Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleksandr Solženitsyn palasi sankarina karkotuksesta, mutta hän on Venäjällä yhä hankala tapaus

Karkotuksesta riemusaatossa Venäjälle palannut kirjailija on yhä synnyinmaassaan hankala tapaus. Nykyään vankileirien karmeudesta pitäisi taas vaieta.

Kulttuuri
 
Pekka Pesonen
K. Baeschlin
Kirjailija Alexander Solženitsyn antoi nimikirjoituksia junan ikkunasta Baselin asemalla 1974, kun hänet oli karkotettu Neuvostoliitosta.
Kirjailija Alexander Solženitsyn antoi nimikirjoituksia junan ikkunasta Baselin asemalla 1974, kun hänet oli karkotettu Neuvostoliitosta. Kuva: K. Baeschlin

Solzenitsyn. Elämä ja eetos.

Kirjoittaja: Erkki Vettenniemi

Julkaisija: Teos

Laji: elämäkerta

Vuosi: 2015

Fakta

Erkki Vettenniemi

 Historioitsija, s. 1966.

 Vettenniemen väitöskirja käsitteli Neuvostoliiton vankileireiltä selvinneiden suomalaisten muistelmia.

 Julkaisi vuonna 1995 teoksen Aleksandr Solženitsyn, venäläinen kirjailija.

 Kirjoittanut ja toimittanut viime vuosina useita teoksia urheiluhistoriasta.

Elämäkerta Erkki Vettenniemi: Solženitsyn. Elämä ja eetos. Teos. 347 s.

Kun Aleksandr Solženitsyn (1918–2008) voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1970, Neuvostoliiton valtiovallan siunausta nauttineen kirjallisuuslehti Literaturnaja gazetan otsikoita olivat esimerkiksi ”Isänmaansa petturi” ja ”Moraalisen rappion logiikka”.

Valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitš voitti saman palkinnon viime kuussa. Venäjän valtiovallan siunausta nauttiva Literaturnaja gazeta kirjoitti tämän syksyn numerossaan:

”Aleksijevitš voitti Nobelin palkinnon käsityksillään, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Palkintoa käytettiin hyväksi Venäjään ja Putiniin kohdistuvassa hyökkäyksessä. Se oli poliittinen akti, jolla ei ollut mitään tekemistä kirjallisuuden kanssa.”

Politiikka pysyy kaunokirjallisuuden mittatikkuna.

Solženitsyn karkotettiin Neuvostoliitosta 1974. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin hän palasi riemusaatossa entiseen kotimaahansa, joka otti hänet vastaan kärsineenä marttyyrina, isänmaansa suurena poikana. Tämä näkemys tuodaan julkisesti ja virallisesti monesti esiin vieläkin.

Mutta myös toisenlaisia arvioita on ruvennut esiintymään yhä tiuhemmin. Ne toistavat lähes 50 vuoden takaisia tuomioita itsensä myyneestä maanpetturikirjailijasta.

Erkki Vettenniemen teos Solženitsyn. Elämä ja eetos luo kokonaiskuvaa kohteensa elämästä ja toiminnasta. Myös laajaa kaunokirjallista tuotantoa esitellään, tulkitaan ja käytetään todistusaineistona.

Tästä seuraa ongelmia. Tekijä kirjoittaa: ”Kirjallisuudentutkimuksen jätän alan vakaville harrastajille, eritoten niille akateemikoille, jotka osaavat luodata Aleksandr Isajevitšin idiosynkraattisen kielen syvyyksiä.”

Puolustautuminen on vähän liian kepeä heitto. Pelkät kielen syvyydet eivät erota fiktiota ja dokumenttia toisistaan. Ennen muuta kerronnan keinot ovat mitä tärkein tekijä Solženitsynin tavassa yhdistellä omaperäisesti eri lajeja.

Vettenniemi tietää ongelmat, eikä hänen teoksensa kaadu niiden tietoiseen sivuuttamiseen.

Solženitsynistä on kirjoitettu valtavasti sekä tutkimusta, populaariesityksiä että erilaista lehtitekstiä. Vettenniemi on perehtynyt tähän materiaaliin työn sankarin uutteruudella. Hänellä on hyvä tiivistämisen, kärjistämisen ja emotionaalisen eläytymisen kyky. Hän on myös hyvä kertoja.

Teoksen pääotsikot kattavat hienosti Solženitsynin elämän ja toiminnan suuren linjan: ”Lokakuun lapsi”, ”Gulagin poika”, ”Jumalan miekka”, ”Maaton mies”, ”Amerikan ääni”, ”Venäjän vanhus”.

Vettenniemi menee kertoessaan lähelle kohdettaan kulkemalla hänen rinnallaan. Parhaimmillaan hän vetää lukijan elämään ja kokemaan intensiivisesti suuren mestarin vaiheita.

Hyvin rohkea veto on puhutella häntä Sanjaksi. Nimi on läheisten puhekielessä käyttämä hellittelynimi Aleksandrista. Vettenniemelle hänen sankarinsa ei ole Sanja vain lapsena, vaan pitkälle aikuisikään asti. Vielä sodan ja leirikokemusten aikana hänestä kerrotaan tällä nimellä.

Puhuttelu muuttuu sukunimeksi tai etu- ja isännimeksi vasta, kun kirjailijaura alkaa. Ratkaisu on vähintäänkin omintakeinen.

Sanjaksi Aleksandria voivat normaalilla puhekielellä kutsua aikuisiällä vain lähimmät sukulaiset ja ystävät. Vettenniemi haluaa esittää kohteensa ystävänään. Se on hieno korostus. Mutta miksi sitten muutos kirjailijaksi tulon myötä?

Teoksen parhaita jaksoja ovat ne, joissa selvitetään kirjailijan vaiheita Neuvostoliitosta karkotuksen jälkeen, jolloin kirjailijasta tuli poliittisten intohimojen kohde myös lännessä.

Näkemyksiään hänestä toivat esiin kaikki johtavat läntiset poliitikot. He olivat joko äänekkäästi puolesta tai vaikenemalla vastaan. Mutta puolestakin oltiin monella tavoin. Minulle oli uutta, että kirjailijan suuruuden ja merkittävyyden innokkain poliittinen julistaja lännessä oli Margaret Thatcher.

Kesken jääneessä suuressa historiallisten romaanien sarjassa Punainen pyörä Solženitsyn on maansa historian tulkkina ehdoton nationalisti. Sellaisena hän esiintyi voimakkain sanakääntein palattuaan takaisin Venäjälle. Juuri sen tähden hän on suuri auktoriteetti myös Venäjän nykyjohdolle.

Vankileirien karmean koko kuvan paljastajana hän onkin vaikeampi pala. 1990-luvulla perustettuja leirimuseoita on jo suljettu.

Vettenniemellä ei riitä ymmärrystä niille kriittisille äänille, jotka 1980-luvun lopulta alkaneen venäläisen Solženitsyn-buumin aikana kritisoivat väliin hyvin yksiviivaista nationalismia ja ennen muuta perinteisen realismin keinoja. Elämän ja eetoksen kirjoittaja teilaa heidät postmodernismeillaan keikaileviksi moraalittomiksi typeryksiksi. Sellaisen tuomion saavat jotkut suomalaisetkin.

Solženitsynin ja hänen teostensa suomalainen vastaanotto on oma monivaiheinen tarinansa, josta Vettenniemi heittelee kerrontansa lomaan vain palasia. Ne jäävät irrallisiksi ja väliin turhan asenteellisiksi.

Mutta silti: omana jaksonaan kerrottu tarina Venäjällä tunnetuimmasta suomalaisesta kirjailija Martti Larnista ja Solženitsynistä on absurdismissaan herkullista luettavaa.

Solženitsynin leiriaikana herännyt uskonnollisuus on Vettenniemen teoksen kantava teema. Loppusanoissaan hän tiivistää kategorisesti:

”Mikäli lukija vakuuttuu siitä, että tämän kirjailijan ymmärtäminen kristillisen viitekehyksen ulkopuolella on mahdotonta tai ainakin sopimatonta, olen onnistunut tehtävässäni.”

En täysin vakuuttunut mahdottomuudesta, sopimattomuudesta en ollenkaan. Silti katson Vettenniemen onnistuneen.

Voimakkaissa kärjistyksissä ja kannanotoissa on Vettenniemen teoksen voima ja heikkous. Se antaa valtavasti tietoa, herättää monia vastaväitteitä ja kysymyksiä. Se panee pohtimaan ja tarttumaan Solženitsynin omiin teoksiin. Siksi se kannattaa lukea.

Kirjoittaja on Venäjän kielen ja kirjallisuus emeritusprofessori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat