Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväsydäminen elämäkerta Heikki Turusesta näyttää kirjailijan haavat

Edellisessä kirjassaan Antti Heikkinen ymmärsi Juicea.

Kulttuuri
 
Kristiina Lehto
Heikki Turunen kuvattuna viime vuoden toukokuussa.
Heikki Turunen kuvattuna viime vuoden toukokuussa. Kuva: Kristiina Lehto

Elämäkerta Antti Heikkinen: Turjailija. Heikki Turusen elämä ja teot. Siltala. 320 s.

Antti Heikkisen elämäkertakirja Heikki Turusesta , Turjailija on kotoinen, sydämellinen, lukijansa hyvälle tuulelle saava teos. Sen osat, Heikkinen, Turunen ja Laura Malmivaaran kuvat sattuvat yhteen kuin roolit Palmu-elokuvissa.

Turjailija. Heikki Turusen elämä ja teot.

Kirjoittaja: Antti Heikkinen

Julkaisija: Siltala

Laji: elämäkerta

Vuosi: 2015

Alkusivuilla on murrosikäisen Turusen lyhyt kertomus Sodan ajoilta. Se on ällistyttävän keskitetty johdatus Turusen teemoihin: repliikit, talvisen pakkastaivaan värit, syrjäseudun ihmiselon tragiikka, pituutta liuska.

Tulee mieleen, ja ehkä on tullut Heikkisenkin mieleen Turusta lukiessa, että kertomus olisi pitänyt olla kirjailijan huoneentauluna silloinkin, kun hän pursotteli 500-sivuisia kirjojaan.

Mutta yleisesti ottaen Heikkinen, jo kirjailijana ja Juice Leskisen Risaisen elämän kirjoittajana ansioitunut, lähtee peittelemättömästi fanipohjalta. Turunen on ollut hänelle ”Jumalasta seuraava”.

Selkeä position määrittely vaikuttaa yllättävän vähän kirjaan. Se on elämä ja teot -rakenteella, kronologisesti kirjoitettu perinteinen setti, joka kattaa Turusen koko tuotannon. Liikkeelle lähdetään 70-luvun kohuteoksista.

Heikkinen siteeraa, kehystää vastaanottoa ja haastattelee Turusta, joka puhuu kirjoista runsaasti, murteella, omalla tyylillään. Läpi käydään mainittavimmat asiat, maineikas alkupää, Raivaaja-sarja, EU-romaanit.

Käy ilmi, että kokonaisuutena Turusella on ollut harvinaisen eheä ura. Lopussa analyysit käyvät lyhyemmiksi, mutta selkeästi Heikkinen huomioi viime vuosien teosten, kuten Seitsemän kurvin suoran ja Hämärätunnin tarinoiden uuden suosion.

Syntyy tasapainoinen kokonaisuus, jossa ei turhaan vaivata päätä akateemisilla kiemuroilla, ”tekijyyden paluulla” tai sillä, rakennetaanko teoksista elämää vai elämästä teoksia. Yhteen ovat kiertyneet, kuin haavat toistensa ympärille.

Heikkinen rakentaa myös uutta elämäkertagenreä. Siinä yhdistyvät fanikulttuuri, elämäkerrallinen metodi, haastatteluempiria ja oma kokemus samantyyppisestä elinympäristöstä. Seurauksena on kursailematon, maagisen hyväksyvällä otteella kirjattu muotokuva.

Fyysiset asiat ovat koko ajan mukana, Sandels-olut, Gotler-makkara, lähdetäänkö kylille, kuka on kuskina. Metsuri Turunen touhuaa kuvien perusteella kunnon vehkeiden, stihlien, T-kakkosten, fiskarsien kanssa. Vain tekstiilipuolella on löysempää.

Fyysisyys ulottuu myös kirjailijatyöhön. Heikkinen ei puhu kirjoittamisblokista, vaan toteaa: ”ummella kirjailija ei ollut”. Ei niin.

Heikkisen viittaukset omaan elämäänsä lukujen ingresseissä saattavat herättää mustasukkaisuutta, koska kansanmies Turusesta jokainen haluaa palan. Hyväksyn heittämällä.

Suuret nykymaaseudun kysymykset jäävät EU:n arvostelua lukuun ottamatta Heikkis-Turusen näkökulmissa vähemmälle.

Kirjailijan ura ikään kuin täydellistyy perinteisen maaseudun häviämisellä. Se, että perinteisen tilalle on tullut uusi maaseutu, ja poliittisessa vallassa ovat entinen Maalaisliitto ja siitä erkaantunut entinen SMP, on jo esteettisen kaaren vuoksi Turus-maailman ulkopuolella.

Harvinaisen mukava kirja summaa Heikin elämän ja tekoset. Turusen lämpö, se että hän kunnioittaa ihmistä, josta ei ole välitöntä hyötyä, saa tarkastelijakseen sujuvasanaisen kirjoittajan. Niin sujuvasanaisen, että silmä töksähti pahasti, kun Heikkinen puhuu Simpauttaja-elokuvaa seuraavista ”suomalaistalouksista”.

Koteja ne vielä silloin olivat.

Tämän kirjan arvo on myös siinä, että se antaa perehtyneen, eläväisen paketin kirjailijasta niillekin, jotka eivät koko Turusta jaksa lukea.

Hykertelevän tyytyväinen on Turunenkin loppusanoissaan. Niissä lähinnä baskeripäistä ukkometsoa muistuttava kirjailijanmöhkäle pahoittelee, kun hänet ”hupsun pikkusydämensä kyllyydestä viserrellyt leivonen, kevätkylväjän enkeli” on nyt vangittu elämäkerran häkkiin. No, voi jumankauta!

Lukijan ilo: saa kerrankin kaiken narinan keskellä lukea kirjan, jonka lukemisesta jää hyvä ja innostunut mieli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat