon ikiaikainen kudos, on vaarassa.

Kirjan päähenkilö on Seittien Talossa asuva nuori kutoja Eliana. Yksityisyyteen vetäytynyt Eliana kantaa sisällään vaarallisia salaisuuksia: hän kärsii ahdistavista unista ja osaa lukea, toisin kuin saaren muut naiset.

Elianan kivikkoinen matka kohti itsensä ja asuinyhteisönsä syvempää ymmärtämistä käynnistyy, kun hän kohtaa väkivaltaa kokeneen Valerian. Tytön kieli on leikattu irti, joten hän ei kykene suoralta kädeltä kertomaan tarinaansa.

Vähitellen Elianan ja Valerian välille muodostuu vahva side, jonka langat johtavat heidät koko saarta järisyttävien totuuksien jäljille.

Itäranta punoo kiehtovista kulisseista ja hienosyisesti rakennetuista henkilöistä lumoavan kudelman, jossa inhimillinen kosketus lävistää villeimmätkin juonenkäänteet.

Menneisyyteen kurkottavat arvoitukset, mielikuvitukselliset maisemat ja valheiden verkot ovat lopulta vain yksi elementti tarinassa, jonka ytimessä hehkuu rakkaus ja ihmiselon hauraus.

Kirjailijan kauniisti väreilevät kielikuvat saavat lukijan maistelemaan sanoja, pysähtymään hetkiin ja niiden haikeansuloisiin tunnelmiin.

Aika syö rakennusten kiviseiniä, vieraissa huoneissa kynät piirtävät jälkiä paperiin ja jossain kaukana meri takertuu tuuleen eikä pysähdy milloinkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat