Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisinajattelija Georg C. Ehrnrooth pyhitti elämänsä politiikalle

Kulttuuri
 
Juhani Salonen / Lehtikuva
Georg C. Ehrnrooth huhtikuussa 1971.
Georg C. Ehrnrooth huhtikuussa 1971. Kuva: Juhani Salonen / Lehtikuva

Yksinäinen Ehrnrooth. Georg C. Ehrnrooth YYA–Suomen puristuksessa

Kirjoittaja: Riku Keski-Rauska

Julkaisija: Otava

Laji: Elämäkerta

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 480

Kuka?

Georg C. Ehrnrooth

 Georg C. Ehrnrooth syntyi 1926 ja kuoli vuonna 2010. Hän kuului Ehrnroothin aatelissukuun ja hänen kummisetänsä oli marsalkka Mannerheim, Ehrnroothin äidinisän veli.

 Ehrnrooth oli koulutukseltaan lakitieteen lisensiaatti ja varatuomari.

 Hän oli kansanedustajana 1958–1979 ja 1983–1987 sekä Helsingin kaupunginvaltuutettuna 1957–1996.

 Ehrnrooth aloitti uransa Rkp:ssa ja oli sittemmin perustuslaillisen kansanpuolueen, myöhemmin perustuslaillisen oikeistopuolueen puheenjohtajana lähes 20 vuotta.

Elämäkerta Riku Keski-Rauska: Yksinäinen Ehrnrooth. Georg C. Ehrnrooth YYA–Suomen puristuksessa. Otava. 480 s.

Kauhajokelainen ylioppilas Riku Keski-Rauska aloitti syksyllä 2001 opintonsa Helsingin yliopistossa ja tapasi sattumalta entisen kansanedustajan ja puoluejohtajan Georg C. Ehrnroothin, joka oli jo syrjässä politiikasta.

Keski-Rauska onnistui voittamaan Ehrnroothin luottamuksen ja niin alkoi pitkä projekti: pro gradu Ehrnroothista valmistui vuonna 2005 ja väitöskirja vuonna 2014.

Lopuksi Keski-Rauska kirjoitti elämäkerran Yksinäinen Ehrnrooth. Georg C. Ehrnrooth YYA-Suomen puristuksessa.

”Olen ikuisesti kiitollinen siitä suopeudesta ja luottamuksesta, jota hän vuosien varrella osoitti minua kohtaan”, Keski-Rauska sanoo esipuheessa.

Näin läheisessä suhteessa on vaaransa. Vanha poliitikko olisi voinut ohjata nuoren tutkijan tekemään ylistyskirjan itsestään.

Onneksi näin ei ole käynyt. Kirjoittaja lähestyy kohdettaan kunnioittavasti ja tuo korostetusti esille Ehrnroothin ansiot. Tämä oli YYA-Suomen läntinen toisinajattelija, joka joutui taipumattomuutensa takia kärsimään.

”Uran luominen omista näkemyksistä tinkimällä ei yksinkertaisesti ollut hänelle mahdollista”, Keski-Rauska arvioi.

Kirja antaa raadollisen kuvan 1970-luvun politiikasta. Uran vaikein vaihe oli 1973, kun Urho Kekkonen valittiin eduskunnan säätämällä poikkeuslailla presidentiksi. Georg C. Ehrnrooth vastusti poikkeuslakia ja lähti välirikon jälkeen Rkp:sta.

Kaikki oikeiston äänestäjät eivät hyväksyneet Kekkosta eikä poikkeuslakia, jota ei olisi saatu läpi ilman kokoomuksen ja Rkp:n kansanedustajien tukea.

Kekkos-vastaiselle ryhmälle oli siis tilauksensa, ja Ehrnroothille avautui uusi mahdollisuus.

Perustuslaillinen puolue perustettiin suurin toivein. Ehrnroothista tuli sen puheenjohtaja 1974.

Uusi puolue ei kyennyt kuitenkaan käyttämään tilaisuutta hyväkseen. Kokoomus ja Rkp säilyttivät asemansa 1970-luvun lopun vaaleissa. Perustuslailliset jäi pikkupuolueeksi, jota jäytivät jatkuvat sisäiset riidat.

Toinen menestysmahdollisuus perustuslaillisille tarjoutui syksyllä 1981, kun Kekkonen sairastui ja erosi. Perustuslailliset tukivat gallup-suosikki Mauno Koivistoa, jota kannattivat myös monet perinteisten porvaripuolueiden äänestäjät.

Nämä koivistolaiset porvarit olisivat voineet äänestää perustuslaillisia valitsijamiesehdokkaita. Näin ei kuitenkaan käynyt. Nekin vaalit menivät pieleen. Puolue sai 0,2 prosenttia äänistä eikä yhtään valitsijamiestä.

Ehrnrooth epäonnistui puoluejohtajana. Hän oli itse helsinkiläinen ääniharava, mutta hän ei pystynyt nostamaan puoluettaan äänestäjien suosioon.

Kirja osoittaa, ettei Ehrnrooth sittenkään ollut johtajapersoona, vaikka hän uhrasi koko elämänsä, jopa yksityiselämänsä poliittiselle taistelulle.

”Ehrnrooth oli yksinäinen susi – eräänlainen political maverick, joka omalla itsepäisellä poliittisella toiminnallaan hakeutui vaikeuksiin jopa omiensa kanssa”, Keski-Rauska arvioi lopussa.

Kannattiko tämä taistelu?

Kyllä kannatti.

Georg C. Ehrnrooth, kokoomuksen Tuure Junnila ja Smp:n Veikko Vennamo olivat sisäpolitiikassa pieni vastavoima ylivahvalle Kekkoselle ja häntä tukeneille puolueille. Vastavoima on aina demokratialle hyväksi.

Ehrnrooth oli tarpeellinen toisinajattelija myös ulkopolitiikassa. Hän puolusti Yhdysvaltoja ja arvosteli Neuvostoliittoa. Näin hän uskalsi haastaa yhdenmukaisuuden paineessa elänyttä ulkopoliittista keskustelua.

Kannattiko sitten Riku Keski-Rauskan uhrata 14 vuotta elämästään Ehrnroothin tähden?

Kyllä sekin kannatti. Yksinäinen Ehrnrooth on klassinen elämäkerta. Kirja on kirjoitettu hyvin ja sen eteen on tehty perusteellinen pohjatyö. Huima urakka ansaitsee kaiken kunnioituksen hutaisten tehtyjen pikakirjojen aikakaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat