Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korruption selvittelyä, oma puolustuspuhe vai kosto? – Keskustan entisen puoluesihteerin kirjasta ei saa selvää

Jarmo Korhonen piirtää subjektiivista kuvaa liikemiesten ja poliitikkojen piirileikistä.

Kulttuuri
 
Mari K. Niemi Kirjoittaja on tutkija Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksessa.
Laura Oja / HS
Matti Vanhanen, Jarmo Korhonen ja Paula Lehtomäki Keskustan puoluekokouksessa vuonna 2008.
Matti Vanhanen, Jarmo Korhonen ja Paula Lehtomäki Keskustan puoluekokouksessa vuonna 2008. Kuva: Laura Oja / HS

Politiikka Jarmo Korhonen: Maan tapa. Tammi. 776 s.

Politiikan korruptioon suhtaudutaan meillä samaan tapaan kuin tasa-arvoon. Koska Suomi esiintyy kansainvälisissä vertailuissa parhaiden joukossa, uskomme kaiken olevan kunnossa.

Maan tapa

Kirjoittaja: Jarmo Korhonen

Julkaisija: Tammi

Laji: politiikka

Vuosi: 2015

Se, että muualla on huonommin, ei silti anna meillekään puhtaita papereita. Vaalirahoituksessa vallinnut maan tapa, jota poliitikot yksissä tuumin piilottelivat, on tästä hyvä osoitus.

Voiko Suomessa ostaa poliitikon? Saivatko ”yrittäjyyttä tukevia, porvarillisia ja isänmaallisia kansanedustajaehdokkaita” sadoilla tuhansilla tukeneet liikemiehet rahoilleen vastinetta?

Keskustan entinen puoluesihteeri (2006–2010) Jarmo Korhonen kuvaa kirjassaan Maan tapa, miten vaalirahoitusvyyhteä selvitettäessä moni johtava poliitikko kärsi muistikatkoksista, unohti laskutaidon, väisteli vastaamista, vieritti syytä muille ja jopa valehteli.

Muistin palauduttua osalliset ovat kiistäneet jyrkästi, että julkisuudelta piilotettu tuki olisi vaikuttanut päätöksiin.

Kirjan ansio on, että se piirtää aiempaa paljaamman kuvan vallan liepeillä pyörineiden liikemiesten ja heiltä rahoitusta kärkkyneiden poliitikkojen piirileikistä. Kuva ei imartele ketään.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) loukkaantui väitteistä, joiden mukaan hänen mielipiteensä olisivat ostettavissa vaalirahalla. Valtiovarainministeri Jyrki Katainenkin (kok.) vakuutti, etteivät tukijat olleet koskaan vaatineet häneltä päätöksiä.

Korhonen väittää, että liikemiehet yrittivät myös puuttua keskustan johtajavalintoihin. He kanavoivat rahoitusta henkilöille, joiden profiilia puolueessa halusivat nostaa.

Artikkeliin liittyvät

Vaikka poliitikot kiistivät, että kampanjarahalla olisi yhteyttä poliittisiin päätöksiin, ongelma oli todellinen. Politiikka on entistä enemmän kamppailua siitä, miten asiat näyttävät olevan. Koska tuki oli piilotettua, herättivät paljastukset perusteltuja kysymyksiä rahan ja vallan kytköksistä Suomessa.

Korruptio ei ole vain sitä, että rahoittaja pyrkisi ostamaan haluamansa päätöksen. Sidonnaisuutta voi syntyä jo siitä, että poliitikko itse tietää tahoja, joilta on saanut jopa kymmeniä tuhansia kampanjarahaa.

Sinänsä inhimillinen kiitollisuus rahoittajille voi johtaa tilanteeseen, jossa joidenkin kansalaisten äänellä on paljon toisten ääntä suurempi painoarvo. Mahdollisuus päästä jatkossakin osalliseksi kampanjatuesta voi vaikuttaa poliitikon päätöksiin etenkin silloin, kun rahoittajat ovat päätösten kohteena.

Medialla ja äänestäjillä on mahdollisuus arvioida rahoitettujen ja rahoittajien suhdetta kriittisesti vain, jos erilaiset kytkökset ovat tiedossa.

Tämä koskee myös ay-liikkeen vasemmistoehdokkaille jakamaa runsasta kampanjarahaa.

Maan tapa ei varsinaisesti ole tietokirja tai muistelmateos, historiantutkimuksesta puhumattakaan. Tavoitekaan ei ole selvä. Onko kyseessä vilpitön yritys tuoda suomalainen korruptio päivänvaloon, vai maan tapaan osallistuneen kirjoittajan puolustuspuhe – tai jopa kosto?

Henkilöluonnehdinnat antavat viitettä kirjoittajan tavoitteista.

Yksi kovan käsittelyn saavista on ympäristöministeri Paula Lehtomäki. Korhonen kuvaa hänet häijyksi ja vallanhaluiseksi poliitikoksi, joka himoitsi keskustan puheenjohtajuutta ja pääministeriyttä tukenaan nuoren Väyrysen ylimitoitettu itsetunto ja rahakkaat ”kummisedät”.

Korhonen myös vihjailee, että Lehtomäellä ja Vanhasella oli suhde, ja kytkee asian Lehtomäen nousuun ministeriksi 2007.

Lehtomäki vaati huhtikuussa 2010 selvitystä keskustan vaalirahoista. ”Hän ei halunnut totuutta menneisyydestä vaan minun pääni pölkylle”, Korhonen väittää.

Myös median olisi pitänyt olla rahan ja vallan kytkösten selvittämisessä oma-aloitteisempi, tarmokkaampi ja kovempikin, Korhonen kirjoittaa. Kirjassa toistuu tulkinta, että toimittajien ja poliitikkojen läheiset suhteet olisivat vaikuttaneet siihen, että toimittajat jättivät työnsä puolitiehen.

Yksi syytetyistä on Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari, jonka Korhonen väittää tuntevan pimeän vaalirahoituksen suuria salaisuuksia mutta vaikenevan niistä tietoisesti omiaan suojellakseen.

Näiden ja monien muiden kovien väitteiden totuus jää lukijan arvioitavaksi. Perustelujen usein puuttuessa moni asia jää kirjoittajan mielipiteeksi.

Koska lokaa saavat ovat usein Korhosta julkisuudessa kritisoineita tai hänen kanssaan riitoihin joutuneita, näyttää kirjoittaja hakevan tasoitusta. Vaikutelmaa lisää se, miten pikkutarkasti hän käsittelee omaa kohteluaan puolueessa ja mediassa.

Korhonen ei avaa omaa rooliaan. Sinänsä sen, että kirjoittaja on ollut mukana käsittelemissään tapahtumissa, ei tarvitse olla ongelma edes historiantutkimuksessa. Asetelman vaatimukset pitäisi kuitenkin tunnistaa.

Kirjoittava osallinen on vaarassa muistella ja tulkita tietoa itselleen edullisesti. Ainakin lukija voi häntä siitä perustellusti epäillä.

Maan tapa on subjektiivinen ja paikoin hiukan vainoharhaiselta vaikuttava kuvaus keskustan sisäisestä valtakamppailusta ja siitä, miten kirjoittaja savustettiin tehtävästään liberaalisiiven ja sitä tukeneen median avulla. Se on myös avoimen asenteellinen esitys siitä, mitä virheitä keskustalaiset ja monet muutkin vaalirahakohun vuosina Korhosen mielestä tekivät.

On mahdotonta tietää, miten aineisto on valittu ja mitä on jätetty pois. Mukana on uuvuttava määrä asiakirjoja, lehtijuttuja, tv-ohjelmien vuorosanoja, blogitekstejä ja muuta aineistoa.

Johdanto ja johtopäätökset, lähteet, viitteet ja kunnollinen sisällysluettelo puuttuvat. Asia- tai henkilöhakemistoakaan ei ole. Kirjoittajan oma, asioita kokoava ja suhteuttava analyysi jää vähäiseksi. Kirja jää siihen, mistä sen pitäisi alkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat