Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen dekkari purkaa asekaupan korruptiota

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen

Dekkari Camilla Grebe & Paul Leander-Engström: Omskin kauppias (Handlaren från Omsk). Suom. Pekka Marjamäki. Gummerus. 489 s.

Ruotsalaisten dekkaristien Camilla Greben ja Paul Leander-Engströmin edellisessä Pietarin kapellimestari -romaanissa syntyi ruumiita läjäpäin. Sen verran päähenkilöitä jäi kuitenkin henkiin, että aineksia jatko-osaan oli. Yhä ollaan 2000-luvun alun Venäjällä, suurrikollisuuden, suurbisneksen ja valtaklikkien kolmiossa.

Omskin kauppias

Kirjoittaja: Camilla Grebe, Paul Leander-Engström

Julkaisija: Gummerus

Laji: Dekkari

Alkuperäinen nimi: Handlaren från Omsk

Vuosi: 2015

Suomentaja: Pekka Marjamäki

Sivumäärä: 489

Moskova hengittää lyijynraskaasti. Tekijämiehistä samoina pysyvät ylisyyttäjä Sergei Skurov, jäyhän luotettavana kuin siperialainen karhu, ja ruotsalainen talousammattilainen Tom Blixen. Heitä täydentää kirjava ihmisgalleria – eritoten sellaisia, joiden motiiveista ei saa täyttä varmuutta.

Tarina haarautuu Venäjälle ja Ruotsiin, ohuelti Suomeakin sivuten. Ruotsalaisessa aseviennissä liikutellaan valtavia rahoja, jotka altistavat lahjonnalle ja ruokkivat yhä raskaampien rikosten rihmastoa.

Juonen koreografiat eivät täysin yllätä uutuudellaan, mutta Grebe ja Leander-Engström sommittelevat käänteitä paitsi ovelasti myös jalat maassa pitäen.

Miljardien asekauppoihin pesiytyy isomman ja pienemmän oman siivun leikkuuta, jopa valtavaa petosta, ja se kuvataan sävykkäästi. Tilaisuus äkkirikkauteen panee harhauttamaan, kiertämään ja rikkomaan erilaisia rajoituksia ja kieltoja.

Asetelmissa kihelmöi erikseen se, että osapuolena vedätyksissä on virallinen Ruotsi, ”maailman omatunto”. Eettisillä normeilla kuitenkin lähinnä pyyhitään kauppiaiden neuvottelupöydät. Kaksinaamaisuus saa kirjailijoilta reippaan käsittelyn.

Ruotsissa puhuu raha, Venäjällä aseet ja raha. Palkkamurhan logistinen ketju on pitkä, tilaaja ei tahraa käsiään vereen – kunhan pikkusormeaan nostaa merkiksi. Kiinnijäämisen riski on olemattoman pieni, kuten tosielämästäkin tiedetään.

Grebe ja Leander-Engström hyödyntävät Venäjä-tuntemustaan. Sivuepisodeihin upotetaan täysipainoisia arjen havaintoja, samoin kuin elokuun 2008 Georgian sodan imperialistista hurmosta. Oma voimansa piilee helvetillisissä kuvissa venäläisestä tutkintavankilasta.

Pietarin kapellimestarin henkilöllisyys jäi sopivasti raolleen, ja samalla tavoin pysyy Omskin kauppiaan osoite viimeistä vastausta vailla. Jos Venäjän turvapalvelun FSB:n kenraalit käskevätkin murhaamaan, kuka viime kädessä käskee heitä?

Omskin kauppiasta voisi kutsua särmikkääksi dystopiaksi, ellei se tuntuisi niin ajankohtaiselta ja ikävän todenmakuiselta. Mahtaville kun ei mahda mitään. Siperian ja Norrbottenin viimat pyyhkivät heidän jälkensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat