Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtisopraano Taru Valjakka katsoi nuorena pistoolin piippuun – ja selvisi sen jälkeen mistä tahansa

Ahkera taiteilija sai itsevarmuutta myös erinomaisesta musiikillisesta koulutuksestaan.

Vesa Sirén HS

Elämäkerta Marja Ahonala: Suurin kaikista on laulu. Taru Valjakan elämä. ntamo. 191 s.

Syksyllä 1958 sopraano Taru Kumpunen (s. 1938, myöhemmin Valjakka) katsoi pistoolin piippuun. Monivuotinen poikaystävä aikoi tappaa nuoren naisen, joka oli jo tutustunut Risto Valjakkaan, tulevaan puolisoonsa. Klarinetisti nimeltä Pekka kertoi tappavansa myös itsensä. Testamenttikin oli jo kirjoitettu.

Nuori Taru katsoi Pekkaa intensiivisesti ja pyysi laittamaan aseen pois. Tilanne raukesi. Tämä oli tulevan tähtilaulajan avainkokemus. Tuli mitä vain, päättäväisyydellä ja kovalla pokerilla siitä voisi selvitä.

Anekdootti kerrotaan Marja Ahonalan kirjoittamassa elämäkerrassa Suurin kaikista on laulu. Se selittää Kansallisoopperan tähtilaulajan taiteilijaluonteesta paljon. Taru Valjakka tuli harjoituksiin itsevarmana, ja jos jokin meni pieleen, hän ei syyttänyt ainakaan itseään.

Itsevarmuutta toi myös hyvä koulutus. Valjakka opiskeli viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja soitti Helsingin Nuoriso-orkesterissa. Lauluopinnot johtivat ensikonserttiin 1964, toiseen sijaan Rio de Janeirossa pidetyssä laulukilvassa 1967 ja kiinnitykseen Kansallisoopperaan 1969.

Taru Valjakassa yhdistyi glamour ja uuden musiikin osaaminen. Hän lauloi keskeisiä rooleja myös Aulis Sallisen, Joonas Kokkosen ja Paavo Heinisen oopperoissa.
Taru Valjakassa yhdistyi glamour ja uuden musiikin osaaminen. Hän lauloi keskeisiä rooleja myös Aulis Sallisen, Joonas Kokkosen ja Paavo Heinisen oopperoissa.

Valjakka esitti paljon vaikeinta nykymusiikkia Arne Nordheimista Paavo Heiniseen. Leif Segerstam otti hänet mielellään Berliiniin ja Wieniin, ja Paavo Berglund paneutui jo etukäteiskirjeessä huolellisesti Jean Sibeliuksen Luonnottaren levytykseen Bournemouthin sinfoniaorkesterin kanssa. Levytys on erinomainen, kuten ohessa selviää.

Menestyksen hintaakin puidaan. Lapset jäivät usein ilman äidin läsnäoloa. Avioliitto oli ajan kulttuuripiirien tapaan avoin, ja Valjakka kertoo myös monivuotisesta rakastajastaan.

Kirja käy läpi myös pettymykset. Koelaulu toisensa jälkeen suuriin kansainvälisiin oopperataloihin epäonnistui. Agentit järjestivät keikkoja maailmalle, mutta joskus orjasopimuksin, joista Valjakka oikeutetusti kieltäytyi. Muistikatkot piinasivat ajoittain. ”Solistikollegat oopperassa arvelevat jälkikäteen, että kyseessä olisi ollut harjoittelun puute”, Ahonala kirjoittaa.

Epäilemättä muistikatkot johtuivat myös kiivaasta esiintymistahdista. Kansallisoopperan tahti oli aikalaisten mielestä nykyistä kovempi ja Valjakka täytti kalenteriaan ahkerasti myös muilla esiintymisillä.

1970-luvun lopussa iski väliaikainen burn out. ”Purskahdin henkeäsalpaavaan itkuun, jota kesti viikon ajan”, Valjakka kertoo asiallisesti. Silti elämäkerturi Ahonala harmittelee, että ”suoraviivainen Taru” ei antanut moniin kiinnostaviin asioihin ”syvyyttä ja tunnetta” eikä lämmennyt lisäkysymyksille. Valjakasta kiinnostunut voikin lukea rinnalla Elsa Kojon Valjakka-kirjaa vuodelta 1984. Silloin moni asia oli varmasti tuoreemmassa muistissa.

Vain tästä kirjasta voi kuitenkin lukea myös uran lopusta ja eläköityneen Valjakan ponnisteluista omaishoitajana. Puoliso sairastui Alzheimerin tautiin ja lähti kerran pakokauhunomaisesti uimaan mökiltä kohti järven selkää.

Taru ui perään ja raastoi ison miehen hiuksista rannalle. Puhekyky oli miehellä tuolloin jo mennyt. ”Tilalle oli tullut huuto”, elämäkerta kertoo.

Ahonalaa kiinnostavat myös Valjakan jojolaihdutukset sekä imago naistenlehdissä. ”Taru antoi itsestään kuvan täydellisenä ihmisenä, joka onnistuu kaikilla elämän alueilla”, hän kuvailee. Nyt särötkin näkyvät.

Valjakan leikekirjasta on ollut apua, päiväkirjaa hän ei ole pitänyt. Lasten ja kollegojen haastattelut Ritva Auvisesta Okko Kamuun rikastuttavat kirjaa.

Ohjaajien kuten Kalle Holmbergin ja vastanäyttelijöiden kuten Jorma Hynnisen merkitystä puidaan varsin kiinnostavasti.

Pientä lisähiontaa kirja olisi kaivannut, ja oikoluku jäi varsinkin venäläisnimien suhteen kesken. Paljon elävää kulttuurihistoriaa saatiin kansien väliin näinkin.

Olavi Hartikainen
Taru Valjakka lauloi Wagnerin Lentävän hollantilaisen Sentana Savonlinnan oopperajuhlilla 1980-luvun alussa.
Taru Valjakka lauloi Wagnerin Lentävän hollantilaisen Sentana Savonlinnan oopperajuhlilla 1980-luvun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat