Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romaanin päähenkilö pääsi roistoksi vasta vuonna 1796

Kulttuuri
 
Matthew G. Lewis Henry William Pickersgillin vuonna 1809 maalamassa muotokuvassa.
Matthew G. Lewis Henry William Pickersgillin vuonna 1809 maalamassa muotokuvassa.

Kirjat Matthew G. Lewis: Munkki. Suom. Mika Rassi. Jälkisanat Päivi Mehtonen. Savukeidas. 409 s.

Mysteerejä, murhia, neitoja pulassa, vanhoja synkkiä rakennuksia, haamuja, pimeyttä, yleistä rappiota. Ainekset ovat tuttuja vanhojen kauhuelokuvien katsojille. Niistä koostui myös 1700-luvun loppupuolella Englannissa kukoistanut kirjallisuudenlaji, goottilainen romaani.

Munkki

Kirjoittaja: Matthew G. Lewis

Julkaisija: Savukeidas

Laji: Kauhu

Alkuperäinen nimi: The Monk

Vuosi: 1796/2015

Suomentaja: Mika Rassi

Sivumäärä: 409

Goottilaisen romaanin merkkiteoksia on ryhdytty suomentamaan ihan viime aikoina. Faros-kustantamo julkaisi viime vuonna Horace Walpolen Otranton linnan (1764), jota pidetään usein ensimmäisenä goottilaisena romaanina. Savukeitaan viime vuonna julkaisema Ann Radcliffen paksu Udolpho (1794) on goottilaisista romaaneista luetuin ja kuuluisin ja nyt ilmestyvä Matthew Lewisin Munkki (1796) skandalöösein.

Englantilainen Matthew Lewis (1775–1818) on kertonut kirjoittaneensa Munkin 19-vuotiaana, oman työn ohella ja kymmenessä viikossa. Siltä se vähän vaikuttaakin. Munkki on runsas, sekava ja välillä tyyliltään kömpelö, mutta toisaalta siinä on nuoruuden tuomaa röyhkeyttä ja kerronnan paahtoa.

Teos kertoo munkki Ambrosion syöksystä turmioon. Suuresti arvostettu Ambrosio kohtaa luostarissa salaperäisen, naamioidun nuoren noviisin, joka onnistuu houkuttelemaan miehen yhä moraalittomampiin tekoihin.

Ambrosion vastapelureiksi nousee kaksi romanttista ja seikkailuhenkistä nuortamiestä, jotka tavoittelevat ihastuksiaan.

Mukana on myös pitkiä takaumia ja runoja.

Mehevässä kirjassa on seksiä, väkivaltaa ja yliluonnollisia tapahtumia. Ne aiheuttivat aikoinaan skandaalin. Toisin kuin vanhat skandaalin aiheuttaneet taideteokset yleensä, Munkki ei ole menettänyt kaikkea voimaansa ajan myötä. Kirja ei ole suuri klassikko mutta sen menestyksen syyt voi yhä tunnistaa.

Luis Buñuel olisi halunnyt tehdä Munkista elokuvan. Ohjaajaa innosti epäilemättä Madridissa tapahtuvan romaanin överin juonen lisäksi katolisuuden satirisointi. Munkista on tehty ainakin kolme elokuvaa, joista viimeisin, vuonna 2011 valmistunut ranskalainen draama, on saatavilla digitaalisista videopalveluista. Elokuva on hidas ja vakava, toisin kuin ryöppyävä kirja.

”Romaanit ovat kaikki pelkkää lorua ja roskaa”, ilmoittaa rasittava ja tietämätön John Thorpe Jane Austenin romaanissa Northanger Abbey (1817, ilmestynyt myös nimellä Neito vanhassa linnassa). Thorpe jatkaa sanomalla, että ”siedettävää romaania ei ole ilmestynyt Tom Jonesin jälkeen paitsi Munkki; luin sen äskettäin”. Moni oli lukenut Munkin 1700–1800-luvun vaihteessa ja vielä useampi tiesi sen.

Northanger Abbeyssa pilaillaan goottilaisen romaanin lukijoiden kustannuksella. Austenin kirja onkin kaikkea, mitä Munkki ei ole: psykologinen, ironinen, humaani ja kohtuullinen.

Austenin edustama traditio on menestynyt. Kirjallisuuspalkinnot annetaan useammin romaaneille, joissa keskiluokkaiset ihmiset keskustelevat aterialla ja yrittävät hienovaraisesti peitellä tunteitaan, kuin romaaneille, joissa paheellinen munkki saa yliluonnollisia voimia ja luostarista etsitään salaovea.

Munkista voi kuitenkin vetää linjan kauhukirjallisuuteen. Kun Oxford University Press julkaisi Munkista uuden laitoksen 2000-luvun alussa, esipuheen kirjoittajaksi valittiin Stephen King, jonka kauhuromaaneissa goottilaisen romaanin perintö yhä elää. King ylistää Munkkia ja arvelee sen saattavan olla ensimmäinen romaani, jossa päähenkilö on samalla roisto.

Jos väite on edes lähellä totuutta, Munkin merkitys kirjallisuudenhistoriassa on tärkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat