Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilkka Taipale ärsyyntyi ja kokosi Venäjä-kokemuksensa vastakirjaksi

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Nauska
Ilkka Taipale on autenttinen radikaali.
Ilkka Taipale on autenttinen radikaali. Kuva: Nauska

Ilkka Taipale: Venäjä mon amour. Into. 296 s.

On ikinuoria ja ikiradikaaleja, on myös ikiliikkujia. Ilkka Taipaleen (s. 1942) voi lukea kaikkiin näihin porukoihin. Iloinen juttu, että hän vihdoin purkaa kokemuksiaan myös paperille. Venäjä mon amour -muistelmissa hän tähyää vain tiettyihin kaistaleisiin elämässään, mutta hyvä niinkin.

Venäjä mon amour

Kirjoittaja: Ilkka Taipale

Julkaisija: Into

Laji: Muistelmat

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 296

Yhdentekevää, pitääkö Taipaletta ennen muuta psykiatrina, poliitikkona vai multiaktivistina. Kaikkiin toimiinsa hän heittäytyy täysin, sydämellään ja järjellään. Ideat paremmasta maailmasta, herkeämätön liikkeelläolo ja etsintä ovat pääasia. Hän on autenttinen radikaali.

Kirjan nimi paljastaa, että hän suuntaa nyt positiivisen energiansa lähinnä itään. ”Venäläiset kiva kansa, heidän kanssaan pärjätään”, kuten lauloi jo Veikko Lavi.

Taipaletta rupesi taannoin nyppimään pelkkää kielteisyyttä ja epäluuloa tihkuva Venäjä-kirjoittelu, etunenässä iltapäivälehtien ”alarmistiset löparit”. Hän halusi nostaa näkösälle omia ”operatiivisia kokemuksiaan yhteistyöyrityksistä Venäjän kanssa”.

Kymmenittäin kertyykin niitä Taipaleen ristiretkiä – usein Vappu-vaimo ja muutakin ryhmää muassaan –, joilla hän perehtyy ja luo yhteyksiä mitä erilaisimpiin ryhmiin, laitoksiin ja ihmisiin.

Kellokosken sairaalan ylilääkärinä hän kulkee paljon mielisairaiden, vankien, köyhien ja asunnottomien asioissa. Ystävällisen ronski asenne tuo tuloksia. ”Me suomalaiset emme pelkää venäläisiä”, hän julistaa isolle yleisölle Pietarissa – painottamatta talvisodan osuutta asenteessa.

Monta yhteistoimintaa ja avustusta hän saa vireille, jos monta raukeaakin.

Retkillä on myös karut huippunsa. Syvimmälle Taipaleeseen tuntuvat iskeneen käynnit pietarilaisen Krestyn vankilan ”maanpäällisessä helvetissä”, vankikapinan 61-vuotisjuhlassa Vorkutassa samoin kuin virolaisessa ”psykoneurologisessa instituutissa”.

”Esimerkiksi erään lukitun oven takana oli puolipimeässä huoneessa koltuissaan ilman hoitajia parikymmentä varsin vaikeasti kehitysvammaista potilasta ilman mitään toimintaa”, hän kuvaa virolaista vammaislaitosta vuodelta 1991.

Skuuppeja kirja ei havittele. Sellaiseksi voi lukea sattumuksen syksyltä 1998: Venäjän etevimmän alkoholismiin perehtyneen lääkärin matka Suomeen peruuntui, koska tämä arkangelilainen professori sai pikakutsun Moskovaan. ”Oliko kutsu tullut Kremlin muurien sisä- vai ulkopuolelta?”, Taipale pohtii.

Vuonna 2004 Taipale vihitään – vasta toisena läntisenä tieteilijänä – kunniatohtoriksi Arkangelin lääketieteellisen yliopistossa. Arkangeli onkin hänen rakkain kaupunkinsa lähialueilla.

Viihdyttävimpiin kuuluu matka, jolla Taipale suunnistaa äidinsukunsa 1800-luvun lähtöseuduille Baltaan, lähelle Odessaa Ukrainassa. Ihmissukujen reitit ovat kiemurtelevaisia.

Kirjoittajana Taipale ei kohoa asiaproosan aateliin. Venäjä mon amour henkii pikatahtisen raportin tuntua, lievää luettelomaisuutta ja haparoivaa rakennetta.

Ne jäänevät pikkuvioiksi sen rinnalla mistä teos kauniisti todistaa: auttamisen halusta ja aloitekyvystä – ihmisluonnon solidaarisesta puolesta.

Ilkka Taipaleen tunnuslause soinnahtaa ytimekkäästi: ”Tiede, Taide ja Köyhä Kansa. Jos kannamme huolta näistä, niin pärjäämme.”

Kohtuullista, useampaankin suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat