Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koska raha ei tunne ilmansuuntia, Venäjän kanssa on tultu aina toimeen

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen

Kirjat Markku Kuisma: Venäjä ja Suomen talous 1700–2015. Siltala. 363 s.

Ei sovi ainakaan mainita suppeaksi teemaa, jos tutkija otsikoi teoksen Venäjä ja Suomen talous 1700–2015. Kolme vuosisataa, Venäjällä ja Suomella kolme eri valtiostatusta, vähintään yhtä monta talousjärjestelmää. Samalla kun muukin ympäristö on keikahtanut useasti ylösalaisin.

Venäjä ja Suomen talous 1700-2015

Kirjoittaja: Markku Kuisma

Julkaisija: Siltala

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 363

Mutta professori Markku Kuisma tarttuu mittavaan – miltei mittaamattomaan – aiheeseen. Hän pilkkoo ajan neljään pääjaksoon: 1700-lukuun, autonomian ajan Pax Russicaan, vuosien 1914–1991 sotatalouteen ja 1991 alkaneeseen nykyisyyteen.

Pietarin pystytys 1703 Nevan suistoon käy sikäli alkusykäykseksi, että lukuisat isohkot sahat liukuivat Venäjän vallan alta turvaan Kymijoen liepeille, ”Suomeen”. Myöhemmin Nevan metropoli veti puoleensa, toi työtä ja tilauksia suomalaisille, mutta aluksi sieltä vetäydyttiin.

1700-luku jäi vähämerkityksisimmäksi. Sahauksen piirissä koettiin kiintoisia virityksiä, kuten alkujaan bremeniläisen J. F. Hackmani n manööverit vuosisadan lopulla, mutta Suomi oli vielä Ruotsin kovin alkeellista takamaastoa.

Autonomia-ajan jokaista talousharppausta Kuisma ei onneksi kertaa, mutta osoittaa keskeisimpiä. Ylistetyssä oman markan itsenäistämisessä 1860-luvulla ratkaisevan avun antoi frankfurtilainen finanssivaltias Carl von Rotschild, joka rahoitti ja takasi operaation.

Mutta ei pankkisuku toiminut vain rakkaudesta Suomeen: Helsinki oli koekenttä ja sivuovi Venäjälle, jonka äärettömät mahdollisuudet kutsuivat Rotschildejä.

Suuriruhtinaskunnan taloutta lännetti rajuimmin se, että vuosina 1890–1910 suomalainen sahateollisuus moninkertaisti länsivientiä tyydyttäneen tuotantonsa. Se oli lännen lankkusilta: propsit Englantiin, markat Suomeen. Silti samaan aikaan ylläpidettiin kytköstä itään poliittis-sotilaallisin syin. Kahden tuolin taktiikkaa ei vasta Kekkonen keksinyt.

Kiperä oli tilanne 1910-luvulla, jolloin Viipurin lääni uhattiin liittää Venäjään. Lopulta aie raukesi maailmansotaan ja kumoukseen, mutta osin jo Venäjän nihkeisiin paperipatruunoihin, jotka kavahtivat suomalaista kilpailua kotimarkkinoillaan.

Bolševikkikumous pysäytti Suomen metsäteollisuusviennin Venäjälle. Onneksi lännen lankkusilta piti, ja sahatavaran perässä kirivät jo hieman jalostuneemmat tuotteet, paperi ja selluloosa. Sotiin asti Suomi eli metsän ja lännen varassa, itäraja ei ollut kauppa- vaan sotilasraja.

Yya-Suomen käymä neuvosto- ja länsikauppa on koko lailla tutkittua alaa. Sotakorvaukset antoivat pysyvän ärsykkeen laivanrakennukselle, raskaalle metallille ylipäätään, minkä Kuisma osoittaa tukevasti. Ohimennen hän myös niistää Björn Wahlroosin äkkiväärät puheet ”sotakorvausmyytistä”.

Jännittävimpiä jaksoja ovat ne, joissa Kuisma valottaa neuvostoöljyn tuonnin, Suomen itäviennin ja Nesteen öljymonopolin kohtalonkolmiota. Nesteen öljykeisari Uolevi Raade, Kekkosen tärkein apu ja asiantuntija, on niissä kohdin aiheellisesti paljon esillä.

Kreml koetti toistuvasti saada jalansijaa Suomen suurliike-elämässä, mikä yhtä toistuvasti torjuttiin. Neuvostoliiton rooli typistyi pitkälti raakaöljyn toimittajaksi – tietyin poikkeuksin –, joten ero tsaarinaikaisen vilja-aitan asemaan ei ollut suuri. Poliittis-sotilaallinen painostus ja vakoilu olivat tietysti erikseen.

Kirjassa kirkastuu Kekkosen pääkonstiksi tiedetty eräänlainen ”kätellään itään, kävellään länteen” -menetelmä. Ylivertaisesti toimittu, Kuisma antaa ymmärtää, eikä paremmista vaihtoehdoista voi ollakaan todisteita. Historiassa toteutuu vain yksi tie ja totuus.

Pitkät vuosisadat, pitkät päälinjat; Kuisma vetää ne selkeästi. Kuitenkin hän heittäytyy historiallisiin rinnastuksiin turhan hereällä innolla. Esimerkiksi autonomia-ajan Pietarin ja nykypäivän EU-Brysselin vaikutus Suomeen ei ole verrannollista – jo yhdestä syystä: Suomi muuttui siinä välissä suuriruhtinaskunnasta itsenäiseksi tasavallaksi.

Suomen ja Venäjän taloudessa ja kaupassa on vuoroon yhdennytty, yhdenmukaistuttu ja erkaannuttu. Ei ole yhtä pääpolkua, vaan on keinuttu eri painopisteiden ja suuntausten aallokossa.

Kuisma vastaa siihen, mikä sparrasi Suomen suurteollisuuden: ”Vanha Venäjä synnytti, Neuvostoliitto kasvatti ja imperiumin viimeisin romahdus vapautti lentoon.”

Johdonmukaista on ollut se, miten Suomen teollisuuspomoista kekseliäimmät ovat aina vaistonneet kunkin aikakauden maukkaimman markkinaraon. Rahahan ei tunne ilmansuuntia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat