Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onni on haaveena läsnä Johanna Venhon romaanissa

Kulttuuri
 
Jyrki Nisonen
Johanna Venho kirjoittaa elävästi äidistä ja pojasta.
Johanna Venho kirjoittaa elävästi äidistä ja pojasta. Kuva: Jyrki Nisonen

Kirjat Johanna Venho: Kaukana jossain onnenmaa. WSOY. 327 s.

Tuottelias ja monipuolinen Johanna Venho (s. 1971) ammentaa toisen oman romaaninsa otsikossa Junnu Vainion sanoituksesta Unto Monosen kaihoisaan tangoon: ”Kaukana jossain onnenmaa odottaa meitä saa”.

Kaukana jossain onnenmaa

Kirjoittaja: Johanna Venho

Julkaisija: WSOY

Laji: kaunokirjallisuus, romaani

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 327

Ihan auvoista ei ollut Venhon yhdessä Jaana Seppäsen kanssa kirjoittamassa esseeromaanissakaan Revitään rikki se rakkaus (2013). Hullaantuminen kestää hetken ja johtaa haavoittumiseen.

Rakkaus, halu rakastaa ja tulla rakastetuksi kuitenkin elää, ainakin ajatuksissa.

Venhon uusi romaani lähestyy rakkautta laveammasta näkökulmasta, onnellisuuden käsitteen kautta. Toinen päähenkilöistä, nelikymppinen Otto, valmistelee oikein tutkimusta onnellisuudesta ja tietää hyvin, ettei siihen välttämättä tarvita toista ihmistä.

Otolta itseltään tosin on lähtenyt niin vaimo kuin äitikin, ja hän on juuri siksi, yksinäisyyttään, lamaantuneen onneton. Päälle kaatuva keski-ikä pahentaa toisten pulmia ainakin teorian tasolla päivittäin ratkovan työterveyspsykologin tunnelmia.

Melankoliaa, oikein pahimman päälle siis. Juuri mitään ei tapahdu, sillä kaikki on jo tapahtunut – romaanin äidille, Kaarinalle, jo 1970-luvulla, jonne kerronta välillä takautuu.

Hienon elävästi Johanna Venho kuitenkin kirjoittaa itseään, toisiaan ja onneaan kovin haparoiden etsivästä äidistä ja pojasta.

Kaarina heittäytyi parikymppisenä suhteeseen tyystin kokemattomana: ”Kun se humiseva, ontto tila laajeni, sitä saattoi rakastua melkein kehen tahansa.”

Jo muutaman vuoden kuluttua Kaarina joutui ihmettelemään, mitä oikein näki miehessä, saati mies hänessä.

Otolla oli oman taitekohtansa aikaan hieman enemmän kokemusta ja näkemystä. Eivätkä hänen tunteensa sitä paitsi nyt edes pääty vaimon ohi on -ilmoitukseen, jota hän pitää ”epäreiluna”.

Äitiä ja poikaa yhdistää se, ettei kumpikaan oikein tiedä, miten tätä ainutta elämää pitäisi elää. Sekä se, että vasta jälkeenpäin havaitsee, ”miten ohimeneviä yhdessäolon hetket ovat”.

Mitään poikkeusyksilöitä Kaukana jossain onnenmaan äiti ja poika eivät siis ole. Kieltämättä se aiheuttaa romaaniin paikoin pientä unettavuutta, niin herkkävireinen aistien ruokkija kuin Venho onkin.

Poikkeuksen tavanomaisuudesta tekee vain Kaarinan täydellinen hurahdus plastiikkakirurgiaan. Hänen onnenmaansa sijaitsee myös maantieteellisesti kaukana.

Toisin sanoen Kaarina on kuusikymppisenäkin hypännyt tuntemattomaan, kuten hän teki jo rakastuessaan päättömästi nuorena neitona. Myös jälkimmäisen, kavahduttavan elämänmuutoksen perusteet jäävät romaanissa oudon ohuiksi.

Ehkä juuri niin pitääkin olla. Perustavimmat valinnaltamme ja hulluutemme – luultavimmin molemmat – jäävät selittämättömiksi jutuiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat