Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako köyhä tuntea viehtymystä hienouksiin, osa 2

Kirjailija Mathias Rosenlund kulkee Gunnar Mattsson jalanjäljissä.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Sirpa Räihä / HS
Mathias Rosenlundin uusi romaani kertoo nuoren miehen kirjallisista tavoitteista.
Mathias Rosenlundin uusi romaani kertoo nuoren miehen kirjallisista tavoitteista. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Romaani Mathias Rosenlund: Kuohukuja 5 (Svallgränden 5). Suom. Taija Mård. Schildts & Söderströms. 153 s.

Kun Mathias Rosenlund (s. 1981) julkaisi kaksi vuotta sitten esikoisteoksensa Vaskivuorentie 20, siitä tuli yksi viime vuosien keskustelluimpia – ehkä voisi vielä sanoa: moraalifilosofisesti keskustelluimpia – suomalaisia kirjoja. Rosenlundin koettiin valittavan omaa köyhyyttään liikaa verrattuna siihen, miten köyhä hän objektiivisilla mittareilla oli ja mitä hän oli valmis itse tekemään asian eteen.

Kuohukuja 5

Kirjoittaja: Mathias Rosenlund

Julkaisija: Schildts & Söderströms

Laji: kaunokirja

Vuosi: 2015

Kuohukuja 5 on Vaskivuorentien jatko-osa muutenkin kuin nimensä puolesta. Kronologisestikin kirjat menevät limittäin: ensimmäinen kuvaa lapsuutta ja varhaisaikuisuutta, toinen näiden välistä ja jälkeistä aikaa.

Itsestäänselvästi omaelämäkerrallinen teksti kertoo nuoren miehen tavoitteesta opiskella kirjallisuudentutkimuksen maisteriksi ja ryhtyä kirjailijaksi.

Kaiken yllä on huonon rahatilanteen aiheuttama raastava kärsimys sekä läheisten rajut koettelemukset: Vaskivuorentiessä vaimon mielenterveysongelmat, nyt pikkuveljen alkoholismi. Sen kuvaus hallitsee kirjan koko jälkipuoliskoa.

Rosenlundin tekstissä puhuu ihminen, jonka omanarvontunto riippuu asioista, joista se ei kulttuurin valtavirran mukaan saisi riippua. Hän ei halua tehdä normaalia palkkatyötä: siinä joutuisi tekemisiin asioiden kanssa, jotka eivät kiinnosta häntä omakohtaisesti. Silloin ei voisi elää toiveitten mukaista elämää.

Sen sijaan hän haluaa kirjailijaksi – vaikka pelkällä kirjailijan työllä elää koko Suomessa vain muutama ihminen kerrallaan. Pois se, että hänestä tulisi Suomen kirjallisuuteen uusi A. E. Järvinen (siviiliammatiltaan metsänhoitaja), Harri Kaasalainen (kenkäkaupan myyjä) tai I. K. Inha (polkupyörien maahantuontiyrityksen omistaja).

Toisaalta kyse ei ole siitäkään, että Rosenlundin kirjoissa olisi äänessä kapinahenkinen vastaanhangoittelija. Häntä on päinvastoin jo lapsuudesta saakka vaivannut ”kunnollisuuden ja vastuullisuuden kierre”, joka vie ”eräänlaiseen perikatoon”. Osa siitä, mikä päällepäin näyttää pelkältä valittamiselta, on todellisuudessa tämän perikadon pelkoa.

Viime vuosina suosituksi tulleessa akateemisessa onnellisuustutkimuksessa on usein argumentoitu, että ihmisen oma subjektiivinen arvio hyvinvoinnistaan ei ole luotettava. Huono-osaisuuden kokemuksen riittää eri ihmisillä hävittämään erisuuruinen elintaso, jolloin joku jää onnettomaksi samassa tilanteessa, jossa toinen on jo onnellinen.

Toisilla on ikään kuin kalliimpi maku kuin toisilla, eikä sosiaalipolitiikka voi väitetysti ottaa kantaa makuasioihin.

Rosenlund väittää tavallaan, että sen kuitenkin pitäisi. Tästä hänelle suututtiin jo edellisen kirjansa yhteydessä ja tullaan varmasti suuttumaan nyt toistamiseen.

Minusta hänen kantansa on kuitenkin täysin kunnianarvoinen. Hänen kirjoillaan on arvoa jo pelkästään dokumentteina siitä, että tällaisenkin elämänasenteen voi omaksua. Ne toteuttavat kirjallisuuden erästä perustehtävää: muistuttamista, että tällaistakin elämä voi olla ja tällaisiakin ihmisiä on olemassa.

Pääkaupunkiseudun osoitteiden mukaan nimetty kirjallisuus tuo helposti mieleen Henrik Tikkasen. Parempi rinnastuskohde olisi kuitenkin Gunnar Mattsson. Hänen läpimurtoteoksessaan Prinsessa (1965) on Vaskivuorentie 20:n tavoin keskipisteessä nuori suomenruotsalainen mies ja hänen lapsensa äidin vakava sairaus.

Rosenlundia lukiessa tuleekin aavemainen tunne: ikään kuin itse kirjailijan elämänkohtalo, eikä vain hänen tuotantonsa, olisi oudosti ottanut vaikutteita aiemmasta kaunokirjallisuudesta.

Jos Kuohukuja 5:ttä vertaa Mattssonin vastaavaan jatko-osaan Kuningas (1971), Rosenlund tuntuu kuitenkin paradoksaalisesti päässeen jopa helpolla. Kuningas kertoo, millaisen täydellisen helvetin kirjailijan elämästä voi tehdä juuri menestys.

Kuohukuja 5:n prologissa Rosenlund sanoo ”nousseensa kirjoittamisen ja kirjallisuuden kautta”. Toivottavasti hän onnistuu pysyttelemään siellä, minne on noussut.

Tommi Uschanov

Kirjoittaja on tietokirjailija ja kääntäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat