Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat kartat kuvastavat aikansa asenteita ja arvoja – ja näyttävät tieteen sijasta taiteelta

Kulttuuri
 
Olli Löytty
Skandinavia vuodelta 1467 peräisin olevan maailmankartan yksityiskohdassa. Grönlanti piirrettiin niemeksi, jolla oli yhteys Aasiaan.
Skandinavia vuodelta 1467 peräisin olevan maailmankartan yksityiskohdassa. Grönlanti piirrettiin niemeksi, jolla oli yhteys Aasiaan.

Historia Marjo T. Nurminen: Maailma piirtyy kartalle. John Nurmisen säätiö. 352 s.

Marjo T. Nurmisen Maailma piirtyy kartalle osoittaa, miten pitkä ja monipolvinen prosessi planeettamme kartoittaminen oli. Aikakauden 600-luvulta 1600-luvun lopulle kattava suurteos kuvaa paitsi maantieteellisen tiedon karttumista myös eurooppalaisten vaikutusvallan laajentumista.

Juha Nurmisen laatima epilogi käsittelee vielä 1700-luvun tilannetta, kun maailma saavutti Beringinsalmen ja Australian kartoittamisen myötä lopullisen maantieteellisen muotonsa.

Kirjassa kerrotaan, miten eurooppalaiset oppivat esittämään kolmiulotteisen fyysisen todellisuuden kaksiulotteisena kuvana. Siinä ei liikuta tutkimusmatkailijoiden matkassa vaan pysytään tiukasti Euroopan valtakeskuksissa työskennelleiden kartanpiirtäjien työn ääressä.

Kartan idea näyttäytyy nykyihmiselle selviönä, mutta se on pitkän historiallisen kehityksen tulos.

600-luvulta peräisin olevia maailmankarttoja ei edes tunnistaisi kartoiksi. Niin kutsutut T-O-kartat olivat ympyränmuotoisia diagrammeja, joissa suuria vesistöjä kuvaava t-kirjain jakoi kokonaisuuden kolmeen osaan: ylhäällä poikkiviivan päällä on Aasia, alhaalla vasemmalla Eurooppa ja oikealla Afrikka.

Keskiajalla kartoilla ei pyritty tarjoamaan niinkään maantieteellistä kuvausta kuin ymmärrystä luomakunnasta kokonaisuutena Raamatun ja antiikin sivistyksen valossa. Jerusalem oli tyypillisesti asetettu kartan keskelle. Tällaiset mappa mundi -kartat oli orientoitu itään, eli ylimmäisenä kartalle kuvattiin Eedenin puutarha. Kartoittamattomille alueille piirrettiin hirviöitä ja muita myyttisiä hahmoja.

Muotokuvassa karttamiehet Gerard Mercator ja Jocodus Hondius.
Muotokuvassa karttamiehet Gerard Mercator ja Jocodus Hondius.

Kirjalliset purjehdusoppaat syntyivät sitä vastoin käytännön tarpeisiin. Keskiajan portolaanikartat kertoivat satamien välisistä etäisyyksistä, rannikon maamerkeistä ja karikoista.

1400-luku merkitsi karttahistoriassa murroksen aikaa. Kartoissa yhdisteltiin toisiinsa edellisten vuosisatojen karttatietoutta, uudelleen löydettyä antiikin maantieteellistä kirjallisuutta sekä kauppamerenkulkijoiden ja lähetyssaarnaajien matkakertomuksista saatua uusinta tietoa.

Suuret löytöretket kytkivät maantieteellisen tiedon eurooppalaiseen valta- ja kauppapolitiikkaan. Erityisen tärkeää se oli Espanjan ja Portugalin kuninkaille, jotka yrittivät alati tarkentuvien karttojen avulla osoittaa kilpailijoilleen, mitkä uudet mertentakaiset maat kuuluivat kunkin kuninkaan omistukseen. Uusien alueiden ”löytäminen” johti ryöstöretkiin ja valloituksiin.

Aikansa tiedettä, taidetta ja uskontoa heijastelevat kartat kertovat myös asenteista ja arvoista. Kiinnostavaa on esimerkiksi se, mistä suunnasta maapalloa maailmankartta on kuvattu ja mitä kaikkea tietoa karttoihin on eri aikoina merkitty.

Ongelmana kartanpiirtämisessä on aina ollut se, miten esittää pyöreä planeetta litteällä pinnalla. Kartantekijät joutuivat tekemään erilaisia kompromisseja siinä, miten tehdä oikeutta sekä maiden muodoille että niiden välisille mittasuhteille.

1500-luvulla eläneen flaamilais-saksalaisen Gerard Mercatorin ratkaisu tuohon ongelmaan on vaikuttanut kenties eniten siihen, millaiseksi maailma yhä hahmotetaan.

Keskiaikainen kartta nimeltä T-O esittää tunnetun maailman ympyrän kehänä, jossa itä eli Aasia on ylhäällä, Eurooppa alhaalla vasemmalla ja Afrikka alhaalla oikealla.
Keskiaikainen kartta nimeltä T-O esittää tunnetun maailman ympyrän kehänä, jossa itä eli Aasia on ylhäällä, Eurooppa alhaalla vasemmalla ja Afrikka alhaalla oikealla.

Maiden muodot on Mercatorin projektiossa kuvattu pätevästi, mutta esimerkiksi Eurooppa vaikuttaa olevan samaa kokoluokkaa kuin Afrikka, vaikka se todellisuudessa on kolmasosa siitä. Niinpä piskuinen Britannia onnistuu näyttämään varsin ”isolta” eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevien entisten alusmaittensa rinnalla.

Nurmisen Maailma piirtyy kartalle on ulkoisilta mitoiltaan niin suuri ja painava opus, että on suorastaan pakko kommentoida sen luonnetta esineenä. Runsas ja monipuolinen karttakuvitus edellyttää tietysti isoa sivukokoa, mutta samalla kirjan luettavuus vaikeutuu.

Kartat eivät kuitenkaan ole kirjassa ainoastaan tekstin kuvitusta vaan vähintäänkin tasa-arvoisia sen kanssa. Perusteellisten kuvatekstien ansiosta jo kirjaa selailemalla ja karttojen yksityiskohtiin paneutumalla pääsee jyvälle maailman kartoittamisen historiasta.

Loisteliaasti piirretyt kartat osoittavat tieteen käsityöläisiksikin kutsuttujen kartantekijöiden olleen varsinaisia taiteilijoita. Säilyneet kartat eivät olekaan peräisin laivojen komentosilloilta vaan linnojen seiniltä.

JUHA Nurmisen maailmankarttakokoelma
Pohjoisnapa 1500-luvulla eläneen Mercatorin mukaan. Pohjoisnapaa ympäröi meri, josta nousee neljä suurta saarta. Kirjan kuvitusta.
Pohjoisnapa 1500-luvulla eläneen Mercatorin mukaan. Pohjoisnapaa ympäröi meri, josta nousee neljä suurta saarta. Kirjan kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat