Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauan odotettuja mustavalkoisia Tinttejä saatiin viimein suomeksi

Kulttuuri
 
Mustavalkoisissa 1930-luvun Tinteissä kuvat ovat avarampia ja kerronta notkeampaa kuin myöhemmissä värillisissä versioissa. Roistot yrittävät ajaa sankarin päälle Lohjenneessa korvassa.
Mustavalkoisissa 1930-luvun Tinteissä kuvat ovat avarampia ja kerronta notkeampaa kuin myöhemmissä värillisissä versioissa. Roistot yrittävät ajaa sankarin päälle Lohjenneessa korvassa.

Sarjakuva Hergé: Lohjennut korva (L’Oreille cassée). Suom. Heikki Kaukoranta. Otava. 140 s. Hergé: Musta saari (L’Ile noire). Suom. Heikki Kaukoranta. Otava. 128 s.

Suomalaisten suosiossa on ollut 1970-luvulta lähtien kolme eurooppalaista sarjakuvaa: Tintti, Asterix ja Lucky Luke. Suunnilleen sama kolmijalka levisi jättipainoksina myös muualla Euroopassa.

Lohjennut korva, Musta saari

Kirjoittaja: Hergé

Julkaisija: Otava

Laji: Sarjakuva

Alkuperäinen nimi: L’Oreille cassée, L’Ile noire

Vuosi: 2015

Suomentaja: Heikki Kaukoranta

Sivumäärä: 140, 128

Tänäkin syksynä Asterixista ja Lucky Lukesta ilmestyy uudet albumit, mutta uusia Tinttejä ei ole tehty sitten sarjan tekijän Hergén kuoleman vuonna 1983.

Asterixin ja Lucky Luken käsikirjoittajanero René Goscinny kuoli jo vuonna 1977, mutta sarjojen piirtäjät Albert Uderzo ja Morris jatkoivat niitä. Heidän jälkeensä sarjoja ovat tehneet muut. Taso ei ole ollut klassikoiden veroinen.

Viimeinen kokonainen Tintti-albumi Tintti ja picarot valmistui yli 40 vuotta sitten ja ilmestyi suomeksi vuonna 1976. Sen jälkeen suomeksi ilmestyi vuonna 1986 ihan ensimmäinen albumi Tintti Neuvostojen maassa ja viimeinen, keskeneräiseksi jäänyt Tintti ja aakkostaide vuonna 2004.

Hergé (oik. Georges Remi, 1907–1983) ei sallinut muiden jatkaa Tinttien tekemistä, joten uusia seikkailuja ei ole luvassa, ainakaan kustantajan mukaan, vastakkaisista huhuista huolimatta.

Suomeksi julkaistiin kuitenkin juuri kaksi Tintti-albumia, joita meillä ei ole ennen nähty: Lohjennut korva ja Musta saari. Ne saattavat kuulostaa tutuilta, sillä kummastakin on meillä julkaistu myöhemmät versiot, Särkynyt korva (suom. 1974) ja Mustan saaren salaisuus (suom. 1971).

Nyt saatiin, ensimmäistä kertaa suomeksi, alkuperäiset mustavalkoiset versiot. Harrastajat ovat odottaneet niitä vuosikymmeniä.

Vuonna 1929 ilmestymisensä aloittanut Tintti on eri aikakauden lapsi kuin toisen maailmansodan jälkeen syntyneet Asterix (alkoi 1959) ja Lucky Luke (1946).

Yhdeksän ensimmäistä Tinttiä ilmestyi aluksi mustavalkoisina, ensin jatkosarjoina ja sitten albumeina. Sota aiheutti paperipulan, mutta toisaalta Casterman-kustantamo sai uuden väripainokoneen. Siksi Hergé teki uudet versiot, joissa oli vähennetty sivuja, mutta lisätty värit.

Samalla Hergé siivosi seikkailuista vanhentuneita asenteita, rasismia ja muita ennakkoluuloja. Tintti Neuvostojen maassa oli niin värittynyt, että sitä Hergé ei edes yrittänyt muokata uudestaan. Siksi se suomennettiin vasta myöhään, glasnostin jo alettua.

Nyt julkaistut suomennokset ovat näköisversioita 1930-luvun lopussa ilmestyneistä albumeista. Niistä ei tarvinnut juuri poistaa ikäviä asenteita. Jos oikein tarkkaan katsoo, voi sivuhenkilöistä erottaa jonkun hieman karrikoidun juutalaisen.

Hergé oli saanut herätyksen kuvata kaukomaita entistä todenmukaisemmin jo suunnitellessaan Sinistä lootusta, joka edelsi Lohjennutta korvaa.

Tintti oli silloin jo kaupallinen menestys ja tulevan tarinan aihepiiri oli uutinen. Kun levisi tieto, että Hergé aikoi viedä Tintin Kiinaan, Louvainin katolisen yliopiston kiinalaisten opiskelijoiden neuvonantaja isä Gosset lähetti Hergélle kirjeen, jossa toivoi todenmukaista kuvausta.

Gosset esitteli Hergélle konsultiksi opiskelija Tšang Tšong-jenin, josta tuli esikuva yhdelle Tintti-sarjakuvien hahmoista ja tekijän elinikäinen ystävä.

Yksi alkuperäisen Sinisen lootuksen originaalisivu huutokaupattiin taannoin noin miljoonalla eurolla. Ottokarin valtikan mustavalkoversion originaaliaukeamasta puolestaan maksettiin lokakuussa 1,5 miljoonaa euroa.

Lohjenneen korvan ja Mustan saaren tarinat kulkevat aikalailla samoja latuja kuin väriversiot. Sota tai sitä seuranneet syytökset Hergén yhteistyöstä natsimiehittäjien kanssa eivät vielä varjostaneet aika viattomia seikkailuja.

Lohjenneessa korvassa Tintti jäljittää museosta varastettua intiaanien fetissiä Etelä-Amerikkaan. Vallankumoukset riepottelevat sepitteellistä San Theodorosin valtiota.

Sivujuonteesta löytyy poliittinen sanoma. Amerikkalaiset ja brittiläiset öljy-yhtiöt ja asekauppiaat lietsovat konflikteja ajaakseen omia etujaan. Sen tapainen uuskolonialismi nousi laajasti puheenaiheeksi vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Varsinkin Musta saari on poikamaisen viaton tarina. Tintti ratkoo rahanväärentäjien tapausta Brittein saarilla. Sen albumin Hergé piirsi osittain vielä kolmannenkin kerran. Hän korjaili epätarkkuuksia englanninnosta varten sikäläisen kustantajan pyynnöstä.

Värien ohella suurin ero alkuperäisten ja myöhempien versioiden välillä on kerronnan rytmi. Kaikissa mustavalkoisissa Tinteissä on yli sata sivua, kun värilliset vakiintuivat 62 sivuun. Hergé ei kuitenkaan juuri lyhentänyt tarinoita, vaan pakkasi ne tiiviimmin.

Myös yksittäiset ruudut kutistuivat niin, että mustavalkoisiin verrattuna värillisiä katsellessa uhkaa ahtaanpaikankammo.

Myös värien puute tekee varhaisversioista avaran oloisia. Mustan ja valkoisen kontrastia rytmittää vain yksi harmaan sävy.

Vaikka Hergén viiva on vielä paikoin epävarmempaa kuin väriversioiden tiukasti hallittu piperrys, kerronta hengittää vapautuneesti. Tšang oli esitellyt Hergélle kiinalaista piirrostaidetta, jonka vaikutus näkyy näissä mustavalkoalbumeissa ehkä jopa selvemmin kuin värillisissä.

Toivottavasti suomeksi saadaan myös muut tärkeimmät mustavalkoiset Tintit. Ainakin Faaraon sikarit ja Sininen lootus olisivat olennaisia.

Jälkimmäisen mustavalkoversiossa on yksi sarjakuvahistorian hienoimmista sivuista, numero 33. Siinä ei näy itse Tinttiä. Hän on puulaatikossa, jota kiinalaiset siirtävät laivasta maihin öisessä merimaisemassa.

Hergé ei koskaan tehnyt hienompaa sommitelmaa tai väkevämpää tunnelmaa.

Hergé piirsi jo ensimmäisten albumiversioiden koristukseksi muutamia kokosivun värikuvia. Vauhdikas takaa-ajo on Mustasta saaresta.
Hergé piirsi jo ensimmäisten albumiversioiden koristukseksi muutamia kokosivun värikuvia. Vauhdikas takaa-ajo on Mustasta saaresta.
Joel Saget
Hergén, Tšang Tšong-jenin ja Dalai-laman signeeraama Tintti-albumi. Tintti Tiibetissä ilmestyi värillisenä vuonna 1960.
Hergén, Tšang Tšong-jenin ja Dalai-laman signeeraama Tintti-albumi. Tintti Tiibetissä ilmestyi värillisenä vuonna 1960.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat