Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälisen kirjallisuus­tapauksen kaduilla vääryys on oikeutta

Ryan Gattisin romaanin Losin mellakasta lukee hotkaisemalla – HBO suunnittelee siitä tv-sarjaa.

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Yhdysvaltalainen kirjailija Ryan Gattis hankki romaaniinsa taustamateriaalia viettämällä useita vuosia entisen jengiläisten kanssa.
Yhdysvaltalainen kirjailija Ryan Gattis hankki romaaniinsa taustamateriaalia viettämällä useita vuosia entisen jengiläisten kanssa. Kuva: Kimmo Räisänen

Romaani Ryan Gattis: Vihan kadut (All Involved). Suom. Ilkka Salmenpohja. Like. 448 s.

Ei siitä ole kahta kysymystäkään. Illinoisissa syntyneen Ryan Gattisin intensiivinen Vihan kadut on yksi tämän syksyn parhaista käännösromaaneista. Los Angelesin kuusi päivää kestänyttä mellakkaa keväällä 1992 kaleidoskooppisesti kuvaava romaani ei nouse parrasvaloihin mistään puskista. Jo ennakkoon romaanilta osasi odottaa paljon.

Vihan kadut

Kirjoittaja: Ryan Gattis

Julkaisija: Like

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: All Involved

Vuosi: 2015

Suomentaja: Ilkka Salmenpohja

Sivumäärä: 448

Kun kirja-agentti Yolanda Pupo-Thomson arvostetusta Maclehosen agentuurista vieraili Suomessa kesällä 2014, hän ennusti, että Vihan kaduista tulee kirjallinen tapaus maailmalla. Hän oli lukenut kansainvälisen tavan mukaisesti romaanin käsikirjoituksen. Alkukielinen laitos ilmestyi Yhdysvalloissa tämän vuoden huhtikuussa. Ilahduttavaa on, että suomennos on markkinoilla jo kuutisen kuukautta myöhemmin.

Taitavasti rytmitetty Vihan kadut etenee kuin juna. Kyydistä ei halua millään hypätä pois, koska haluaa päästä kerralla pääteasemalle. Lukemista ei halua turhaan keskeyttää. Koukuttaminen onnistuu, kaikista haasteellisista reunaehdoista huolimatta.

Etukäteen moni voisi pitää uhkarohkeana temppuna kirjoittaa romaani vailla selkeää päähenkilöä ja luoda fragmentaarinen maailma, jossa seitsemäntoista eri kertojaa vie tarinaa eteenpäin muutaman tunnin verran eri puolilla Lynwoodin kaupunginosaa sitä mukaa kuin Los Angelesin mellakka päivä päivältä etenee.

Ryan Gattisin (s. 1978) ratkaisu toimii kuitenkin paremmin kuin vain hyvin. Kaupunkia hajottava mellakka pitää teoksen kasassa.

Vihan kadut koostuu välähdyksenomaisista, päällisin puolin irrallisilta tuntuvista episodeista, joista rakentuu kuitenkin saumaton mosaiikkimainen kokonaisuus helvetiksi muuttuneesta mellakasta. Samat henkilöhahmot kulkeutuvat ovelasti kohtauksesta toiseen. Välillä he ovat äänessä itse, ja välillä heidän tekemisiään katsotaan jonkun toisen henkilöhahmon näkökulmasta.

Tässä mielessä Vihan kadut on puhdasvierinen kollektiiviromaani samassa hengessä kuin esimerkiksi André Malrauxin Espanjan sisällissotaa kuvaava Toivo.

Yhdeksi päähenkilöksi Vihan kaduissa nousee myös itse Los Angeles, enkelten kaupungin vähemmän tunnetut latinojengien armottomat alueet, joilla ”vääryys on oikeutta”.

Romaanin laaja henkilögalleria koostuu pääosin latinojengien nuorista gangstoista, mikä tuo uuden näkökulman Los Angelesin mellakkaan keväällä 1992. Valkoisten ja afroamerikkalaisten välinen purkaus – Rodney Kingin pahoinpidelleiden poliisien vapauttaminen – iskee rekyylinä kaikkiin etnisiin vähemmistöihin.

Ryan Gattis kuvaa säälimättä absoluuttista väkivaltaa, vihaa, turhautumista ja koston kierrettä. Ne ovat elämän ja kuoleman peruskivet Lynwoodin kylmillä kulmakunnilla. Gattis ei kuitenkaan halua demonisoida jengiläisiä, vaikka he käyttäytyvätkin tavalla, joka saa paholaisen näyttämään pyhimykseltä. Hän haluaa olla uskollinen maailmalle, jota kuvaa. Hän on kirjuri eikä tuomari.

Minä-muotoisen kerronnan moottorina toimii Big Fatena tunnetun José Laredon johtama jengi, johon kuuluvat esimerkiksi Paysan nimeä käyttävä Lupe Vera, Gabriel Moreno ja Pikku-Moscona tunnettu Ray Vera. He ovat väkivallan eturintamassa. He eivät elä joutokäynnillä. Kaasu on pohjassa. Ei siis ihme, että HBO suunnittelee romaanista tv-sarjaa.

Muutamat ulkomaiset kriitikot ovat syyttäneet Rayn Gattisia liiallisesta väkivallasta ja katsoneet, että Vihan kadut edustaa liiaksi tarantinomaista pulp fictionia.

Totta on, että Gattis kuvaa väkivaltaa ja kipua lähes fyysisesti, mutta nähdäkseni hän ei tee sitä itsetarkoituksellisesti. Hän haluaa pikemminkin näyttää, millaista todellisuutta yhteiskunnasta marginalisoitunut jengi elää. Väkivallan säälimättömänä kuvauksena Vihan kadut tuo mieleen Cormac McCarthyn romaanin Menetetty maa. Monella tapaa se vertautuu myös Sherwood Andersonin ketjunovelleista rakentuvaan romaanin Winesburg, Ohio.

Vihan kadut ei käsittele ainoastaan kuolemaa, rikollisuutta ja väkivaltaa. Rayn Gattis haluaa myös etsiä jotakin kadotettua, jota voisi kutsua ihmillisyydeksikin, tai sen pilkahdukseksi. Rakkaus Lynwoodissa näyttää kuitenkin erilaiselta kuin Bel Airissa. Niin kuolemakin.

Antti Aimo-Koivisto
Ryan Gattis hankki romaaniinsa taustamateriaalia viettämällä useita vuosia entisen jengiläisten kanssa.
Ryan Gattis hankki romaaniinsa taustamateriaalia viettämällä useita vuosia entisen jengiläisten kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat