Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhasta Viipurista tuli oivan dekkarin murhamiljöö

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Mikko Porvali (vas.) ja kirjailijakollega Marko Kilpi kuopiolaisen poliisiauton asiakastilassa.
Mikko Porvali (vas.) ja kirjailijakollega Marko Kilpi kuopiolaisen poliisiauton asiakastilassa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Rikosromaani Mikko Porvali: Sinisen kuoleman kuva. Atena. 317 s.

Mitäs sitä turhia kiertelemään. Ei huono, ei lainkaan huono. Olen lukenut paljon kehnompiakin rikosromaaneja kuin Mikko Porvalin 1920-luvun Viipuriin sijoittuva Sinisen kuoleman kuva, joka on aiemmin seitsemän tietokirjaa julkaisseen rikoskomisarion ensimmäinen kaunokirjallinen teos.

Sinisen kuoleman kuva

Kirjoittaja: Mikko Porvali

Julkaisija: Atena

Laji: rikoskirjallisuus

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 314 s.

Sisällissodan jälkeisiin kuohunnan vuosiin ankkuroituva Sinisen kuoleman kuva on lupauksia herättävä kaunokirjallinen avaus.

Se on virkistävän erilainen rikosromaani, joka ei flirttaile sadistisen väkivallan kanssa eikä uppoudu lähes nerokkaan sarjamurhaajan huuruun menneen mielen sairaaseen psykopatologiaan. Dekkaristina Mikko Porvali tuo pikemminkin mieleen Robert van Gulikin tai Josephine Teyn kuin Jo Nesbøn tai Lars Keplerin. Hän ei kuuluu siihen osin hyiseen kirjalliseen trendiin, jota kutsutaan nimellä Scandinavian noir. Siksi on hiukan hassua ja äärimmäisen perustelematonta, että kustantaja ilmoittaa Sinisen kuoleman kuvan avaavan Karelia noir -sarjan.

Jatkoa on siis luvassa. Mikä ettei.

Historialliseen murroskohtaan osuvan Sinisen kuoleman kuvan päähenkilö on alemman oikeustutkinnon suorittanut Jussi Kähönen, joka on toiminut sisällissodan päätyttyä Suomenlinnan sotavankileirillä vartijana, kunnes entinen opiskelutoveri Salomon Eckert saa hänet houkutelluksi nuoremman komisarion virkaan Viipuriin juuri siinä vaiheessa, kun hän ei tiedä, mitä elämällään ylipäänsä tehdä. Kähönen on suorittanut alemman oikeustutkinnon juuri ennen Suomen itsenäistymistä, mutta sisällissota on katkaissut jatko-opiskelut.

Omavaltaisesta Salomon Eckertista ja sisäsiististä Jussi Kähösestä tulee tiivis työpari, jonka tehtävä on ottaa kiinni Suomen ja Venäjän väliä sahaavia kommunistiloikkareita ja -kuriireita sekä viinatrokareita.

Kaksikko työskentelee Venäjän tykistörykmentin entisessä kasarmissa, johon on perustettu Viipurin poliisikamarin keskusosastoa etsivälle poliisille.

Kieltolain valvomiseen ja pirtukaupan kitkemiseen on periaatteessa selvä poliittinen tahtotila, mutta käytännössä juuri kukaan – tosin eri syistä – ei halua puuttua pirtun salakuljetukseen. Siksi Eckert ja Kähönen joutuvat toimimaan osin tyhjiössä. Myös maalaisliiton poliittinen peli ja kohdalle osuvat murhat hankaloittavat rikostutkintaa.

Hyvä oivallus on Eckertin ja Kähösen sosiaalinen projekti, jolla he haalivat viipurilaisia katulapsia resurssipulan kanssa taistelevan poliisin avuksi.

Omalla tavallaan – rikoksista huolimatta – Sinisen kuoleman kuva on viehättävä kirja. Moni elementti on kohdillaan: vangitseva ajankuva ja Viipuri historiallisena miljöönä palkitsevat lukijan. Samoin Eckertilla ja Kähösellä on selkeästi omat karaktäärinsä. He eivät ole mitään tusinapoliiseja tai virkaheittoja henkilöhahmoja.

Suurimmat ongelmat liittyvät juoneen ja kerronnan intensiteettiin. Jännite laukeaa jo Sinisen kuoleman kuvan puolivälissä, mutta onneksi Mikko Porvali saa romaanin lopulla taiotuksi kerrontaan uutta imua.

Niin ikään kerronnan arkaaisuus on sekä hyve että pahe. Sinisen kuoleman kuva? Romaanin lyyrinen nimi viittaa hitaaseen tukehtumiskuolemaan.

Pieni motkotus kirjan kustannustoimittajalle. Turhat kielivirheet saa korjata.

Yksi esimerkki. Lähes kymmenkunta kertaa imperfektiin livahtaa adverbi aikanaan, vaikka ei tarkoiteta jonkin tapahtumista ajallaan. Aikanaan viittaa tulevaan, aikoinaan taas menneisyyteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat