Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kepler62-lastenkirjasarja on koukuttavaksi brändätty

Synkässä avaruusseikkailussa maapallo on jo tuhoon tuomittu

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen

Lastenkirja Timo Parvela, Bjørn Sortland & Pasi Pitkänen: Kepler62: Kutsu ja Lähtölaskenta. 121 ja 151 s. WSOY. HS-suositus: Yli 9-vuotiaille.

Lasten ja varhaisnuorten lukemaan houkuttelussa ovat nyt kaikki keinot sallittuja.

Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin samanaikaisesti sekä Suomessa että Norjassa ilmestyvässä Kepler62 -sarjassa lapset lähetetään tietokonepelin kautta valovuosien päässä sijaitsevalle planeetalle. Parvelan avausosassa esitellään suomalaiset veljekset Ari ja Jani, ja Sortlandin jatko-osassa keskiössä on yhdysvaltalaisen asetehtailijan hemmoteltu Marie-tytär.

Sarjaformaatilla yritetään nykyisin entistä määrätietoisemmin koukuttaa lapset ja nuoret sitoutumaan. Brändäämisen huumassa unohdetaan usein, että jokaisen sarjan osan tulisi toimia myös itsenäisenä lukukokemuksena, tarjota eheä, draamallisesti täysipainoinen tarina.

Toivon mukaan lasten tiet jo seuraavassa osassa yhtyvät ja kunnon seikkailu käynnistyy. Mottona sarjan imagon luomisessa käytetään lausetta ”Be Part of the Story”, mutta näissä kahdessa osassa vasta tyydytään petaamaan todella isoja odotuksia tulevien osien varalle.

Tummanpuhuva scifi-henkinen avaruusseikkailu ammentaa nuortenromaaneissa yleistyneestä dystopiabuumista. Eletään ilmastonmuutoksen, väestön ikääntymisen ja yleisen ahdingon aikaa. Ydinsodan uhka on jatkuvasti läsnä.

Lapset ovat jo uhanalainen laji, ja valtio kohdistaa heihin erityishuomiota ja suoranaista holhousta. Silti vanhemmat eivät omilta ongelmiltaan tai kiireiltään ehdi pitää lapsista huolta. Näiltä osin Kepler62:ssa saattaa olla jopa profetian aineksia! Sarja onkin herättänyt kiinnostusta jo Etelä-Koreassa.

Vakuuttavimman näytön tekeekin sarjan kuvittaja Pasi Pitkänen. Sarjakuvasta ja erityisesti mangasta ammentava kuvitus luo huimia maisemia ja luo jännitettä seikkailun pyörteisiin silloinkin, kun teksti jättää laskelmoivasti enemmän puolitiehen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat