Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeän lehdet on nautittavaa runoutta

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Lauri Rotko
Harry Salmenniemen uutta Pimeän lehdet -runoteosta voidaan pitää vuonna 2013 ilmestyneen Kivirivit-kirjan sisarteoksena.
Harry Salmenniemen uutta Pimeän lehdet -runoteosta voidaan pitää vuonna 2013 ilmestyneen Kivirivit-kirjan sisarteoksena. Kuva: Lauri Rotko

Runot Harry Salmenniemi: Pimeän lehdet. Otava. 67 s.

Runoilijana Harry Salmenniemi (s. 1983) on kunnianhimoinen perfektionisti ja uusista ideoista elävä keksijä. Eväät tuottavat jälleen kestämään kirjoitettua kauneutta:

Pimeän lehdet

Kirjoittaja: Harry Salmenniemi

Julkaisija: Otava

Laji: runot

Vuosi: 2015

Pimeän lehdet on nautittavaa runoutta, luettavissa hissukseen siemaillen tai shottina, ja aina tehoaa.

Taika on ilmaisussa, joka näyttää säkeiseltä runolta mutta itse asiassa on proosarunon kaltaista lauseiden virtaa. Edellinen teos Kivirivit (2013) rakentui samanmuotoisesti, uutuutta voi pitää sen sisarteoksena.

Mitään tarinaa Pimeän lehtien proosarunosta et kumminkaan löydä, katkokset lauseiden välillä sortavat tehokkaasti kertomuksen periaatetta. Teksti kirjaimellisesti pätkii, kuten pätkii niiden puhujan tietoisuuskin. Hän yrittää silti kerätä havaintojaan, tunteitaan ja muistojaan ajan jatkumoon. Tämä ponnistus on koko teoksen sisältö.

Salmenniemi on siis kirjoittanut teokseen ’minän’, jonka kautta teksti kohdentuu ja saa suunnan.

Tässä suhteessa Pimeän lehdet tuntuu hyvinkin perinteiseltä ilmaisussaan: vaikka tarina loistaa poissaolollaan, saa sinnikäs lukija sentään kehitellä hahmoa.

Avuksi tulee toisto teoksen läpäisevänä runokeinona. Sitä Salmenniemi käyttää upeasti ja lauseet päätyvät yhä uusiin yhteyksiin, rinnastukset vuotavat merkityksiä.

Pimeän lehdet tekee hienosti näkyväksi lukijan roolin. Samalla kun tekstiä selaileva mieli hyväksyy hajaannuksen, se ryhtyy toistojen läpi hahmottamaan jotakin, mistä voi puhua.

Ja mitä se on Pimeän lehdissä?

Suljettu tila, huone ja peitetty ikkuna. Graafikko Markus Pyörälän kansikuvan voi tulkita kaihtimeksi, jonka raosta katsotaan ulos. Ja toisinpäin: lukija katsoo kuin rivien väliin, sisätilaan.

Kivirivit pyöri tiiviisti puhujansa ympärillä, mutta Pimeän lehtien suunta on ulospäin avautuva. Muistot, unet, ruumiilliset kokemukset rassaavat, nykyhetki on sotkuinen raami, joka ei jäsenny ajallisesti. Toinen ihminen, ’sinä’, avaa kehystä pelkällä olemassaolollaan.

Parisuhteen hankaus tarjoutuu perusasetelmaksi mutta ”hieman pakkomielteisen” kaipuun kohteen voi tulkita isomminkin, ylipäätään yhteyden hakemiseksi muuhun maailmaan. ”Lapsuudessa koettu ilo muuttuu suruksi jota pinnallinen hengitys ja epätasaiset sydämenlyönnit korostavat.”

Kaipuu on melankolista, taakse katsovaa, nykyhetken pelonsekainen ahdistus vieraantuneisuutta: ”Koen elämäni yhä uudelleen, mutta en koskaan juuri niin kuin tahtoisin.”

Vanhat kaitafilmikatkelmat vanhempien nuoruudesta rinnastuvat elämän kulun ja tarinan kuviin: ”Joskus minun on muututtava tarinaksi, sen kuolleen pääosan esittäjäksi.”

Elämän pelko on sen sietämistä että ”nyt sillä tarkoitetaan sinua”: ”Minut täytetään kuten kuollut lintu täytetään, yhtä huolellisesti. Lopultakin ainut velvollisuuteni on ymmärtää tämä.”

Synkkä yksinpuhelu vapautuu vähitellen. Toisen kasvojen, sinän, tunnistaminen ja tunnustaminen – filosofi Emmanuel Levinasin tapaan – vie pois pätkivästä tarinasta.

Sisä- ja ulkopuolen jahkailu päättyy maailman myöntämiseen: ”Nämä ajatukset eivät ole minä, nämä kädet eivät ole minä. Ensin taivas, sitten meri, sitten ruoho, sinä, sitten minä.”

Salmenniemi on kirjoittanut intiimin, kuin tunnustavan runoteoksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat