Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvio: Günter Grassin viimeinen teos on lennokasta sanamusiikkia

Günter Grassin muistelmien viimeinen osa pohjautuu sanakirjaan

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Dominik Sadowski / Agencja Gazeta
Günter Grassin muistelmien viimeinen osa on kirjailijan rakkaudentunnustus omalle työvälineelleen, saksan kielelle.
Günter Grassin muistelmien viimeinen osa on kirjailijan rakkaudentunnustus omalle työvälineelleen, saksan kielelle. Kuva: Dominik Sadowski / Agencja Gazeta

Muistelma

Günter Grass: Grimmin sanat (Grimms Wörter). Suom. Oili Suominen. Teos. 348 s.

Ach! Kirjan ulkoasun viimeistelee helmenharmaa kirjanmerkkinauha – sellaista ei enää juuri näe. Elettä voi pitää kunnianosoituksena paitsi huhtikuussa kuolleelle Günter Grassille myös hänen saksalaiselle kustantajalleen Steidlille, kauniiden kirjojen tekijälle.

Toinenkin seikka yllättää: Grassin viimeinen proosateos ilmestyy Teoksen Baabel-laatusarjassa, vaikka kirjailijan suomennokset vuodesta 1979 ovat (yhtä lukuunottamatta) ilmestyneet Tammelta. Myös ”muistelutrilogian” kaksi edellistä osaa, Sipulia kuoriessa ja Taikalaatikko.

Muistelujensa kolmannessa ja viimeisessä kirjassa Grass kirjoittaa alaotsikkonsa mukaan ”rakkaudentunnustuksen” omalle työvälineelleen, saksan kielelle.

Günter Grassin itse tekemää kuvitusta muistelmiinsa.
Günter Grassin itse tekemää kuvitusta muistelmiinsa.

Häntä innoittanut Deutsches Wörterbuch tunnetaan myös Grimmin sanakirjana, kansansatujen kokoajien Jacob ja Wilhelm Grimmin mukaan. Heidän elämänsä ja vuosikymmeniä kestänyt sanakirjatyö kulkee Grassin teoksen punaisena lankana eri aikatasoissa, kuten Grassilla on tapana.

Hän kuvaa itsensä cameoroolissa keskustelemassa hakusanoista Berliinin Tiergartenin puistokäytävillä Wilhelmin kanssa tai Berliinin tiedeakatemian istunnossa takapenkillä kuuntelemassa Jacobin luentoa vanhuudesta.

Romaanin mittaisen proosateoksen punominen näistä langoista on rohkeaa. Sen kustantaminen on uhkarohkeaa. Sen suomentaminen on jumalien uhmaamista.

Grimmin sanojen valmistuessa 2010 Grass sanoi, että teosta on mahdoton kääntää. Se etenee saksan kielen mukaisessa aakkosjärjestyksessä enemmän tai vähemmän vapaasti sanoilla assosioiden. Oili Suominen päätti tarttua tilaisuuteen.

Suomennoksessaan hän ei välttele tehtävän mahdottomuutta, saati peittele saksan sanoja näkyvistä silloin kun niiden aika on. Kirjailija lupasi suomentajalle vapaat kädet panna tarvittaessa omiaan. Suominen päätti korvata ja tulkita Grassin sanavyörytyksiä muun muassa suomalaisella alkusoinnuttelulla.

Tulos on lennokasta sanamusiikkia – ja siitä voi nauttia vaikkei tuntisikaan partituuria. Suomennoksen lopussa on apuna laaja sanasto.

Saksan kieli ei ole Grimmin sanojen ainoa teema. Teoksesta nousee esille – klar und deutlich – Grassin tulkinta saksalaisuudesta ja Saksan poliittisesta historiasta, johon hänelläkin oli sodanjälkeisinä vuosikymmeninä osuutensa.

Grass oivaltaa hauskasti, että kun sanakirjaa ryhdyttiin kokoamaan, se oli aluksi lippujen ja lappujen kaaos. Aivan kuten 1830-luvun Saksa oli kymmenien pienten ja vähän suurempien valtakuntien tilkkutäkki. Saksa yhdistyi ja välillä jakautuikin, mutta valmista siitä ei Grassin mielestä tullut.

Günter Grassin itse tekemää kuvitusta muistelmiinsa.
Günter Grassin itse tekemää kuvitusta muistelmiinsa.

Grimmin veljesten aloittama sanakirja sen sijaan valmistui länsi- ja itäsaksalaisten tutkijoiden yhteishankkeena muutamaa kuukautta ennen Berliinin muuria.

Grassin muistelutrilogian osista Grimmin sanat on poliittisin. Yksi sen keskeisistä kysymyksistä koskee lojaalisuutta valtiovallalle. Jacob ja Wilhelm Grimm olivat pikemminkin konservatiiveja, mutta heistä tuli kautta Saksan tunnettuja vapaamielisyyden marttyyreja.

He olivat silkasta periaatteesta protestoineet, kun Hannoverin kuningas rikkoi valalla vannotun valtiosäännön.

Grassin ikäpolvelle valat, valinnat ja valtiosäännöt olivat kohtalon kysymyksiä. Hän itse joutui 17-vuotiaana Waffen-SS:n alokkaana vannomaan sokeaa tottelevaisuutta.

Sen valan mursi sodan loppuminen, mutta sitä seurannut aika vaati valintaa osallistumisen tai opportunismin välillä.

Grass valitsi osallistumisen. Herkkua ovat kuvaukset vaalikiertueilta sosiaalidemokraatti Willy Brandtin tukena. Vastassa saattoi olla mitä tahansa – vihellyskonsertteja ja kananmunia tai työn uurtamia kivikasvoisia duunareita, joille ei kannattanut puhua valmiista paperista.

Kun mainetta ja kunniaa alkoi kerääntyä, yleisönä oli parhaimpiinsa pukeutuneita yhteiskunnan tukipylväitä, joita ikiradikaalilla oli ilo raivostuttaa moittimalla Saksan asekauppoja omia kansalaisiaan tappavalle Turkille.

Vielä yksi sana, ”odotettavissa oleva loppupiste kaikkien lyhyiden ja pitkien lauseiden jälkeen”.

Günter Grass oli 83-vuotias Grimmin sanojen ilmestyessä ja hän eli sen jälkeen vielä viisi vuotta.

”Vielä kuolema ujostelee ja viipyilee, mutta käy tutummaksi jokaisen unettoman yön jälkeen. Tiedän että siihen voi luottaa.”

Hannu Marttila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat