Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei mikään luolamies: neandertalilainen söi ostereita, huolehti vanhuksista ja rakasteli nykyihmisen kanssa – testaa, kuinka paljon sinussa on neandertalilaista

Neandertalilaisia on pidetty tyhminä villi-ihmisinä. Tuore tietokirja oikaisee tukun väärinkäsityksiä.

Tiede
 
MAURICIO ANTON / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Neandertalinihmiset elivät perhekunnittain pienissä alle kahdenkymmenen jäsenen ryhmissä. Nykyihmisen yhteisöt olivat selvästi suurempia. Se teki niistä elinvoimaisempia.
Neandertalinihmiset elivät perhekunnittain pienissä alle kahdenkymmenen jäsenen ryhmissä. Nykyihmisen yhteisöt olivat selvästi suurempia. Se teki niistä elinvoimaisempia. Kuva: MAURICIO ANTON / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Kirja Neandertalinihminen. Kadonnut lajitoveri. Juha Valste, SKS 2015. 215 s.

Matalaotsainen nuijamies, joka kalauttelee puunuijalla hengiltä kaikkea mikä liikkuu. Apinan ja ihmisen välimuoto, joka kuoli sukupuuttoon lähinnä omaa hölmöyttään. Vuosisata sitten ajateltiin, että neandertalilaisten älykkyys oli ehkä hitusen simpanssin yläpuolella.

Neandertalinihminen

Kirjoittaja: Juha Valste

Julkaisija: SKS

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 215

Vain matalaotsaisuus pitää paikkansa. Neandertalilaiset olivat yhtä kyvykkäitä kuin homo sapiens, eivät sen typerämpiä tai alkukantaisempia. Niin kyvykkäitä, että jotkut kantaisämme ja -äitimme päätyivät rakastelemaan neandertalilaisten kanssa.

Evoluutioon erikoistunut biologi, tiedetoimittaja ja tieto- ja oppikirjailija Juha Valste käy uusimmassa kirjassaan Neandertalinihminen läpi viimeisimmän tiedon sukulaisemme menneisyydestä. Teoksen voi lukea sisarlajin kunnianpalautuksena.

Valste kuvailee seikkaperäisesti, kuinka uudet arkeologiset löydöt ja vanhojen löytöjen täsmällisemmät tulkinnat ovat mullistaneet käsityksiä neandertalilaisista.

Merkittävä virstanpylväs saavutettiin vuonna 2010, kun selvisi, että ihminen kantaa neandertalilaisen geenejä. Meissä eurooppalaisissa on neandertalin dna:ta 1,5–2,1 prosenttia.

Intiimi yhteiselo jätti merkkejä myös ulkoiseen olemukseemme. Luisut otsat, pottunenät, punaposket ja vaalea iho muistuttavat neandertalilaisista. Kurkatkaapa vaikka peiliin.

Risteytyminen ei ole ihme. Kehityimme neandertalilaisten kanssa samasta kantamuodosta ja elelimme 250 000–28 000 vuotta sitten Euroopassa ja Aasiassa molemmat, suuren osan ajasta rinnakkain.

Neandertalinihmiset eivät asuneet luolissa, vaikka käyttivätkin niitä tarpeen tullen suojapaikkoina. Tyypillinen asumus oli maja tai kota, joka tarjosi suojan kylmyydeltä.

Heimot suosivat lauhkeita seutuja, joilla riitti riistaa, ravintokasveja, vettä ja polttopuuta. Vaikka maapallo koki neandertalilaisten aikana kolme jääkautta, he eivät pärjänneet lumessa ja pakkasessa.

Yksi neandertaleja koskevista harhaluuloista on, että heidän ravintonsa oli yksipuolista. Asuinpaikoilta löytyneistä luista on päätelty, että he olivat metsästäjiä ja söivät vain lihaa.

Nyttemmin on paljastunut, ettei ruokavalio poikennut paljoakaan nykyihmisestä. Eläinproteiinia täydennettiin juurilla, hedelmillä, marjoilla ja pähkinöillä. Rannikon asukkaiden ruokalistalla oli usein kalaa, simpukoita ja ostereita. Ateriat kypsennettiin tulella.

Mikään ei osoita, että neandertalilaiset olisivat olleet sen tyhmempiä kuin nykyihmiset. He valmistivat taidokkaita kivityökaluja ja koruja, tekivät luolamaalauksia, omasivat alkeellisen kielen ja hautasivat vainajiansa.

Vanhuksista, lapsista ja sairaista huolehdittiin silläkin uhalla, että se vaaransi muiden heimon jäsenten tulevaisuuden.

Suuri mysteeri jää kirjassa vastausta vaille. Miksi Euroopan ensimmäiset todelliset valtiaat kuolivat sukupuuttoon?

Fossiililöytöjen mukaan laji katosi lyhyessä ajassa lähes kaikkialta Euroopasta pian nykyihmisen saavuttua. Vain pieniä ryhmiä sinnitteli siellä täällä Iberian niemimaalla nykyisen Espanjan ja Portugalin alueella.

Hävittivätkö hintelämmät, mutta paremmin aseistautuneet esi-isämme neandertalilaisen? Tuskin. Laajoista verilöylyistä ei ole todisteita. Syyt ovat Valsteen mukaan syheröisemmät, kuten yleensä.

On mahdollista, että nykyihminen sopeutui erilaisiin ympäristöihin ja ratkoi ongelmia neandertalilaista nokkelammin. Kilpailutilanteessa heikomman osaksi jäi syrjäytyä – tai sulautua voittajiin. Aika moni neandertalilainen valitsi jälkimmäisen. Sen osoittavat dna-tutkimukset.

Kirja ottaa lopuksi kantaa kiisteltyyn Karijoen Susiluolaan, jossa saattoi elää neandertalinihmisiä noin 100 000 vuotta sitten. Geologit ja arkeologit ovat löytäneet Susiluolasta merkkejä leiriytymisestä: nuotion pohjia ja ihmiskäden mahdollisesti muovaavia kiviä.

Juha Valsteen mielestä kivien alkuperästä sopii kiistellä, mutta ikivanhaa tulipaikkaa on vaikea selittää millään muulla kuin ihmisen läsnäololla. Neandertalilainen kävi täällä!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat