Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tua Harnon romaanissa Australia asettuu kartalle

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Oranssi maa on Tua Harnon toinen romaani.
Oranssi maa on Tua Harnon toinen romaani. Kuva: Rio Gandara / HS

Romaani Tua Harno: Oranssi maa. Otava. 334 s.

Suomalainen kirjallisuus lähtee yhä enenevissä määrin kaukomaille. Tänä vuonna Pasi Pekkolan Lohikäärmeen värit vei Kiinaan, ja nyt Tua Harnon toinen romaani Oranssi maa matkaa Australiaan asti.

Oranssi maa

Kirjoittaja: Tua Harno

Julkaisija: Otava

Laji: kaunokirja

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 334

Johanna Sinisalo sijoitti vuonna 2008 Linnunaivot-romaaninsa Australiaan ja Uuteen-Seelantiin, mutta enimmäkseen eteläinen maanosa on ollut suomalaiskirjailijoille liian kaukainen.

Uudella maalla on tietenkin aina omat tarinansa, joiden löytämiseen tarvitaan useampi kirjailija. Näiden löytöretkeilijöiden kertomuksista muodostuu jokin, joka muistuttaa palapeliä tai karttaa.

Sanat asettavat paikan sijoilleen.

Harnon ja Sinisalon muodostaman retkueen Australia on kuin Intia aiempina vuosikymmeninä: kaukainen paikka, jonne nuori aikuinen voi mennä etsimään itseään.

Oranssin maan itseään etsivä päähenkilö, kolmekymppinen Sanna, saapuu Australiaan kirjoittamaan lopputyötään kaivostyöläisten elämästä.

Matkalla on toinenkin tarkoitus. Sanna on nimittäin eronnut, ja avioeron jälkimainingeissa tavannut Ralda-nimisen naisen, jonka läsnäolo rauhoittaa. Ralda on henkiparantaja, ja Sanna on lähtee hänen kanssaan aboriginaalien walkaboutin tyyppiselle vaellukselle erämaahan.

Vaellukselle osuvat tarinan parhaat kohdat: valta-asetelmat, hulluus; selviytyminen ainoastaan itsensä ymmärtämisen kautta.

Senkin voi ymmärtää, että joskus se mitä pakenee on se, mitä eniten kaipaa:

“Hän hengitti aavikon kauneutta, mutta hän kaipasi kauneuden tuolle puolen, takaisin vesihanojen, muropakkausten, pakastealtaiden ja lentokoneiden maailmaan. Hän muisti Raldan sanat, tiesi tuon kaiken perustuvan valheelle, koko tuo rivo kaupunkielämän järjestelmä rakentui niille louhoksille, joita hän oli nyt nähnyt eikä koskaan voisi unohtaa.”

Erämaan ja kaivoksen välille rakentuu vastakkainasettelu, joka toistaa Sannan lapsuudessa alkanutta sukupuolten välistä valtataistoa. Taistelu nojaa vahvasti stereotypioihin: miehet ovat kovia, kylmiä ja loogisia, naiset pehmeitä ja tunteiden vietävissä.

Naiset ovat Oranssin maan erämaa: epävakaat tuulet, arvaamatta vaihtuvat maisemat; tarinat, historia, mystiikka. Naiset rinnastuvat luontoon kuten ovat tehneet ainakin raamatullisista ajoista asti.

Tähän toivoisi muutosta.

Ehkä uutta ympäristöä on kuitenkin lähestyttävä tuttujen mallien kautta.

Harnon lauseet ovat kauniita ja huokoisia, jättäen tilaa löytämiselle ja keksimiselle.

Australian kartoitus osaksi suomalaista kirjallisuutta etenee hienosti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat