Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun normaalius on vain käsite

Palkitussa nuortenromaanissa halonhakkuu ja kuorolaulu pelastavat pojan.

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen

Nuortenkirja Nadja Sumanen: Rambo. Otava. 238 s. HS-suositus: Yli 12-vuotiaille.

Esikoiskirjailija Nadja Sumasen (s. 1975) Rambo voitti Otavan nuortenromaanikilpailun, ja kustantaja mainostaa teosta uuden sukupolven Häräntappoaseena.

Rambo

Kirjoittaja: Nadja Sumanen

Julkaisija: Otava

Laji: Nuortenkirja

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 238

Sen asetelmat – nuoren pojan fyysinen ja psyykkinen kasvupyrähdys maaseudun rauhassa – ovatkin osin yhteneväiset Anna-Leena Härkösen esikoisromaanin kanssa, mutta nuoruuden vimman kuvaus jää silti pidättyneemmäksi.

14-vuotiaan Rambon ristinä on omintakeisen nimen lisäksi jo varhaislapsuudessa saatu ADHD-diagnoosi: ”Tunsinko olevani erilainen? En tuntenut. Minä olin. Siksi kai koulu meni alkuun niin kuin meni. En pysynyt penkillä vaan pyrin valumaan sen alle.”

Rambo on kokeillut Muksu-oppia, Kiva-tunteja, Sopu-päiväkirjoja, syyseuraussuhdekuvia ja aggressionhallintaa.

Toistaitoinen yksinhuoltajaäiti on menettänyt jo kauan sitten elämänhalunsa ja -hallintansa. Pienperhe päätyy äidin miesystävän Riston vanhempien luokse maalle, mutta äidin masennus pahenee ja hän joutuu hoitoon.

Rambo aistii nopeasti ihmissuhteiden jännitteet. Tunnelma sakenee entisestään, kun pikkurikoksiin sotkeutuneen Riston sisko perheineen ilmaantuu juhannuksen viettoon.

Samanikäinen Liina katsoo ensin Ramboon viistosti, mutta välit lähentyvät kesän kääntyessä syksyyn.

Sumasen vahvuus on luontevassa, elämänmakuisessa henkilökuvauksessa.

Aikuisetkaan eivät jää kehityskertomuksessa monen nuortenromaanin tapaan täysin kädettömiksi statisteiksi, vaan heistä löytyy empatiaa ja rosoisuutta. Ja mikä tärkeintä, myös rohkeutta ottaa vastuuta teoistaan.

Rambo nivoo yhteen isoja teemoja. Välinpitämätön ja jopa tunnekylmä vanhemmuus tulee viiltävästi kuvatuksi Liinan vanhempien kautta, ja viime sotien traumat näkyvät Ristossa (eli vielä kolmannessakin miespolvessa) monenlaisena kipuiluna.

Rambon elämä selkenee, kun hän oivaltaa, että menneisyys vaikuttaa elämään ja käyttäytymiseen, mutta että sen voi halutessaan kääntää myös vahvuudeksi.

Realistiset nuortenromaanit kuvaavat nykyisin raflaavasti eri tavoin angstisia, kuolemansairaita tai neuropsykiatrisia diagnooseja saaneita nuoria. Pelkkä nuoruus itsessään ei enää tunnu riittävän.

Rambo on kuitenkin niin valloittava persoona, että nelikirjaiminen etuliite tuntuu tässä kohdin täysin turhalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat