Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokirja pohtii eläinten asemaa fiksusti – eikä lainkaan astalot ojossa

Kulttuuri
 
Rio Gandara
Eläimet yhteiskunnassa -tietokirja paneutuu eläinten oikeuksiin.
Eläimet yhteiskunnassa -tietokirja paneutuu eläinten oikeuksiin. Kuva: Rio Gandara

Kirjat Elisa Aaltola, Sami Keto (toim.): Eläimet yhteiskunnassa. Into, 2015. 364 s.

Lämpimät onnittelut eläinoikeusliikkeelle menneen viikon uutisista.

Eläimet yhteiskunnassa

Kirjoittaja: Elisa Aaltola, Sami Keto (toim.)

Julkaisija: Into

Laji: Tietokirjallisuus

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 364 s.

Maailman terveysjärjestö WHO totesi, että tieteellinen näyttö makkaran ja pekonin kasvattamasta syöpäriskistä on riittävän pätevää, joten jalostettu liha tuupattiin samaan lokeroon tupakan ja asbestin kanssa.

Särkänniemi ilmoitti, että se sulkee sekä taloudellisesti että eettisesti miinusmerkkisen delfinaarionsa.

Huipennuksena Ylen MOT-ohjelma näytti uudet teurastamovideot. Ne todistivat ensi kertaa, että myös teurastamojen työntekijät sähköpiiskoineen kohtelevat elikoita miten sattuu.

Vyöhykkeeltä oli päässyt ulos materiaalia.

Vyöhyke on termi, jota esseisti ja vannoutunut vegaani Antti Nylén käyttää keväällä ilmestyneessä esseetietokirjassa Eläimet yhteiskunnassa kuvatakseen eläinteollisuutta.

Sen mukaan teurastamot toimivat kuin laskeuma-alue Tarkovskin Stalker-elokuvassa. Sisään pääsevät vain ”hygieeniset”, eikä alueelta saa tartuntavaaran vuoksi tuoda ulos mitään, tässä tapauksessa vaarallisia valokuvia.

Jos haluaa yrittää ymmärtää, mitä viime viikon tapahtumat tarkoittavat, Eläimet yhteiskunnassa ojentaa paljon lankoja, joista repiä vyyhtiä auki. Siitäkin huolimatta, että sen 18 eri tekijän kirjoittaman tekstin taso heittelee kovin.

Matalassa päässä on poliittisen historian tutkijan Noora Kotilaisen lihamainonnan nationalismia erittelevä media-analyysi suoraan yliopiston viestinnän ykköskurssilta, syvässä taas kirjan toimittaneen filosofian dosentti Elisa Aaltolan essee suhtautumisestamme kärsimykseen.

Aaltola siteeraa Susan Sontagin Regarding the Pain of the Others -teosta, jossa Sontag vaatii, ettei ”kenelläkään tietyn iän ohittaneella ole oikeutta tällaiseen viattomuuteen, tällaiseen pinnallisuuteen, tämän asteiseen tietämättömyyteen ja uneen.” Kärsimystä, ihmisten ja eläinten, on katsottava. Vastaukseksi ei kelpaa ”en halua nähdä”.

Vaikka kirjan pohjavire on eläinten oikeuksista huolehtiva, pamfletiksi sitä on turha haukkua. Sävy on analyyttinen ja perusteleva, ja keskeinen kysymys on pohtia, millaisessa asemassa eläimet oikeastaan ihmiskeskeisessä maailmassa ovat. Jos politikoidaan, se tehdään Deleuzea siteeraamalla eikä astalot ojossa.

Hyvä niin, sillä Suomessa eläinoikeusliike on ensimmäisistä, 20 vuoden takaisista turkistarhaiskuista lähtien työnnetty kettutytöttelevään lokeroon, jossa kritiikin esittäjä tekee sen kuuntelemisesta tarpeetonta.

Vastakkain ovat tunteelliset, sööttisilmäisiä elukoita paapovat tytöt, jotka aiheuttavat tempauksillaan valtavia tuhoja ja rationaalinen miesmaailma, jossa ei pupunruuasta perusteta.

Helpoin reaktio viime viikon uutisiin on tietenkin paheksua salakuvanneita aktivisteja jo aktivistien vuoksi. Todeta, että tietenkin delfinaario suljettiin, sillä se ei kannattanut taloudellisesti. Kyseenalaistaa WHO:n näkemys, kun kerran Timo Jutila tietää, että höpöhöpö, ei makkara lisää syöpäriskiä. Varsinkaan suomalainen makkara.

Asetelma vinksahduttaa rationaalisen ja epärationaalisen. Oikeutta eläimille -järjestön Kristo Muurimaa arvioikin kirjassa, että jos maailma toimisi järkiargumenttien mukaan, olisimme kaikki vegaaneja.

Vaikkei eläinten hyvinvoinnista välittäisi, täysrationaalisessa maailmassa lihatuotantoa olisi ajettu alas jo pelkän ilmastonmuutoksen pelossa.

Ei kuitenkaan tarvitse olla edes kyyninen todetakseen, että kirjan tekstien edistyksellisyys on Suomen nykyilmastossa idealismia.

Tuskin teurastamotyöntekijät edes ajattelevat tekevänsä mitään väärää.

Samalla tavalla metsät, suot ja eläimet ovat monien silmissä vain luonnonvaroja – minkä vuoksi ympäristöministeriö haluttaisiin muuttaa luonnonvaraministeriöksi.

Julkisoikeuden tutkija Birgitta Wahlberg kysyy omassa esseessään, eikö lakiin olisi aika kirjata jonkinlaiset eläinten kohtuullisen hyvinvoinnin takaavat oikeudet.

Toive on toki kiva, mutta tällä hetkellä ainut eläin, jonka oikeuksista on hyväksyttävää puhua ilman aktivismistigmaa, tuntuu olevan oma söpö pikku koira. Sen suojelemiseksi voidaankin sitten järjestää vaikka millaisia lynkkauskampanjoita Facebookissa.

Sen sijaan ministeritasolta ehdotettiin, että turvapaikanhakijoille tulisi maksaa matalampaa sosiaaliturvaa kuin ”suomalaisille”. Siis, että voisivatko toiset ihmisetkin olla perustuslain edessä huonommassa asemassa kuin toiset.

Yritä siinä sitten ehdotella jotain oikeuksia eläimille.

Jukka Rapo
Tampereen delfinaario on päätetty sulkea.
Tampereen delfinaario on päätetty sulkea.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat