Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaari, mitä oli punk? – Johnny Rotten muistelee taas

Kulttuuri
 
Marko Djurica / Reuters
John Lydon korosti yksilöllisyyttä eikä halunnut olla roolimalli.
John Lydon korosti yksilöllisyyttä eikä halunnut olla roolimalli. Kuva: Marko Djurica / Reuters

Kirjat John Lydon: Raivoa ja voimaa! Like. 501 s.

Isi, mitä oli punk? kysyttiin suomalaisessa nostalgiakonsertissa Tampereella 1993. Lavalla kävivät Eppu Normaali, Pelle Miljoona, Ypö-5 ja monet muut.

Raivoa ja voimaa!

Kirjoittaja: John Lydon

Julkaisija: Like

Laji: Muistelmat

Alkuperäinen nimi: Anger is an Energy: My Life Uncensored

Vuosi: 2015

Suomentaja: Juha Ahokas

Sivumäärä: 501

Vaari, mitä oli punk, voitaisiin nyt jo kysyä. Ja punk-vaari John Lydon eli Sex Pistolsissa maineeseen noussut Johnny Rotten (s. 1956) vastaa jälleen.

Tämä on Lydonin toinen minä-muodossa kerrottu elämäkerta. Rotten – No Irish, No Blacks, No Dogs (1994) oli napakkkaa kerrontaa punkista ja Pistolseista. 501-sivuinen Raivoa ja voimaa! sisältää myös jaarittelua.

Molemmissa kirjoissa kerrotaan pienen Johnnyn vetäneen vessasta alas sikiöitä äitinsä keskenmenojen yhteydessä ja menettäneen muistinsa lapsuuden aivokalvontulehduksen jälkeen. Traumojahan siitä kertyi – ja aineksia sanoituksiin.

Nyt käydään läpi myös Pistolsin jälkeisen Public Image Ltd -yhtyeen (PiL) vaiheita levy levyltä omia sanoituksia ihastellen ja milloin mistäkin loukkaantuen. PiL onkin kehujen arvoinen post-punk-yhtye.

Lydonista kuoriutui tv-persoonallisuus I’m a Celebrity... Get Me Out of Here! -tosi-tv-sarjassa 2004. Tv-ura on jatkunut luonto-ohjelmissa. John Lydon’s Megabugs, John Lydon Goes Ape ja John Lydon’s Shark Attack osoittavat hänen säilyttäneen tärähtäneen maanisuutensa.

Hänet värvättiin myös Andrew Lloyd Webberin Jesus Christ Superstariin kuningas Herodekseksi. Kiertue peruuntui, vaikka musikaalityö oli Lydonista valtavan kiinnostavaa. Siinäpä idea Kansallisoopperalle: Lydon saman säveltäjän Phantom of the Operan kummitukseksi!

Mitä oli ja on punk? Legs McNeilin ja Gillian McCainin Please, Kill Me korostaa ilmiön yhdysvaltalaisia juuria Velvet Undergroundista Iggy Popiin.

Greil Marcusin Lipstick Traces kytki punkin anarkististen taideliikkeiden, kuten dadaismin, surrealismin, ja situationismin historiaan. Jon Savagen England’s Dreaming oli englantilaismielinen sosiaalihistoria, mutta Lydonin mukaan kelvoton kirja.

”Sen maailmankuva on naisia halveksuva, suorastaan misogyyninen”, Lydon tuomitsee. Savagen maailmankatsomus perustui ”omahyväiseen opiskelijoiden intellektuellismiin”.

Omahyväinen intellektuelli on myös Lydon. Sanoitukset eivät olisi niin hyviä, ellei hän olisi teininä ahminut Dostojevskia ja Oscar Wildea.

Lydon rakasti samaan aikaan jo klassistakin musiikkia Sergei Rahmaninovista Mozartiin.

Punkia sanottiin vastareaktioksi 1970-luvun puolivälin valtavirran musiikille, ja laulajan ”I Hate Pink Floyd” -paita tuntui tukevan tätä käsitystä. Hän itse kokee kuunnelleensa mielestään loistavaa musiikkia 1970-luvun puolivälissä: klassista, reggaeta, Alice Cooperia, Status Quoa ja monia muita.

Punkissa hän kuuli paljon rajoittunutta ja tylsää kaahausta. Siksi hän soitti radio-ohjelman vieraana punkeille hippien suosimaa Neil Youngia. ”Sinä pilaat punkin”, manageri Malcolm McLaren valitti. Rotten nauroi. Kyllä hän joistakin punk-bändeistäkin on pitänyt, esimerkiksi monipuolinen Buzzcocks saa armon. Clashista punk-vaari ei vieläkään jaksa perustaa.

Sex Pistols syntyi Malcolm McLarenin ja Vivienne Westwoodin Sex-vaatekaupassa luuhailleista nuorista. Laulajan mukaan yhtyettä ei voi kutsua vaatekaupan mannekiineiksi perustetuksi poikabändiksi, koska rumpali Paul Cook ja kitaristi Steve Jones olivat soittaneet yhdessä jo vuosina 1971–1972.

Pistols olisi ollut Who-kopio ilman Lydonia, joka ei oikein osannut laulaa, mutta oli karismaattinen rääkyjä, hurja tekstittäjä sekä muoti-ikoni.

Lydon tosin halusi korostaa yksilöllisyyttä ja kauhistui, kun muut halusivat olla yksilöllisiä pukeutumalla kuin hän.

Lydonille punk oli lopulta hänen asenteensa: haastava, kyseenalaistava ja tee se itse -ideologiassaan yhteisöllinen.

Lydon nautti suuresti niistä hetkistä, jolloin esiintyjät siirtyivät keikan jälkeen yleisöön ja yleisöstä nousi seuraava punkyhtye touhottamaan lavalle. Sitähän esimerkiksi Elävän musiikin yhdistysten toiminta on Suomessakin parhaimmillaan ollut, niin punk- kuin muidenkin yhtyeiden kanssa.

”Suuri hajaannus alkoi silloin, kun ryhdyttiin erottelemaan, mikä on punkia ja mikä ei ole – – vastustan takaperoista ajattelua”, Lydon sanoo ja puhuu ristiinpölytyksen puolesta myös musiikissa.

Lydonin asenteessa oli aluksi myös joitakin kyseenalaisia piirteitä. Alkuperäinen basisti ja lauluntekijä Glen Matlock saattoi syystäkin ihmetellä, miksi laulaja käytti natsisymboleita ja teki sanoituksia, jotka tuntuivat ilmentävän nihilismiä ja jopa ohikulkijoiden tuhoamishaluja (I wanna destroy passer-by).

Ihmettelivät sitä muutkin, myös Helsingin Sanomissa, jonka paheksuva ja tietämätön letkautus sai puolueiden nuorisojärjestöt vaatimaan Suomen-vierailun peruuntumista.

Bändi kävikin Suomessa vasta paluukiertueella 1996.

Lydon selittää sanoituksensa parhain päin. Britanniassa oli kova työttömyys, ja kokonaisen nuoren sukupolven mahdollisuudet sivuutettiin. Antikristus ja anarkisti -riveillä hän ajatteli, että hänet nähtäisiin yhteiskunnan uhrina, joka saisi myötätuntoa ja suurta rakkautta. ”Ohikulkijat” viittasivat omahyväisiin ihmisiin, osallistumattomaan moraaliseen enemmistöön.

”En ollut anarkisti”, Lydon kiteyttää. Eikä hän ollut myöskään fasisti tai väkivallan ihannoija. Mutta turhautunut hän oli.

Nykyisin Lydon on yhdysvaltalaisen yhteiskunnan tukipylväs. Synnyinmaahansa Britanniaan hän palaa harvakseltaan.

Niinpä kun Lydonin pitkäaikaisen puolison tytär – Slits-yhtyeestä tunnettu Ari Up – kasvatti lapsensa liian vapaasti, Lydon ja puoliso ottivat lapset Arilta omaan holhoukseensa.

”Lapset tarvitsevat rajoja”, Lydon tähdentää.

John Lydon Goes Ape -tosi-tv-sarjassa Afrikassa vuonna 2004.
John Lydon Goes Ape -tosi-tv-sarjassa Afrikassa vuonna 2004.
PR-kuva PiL-yhtyeestä 1987.
PR-kuva PiL-yhtyeestä 1987.
Poliisi puhutti John Lydonia toukokuussa 1977.
Poliisi puhutti John Lydonia toukokuussa 1977.
Pieni koululainen John Lydon.
Pieni koululainen John Lydon.
Levyttämässä huhtikuussa 1977.
Levyttämässä huhtikuussa 1977.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat