Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sankarikenraali joutui sodan jälkeen Kekkosen vangiksi

Kulttuuri
 
Erkki Majava / SA-kuva
Karl Lennart Oesch Viipurin valtausparaatissa elokuussa 1941.
Karl Lennart Oesch Viipurin valtausparaatissa elokuussa 1941. Kuva: Erkki Majava / SA-kuva

Kirjat Vesa Määttä: K. L. Oesch – Ylivoimaa vastassa. Gummerus. 453 s.

Sveitsin suurlähettiläänä Helsingissä 2005–11 toiminut Josef Bucher oli vahva taustavaikuttaja kirjalle K. L. Oesch –Ylivoimaa vastassa. Se kertoo Oeschin suvun ja kenraalin tarinan köyhästä Sveitsin alppikylästä Kannaksen sankariksi kesällä 1944. Ilman Bucherin aktiivisuutta koko kirjaa tuskin olisi edes tehty.

K.L. Oesch - Ylivoimaa vastassa

Kirjoittaja: Vesa Määttä

Julkaisija: Gummerus

Laji: tietokirjat

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 453

Tohtori Vesa Määtän kirjoittama suvun tarina on poikkeuksellisen jännittävä. Karl Lennart Oeschin isä Christian oli sveitsiläisen juustomestarin poika tuhannen metrin korkeudessa alppien juurella sijaitsevassa Schwarzeneggin kylässä. Elämä oli noihin aikoihin sielläkin kovaa ja Christian lähti Pietarin kautta Karjalan kannakselle leveämmän leivän perään.

Salaisuus oli siinä, että Suomessa oli huippulaatuinen maito ja mahdollisuus viedä juustoa tullitta Pietariin. Oeschin isä päätyi lopulta Tohmajärvelle.

Alun perin Karl Lennart Oesch (1892–1978) oli kiinnostunut luonnontieteistä. Hän oli myös pasifisti. Jääkäriliike vei hänet mukaansa ja näin Oecshistä kouliutui sotilas, joka osallistui myös punaisen kapinan kukistamiseen talvella ja keväällä 1918.

Kielitaitonsa vuoksi Oesch solmi nopeasti kansainvälisiä yhteyksiä ja kävi muun muassa Ranskan sotakorkeakoulun. Hänen nousunsa sotilasuralla oli nopea. Oesch nimitettiin jääkärikenraalimajuriksi elokuussa 1930 ja vain kuukautta myöhemmin yleisesikunnan päälliköksi. Hän oli tuolloin vain 38-vuotias.

Oeschin rooli oli merkittävä 1930-luvulla, jolloin hän oli rakentamassa Suomen armeijan aluepuolustusjärjestelmää. Perusratkaisuiltaan se on käytössä edelleen.

Hän osallistui silloin myös puolustusneuvoston toimintaan. Sen puheenjohtajana toimi kenraali C. G. E. Mannerheim, josta tuli Oeschin pitkäaikainen esimies ja yhteistyökumppani.

Talvisodan päätöstaisteluissa maaliskuussa 1940 Oesch oli Viipurin alueella ja onnistui pysäyttämään ylivoimaisen vihollisen. Jatkosodassa ylipäällikkö Mannerheim turvautui lopulta kesäkuussa 1944 luottokenraaliinsa, jonka hän lähetti Mikkelin päämajasta pysäyttämään puna-armeijan vyöryn Kannaksella.

Oesch onnistui jälleen kerran ja kaikin tavoin ylivoimainen puna-armeija pysäytettiin Kannaksella. Sotatilanne saatiin vakiintumaan, kun suomalaiset tuhosivat venäläisjoukot Ilomantsissa elokuussa 1944. Välirauha tehtiin syyskuussa samana vuonna.

Kuitenkin Oeschin yhden miehen sota oli vasta alkamassa. Maahan saapunut liittoutuneiden valvontakomissio, jota Neuvostoliitto johti, painosti Suomea rankaisemaan sen mielestä sotarikoksiin syyllistyneitä upseereja.

Vesa Määtän kirjan jännittävin jakso alkaakin siitä, kun Oesch saa vihiä häntä koskevista tutkimuksista. Tapahtumien taustalla on kesä 1941, jolloin tasapainoton suomalaisupseeri ampui vankileirillä neuvostoliittolaisia sotavankeja.

Oesch joutui epäilyjen kierteeseen, sillä hän oli johtanut toimintaa tuolloin. Oikeusministeri Urho Kekkonen toimi kulisseissa, Oesch pidätettiin ja tuomittiin sotaylioikeudessa 12 vuodeksi vankeuteen. Korkein oikeus pudotti tuomion kolmeen vuoteen, mutta sen Oesch joutui istumaan.

Määttä tekee hieman puuduttavankin yksityiskohtaista selvitystä annettujen käskyjen sisällöstä. Hän on – viisaasti kyllä - pyytänyt oikeusneuvos Erkki-Juhani Taipaleelta kokeneen tuomioistuinjuristin näkemyksen tuomion oikeellisuudesta. Taipale osoittaa juristikielellä, ettei tuomitsemiseen ollut perusteita. Oeschista tuli kuitenkin sijaiskärsijä, joka katkeroitui erityisesti Urho Kekkoselle.

Oesch erosi puolustusvoimista poikkeuksellisen komean sotilasuran jälkeen vain 52-vuotiaana ja ryhtyi vankilatuomionsa jälkeen isännöitsijäksi. Yhdessä sodanaikaisen kumppaninsa Valo Nihtilän kanssa hän toimitti vuosikymmeniä Kansa taisteli – miehet kertovat -aikakauslehteä, joka saavutti yli 70 000 kappaleen levikin. Lehteä kustansi Sanoma Osakeyhtiö.

Urho Kekkonen ei presidenttinä koskaan ylentänyt Oeschia jalkaväenkenraaliksi, ja vielä 1974 Oesch sai Kekkoselta niin sanotun kovan myllykirjeen. Laillisuusmies Oesch ei sulattanut Kekkosen valitsemista poikkeuslailla, ja hän päätyikin vuoden 1978 valitsijamiesvaaleissa tukemaan perustuslaillisen kansanpuolueen ehdokasta Ahti M. Salosta. Oesch ei tullut valituksi, mutta hän pääsi vielä näyttämään Kekkoselle, mitä mieltä hän on.

Määtän kirja on kertomus henkilöstä, joka oli vaikea luonne, mutta hyvä sotilas. Hän oli lojaali esimiehilleen ja maan hallitukselle, mutta omasta kohtelustaan hän oli loppuun asti katkera.

Omalla tavallaan Oesch oli yya-Suomessa epähenkilö, mutta silloinkin hänen sukunsa kotimaa Sveitsi kohteli häntä arvostaen ja lopulta tunnustusta jakaen.

Kirja on hyvä tunnustus Oeschin elämäntyölle, joka on kappale Suomen historiaa jääkäriliikkeestä yya-Suomeen.

Oesch kesällä 1975.
Oesch kesällä 1975.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat