Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikin kuuntelun todellinen mullistaja oli c-kasetti, ei digiaika

Tuoreessa kirjassa kuullaan myös käyttäjiä.

Kulttuuri
 
Juha-Pekka Laitinen / HS
C-kasetin menestys kymmenkertaisti äänitteiden kappalemyynnin Suomessa vain kymmenessä vuodessa (1969–79).
C-kasetin menestys kymmenkertaisti äänitteiden kappalemyynnin Suomessa vain kymmenessä vuodessa (1969–79). Kuva: Juha-Pekka Laitinen / HS

Koko kansan kasetti - C-kasetin käyttö ja kuuntelu Suomessa

Kirjoittaja: Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Heikki Uimonen

Julkaisija: SKS

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 168

Fakta

Kasetti löi Suomessa hitaasti läpi

 Kasettien ja kasettinauhureiden läpilyönti oli Suomessa hidasta.

 Hollantilainen Philips esitteli c-kasetin 1963 ja laitteiden tuonti alkoi 1966.

 Kysyntä oli aika vähäistä vuoteen 1970, jolloin Suomeen avattiin ensimmäinen kasettimonistamo – odottamattomin seurauksin.

 Muutaman vuoden kuluttua äänitettyjen kasettien osuus markkinoista ylsi jo puoleen.

Tallennettua musiikkia voi kuunnella nyt periaatteessa kaikkialla ja kaiken aikaa – myös muille omia suosikkejaan jakaen ja omia soittolistojaan laatien.

Digiaikamme ei kuitenkaan ole aivan ainutlaatuinen mp3-tiedostoineen, älypuhelimineen ja suoratoistoineen musiikin levittämisen, sen kanssa liikkumisen ja kuuntelemisen hallitsemisen osalta.

Musiikin kuuntelun ja kuluttamisen todellinen mullistaja oli edeltäjiään ja seuraajiaan paljon vaatimattomampi c-kasetti, joka oli kaupallisena ääniteformaattina vain jonkinlainen lp-levyn aputuote, oman aikansa äpärälapsi.

Kasettia ei voi ohittaa nykyisyyden ennustamisessa, eikä varsinkaan menneisyyden arvioinnissa.

C-kasetin ja sen edellyttämien kasettisoitinten menestys auttoi kymmenkertaistamaan äänitteiden kappalemyynnin Suomessa vain kymmenessä vuodessa (1969–79), alle miljoonasta noin kahdeksaan miljoonaan.

Monikäyttöisen c-kasetin kultakausi jäi loppujen lopulta melko lyhyeksi, mutta kasetti saattaa olla yhä henkilökohtaisimmin koettu ääniteformaatti.

Moni entinen käyttäjä muistelee muovikuorista ja halvan oloista kasettia lämmöllä tuoreessa kirjassa Koko kansan kasetti.

Kasetti ja kasettinauhuri muokkasivat kuuntelijakäyttäjästään ensi kertaa aktiivisen, toiskätisen tekijän.

Viisi vuotta sitten tehtyyn muistitietokyselyyn osittain perustuva teos muistuttaa, että kasetin ylensi muita henkilökohtaisemmaksi ”koko kansan” formaatiksi juuri kopioinnin mahdollisuus, kotiäänittäminen.

Suomen Akatemian rahoittamaan kyselyyn vastanneesta tuhannesta suomalaisesta vain yksi kertoi, että ei ollut koskaan äänittänyt kasettejaan itse.

Kaarina Kilpiön, Vesa Kurkelan ja Heikki Uimosen uuden kirjan mukaan kotiäänittäminen joko radiosta, levyiltä tai muilta kaseteilta muodostikin sanotun kasettikulttuurin ytimen.

Suomessa omien äänitysten ja kasettien tekeminen oli myös paljon yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa, joissa elämisen taso oli 1970-luvulla jonkin verran korkeampi.

Kätevä kasetti ei muuttanut vain yhden polven musiikillista käyttökokemusta.

Kirjan tekijät ovat löytäneet keräämiensä käyttäjämuistojen perusteella ainakin kolme erilaista joukkoa: 1970-luvun radionauhurien sukupolven, 1980-luvun satukasettien sukupolven ja 1990-luvun korvalappustereoiden sukupolven.

Erityisen huomattavaa on myös, että kasetti alensi kaikkineen musiikin kuuntelun ja kuluttamisen ikärajaa.

Samalla se mahdollisti periaatteessa mielimusiikin päivittäisen kuuntelun melkein missä tahansa – kahden vaivaisen radiokanavan Yleisradio-Suomessa.

C-kasetti ei kuitenkaan ollut ainoa mahdollinen joka paikan formaatti.

Sen kanssa kilpailivat jonkin aikaa Yhdysvalloissa kehitetty kasiraita (Stereo 8) ja japanilainen, noin kaksi kertaa suurempi Elcaset. Lopulta kuitenkin pienin ja vaivattomin voitti, vaikka äänenlaadun kustannuksella.

Aika on kullannut silti monen kyselyyn osallistuneen kuulokuvat.

Ostetun ja erityisesti itse koostetun kasetin ääni oli laadullisine poikkeuksineen, heikkouksineen ja kulumisineen omempi. Se oli persoonallisempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat