Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iida Rauman romaani on syksyn parhaita kotimaisia kirjauutuuksia

Seksistä ja matematiikasta on syksyn hienoimpia lukukokemuksia.

Kulttuuri
 
Jan Ahlstedt
Seksistä ja matematiikasta on Iida Rauman toinen romaani.
Seksistä ja matematiikasta on Iida Rauman toinen romaani. Kuva: Jan Ahlstedt

Romaani Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta. Gummerus. 475 s.

Kesiään Suomenlahden rannalla viettävien pahin painajainen on se, että öljytankkeri valuttaa sisältönsä veteen.

Seksistä ja matematiikasta

Kirjoittaja: Iida Rauma

Julkaisija: Gummerus

Laji: Kaunokirjallisuus

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 475

Iida Rauman (s. 1984) toisessa romaanissa näin tapahtuu. Ei alussa, juonta ja toimintaa käynnistäen, vaan puolivälissä, lakonisesti. ”Katso Ylen uutiset”, päähenkilö tekstaa toiselle. Ja yhtäkkiä ollaan keskellä ympäristöonnettomuutta.

Kylmäävästi Rauma näyttää, miten tällaisiinkin asioihin (kuten sotiin, pakolaisiin, terrorismiin) turrutaan. Ne ”menettävät ajankohtaisen hohtonsa”.

Kyse on myös siitä, että ihminen sopeutuu liki mihin tahansa. Ihmisen sopeutumiskyky on yksi syksyn parhaimpiin kuuluvan romaanin perusajatuksista.

Toinen tärkeä ominaisuus on tarve järjestää asioita – sekä ihmisessä että Rauman romaanissa. Yksi keskushenkilö on matemaatikko, toinen opiskellut biologiaa.

Luonnontieteilijöistä ei ole paljon proosaa. Raumaa lukiessa tulee etsimättä mieleen Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, joka kertoi neurobiologista. Sen tematiikasta muistuttavat Raumankin kuvaamat ympäristökriisit, kansalaisaktivismi ja äkkiä esiin purskahtava terrori.

Tyyli on kuitenkin toinen, aatepohjakin. Rauma tarkastelee ihmistä biologisena olentona, jolle kulttuuri ja tiede ovat tapoja luoda järjestystä kaaokseen, ja samaan tähtää hänen mukaansa seksi.

Lukujen kylmä kauneus ja limainen kiihko näyttävät olevan kaukana toisistaan, mutta pohjimmiltaan ne tähtäävät samaan. Pariutumisen avulla etsimme jotain, joka tekisi meistä kokonaisen, sisäämme rakennetun lukusarjan mukaan.

En tiedä, miten matemaatikko Rauman romaania lukee. Humanistina en lakkaa ihastelemasta näennäisen harhailevia juonipolkuja, jotka kuitenkin ohjataan vääjäämättä toistensa yhteyteen. Tai rakastavasti rakennettuja henkilöitä, joista eroaminen tuntuu katkeralta.

Tutustumme sulkeutuneeseen Erikaan, joka tekee tiedeuraa Berliinissä, kunnes raiskaus ajaa hänet tolaltaan ja pakoon kotimaahan. Sattumalta hän tapaa kirjastossa Tuovin, joka totuttelee elämään oikeassa sukupuolessaan.

Molempia yhdistää valokuvaaja Annukka, joka luopuu matematiikasta elämää järjestävänä prinsiippinä ja valitsee tilalle taiteen.

Kaikista Rauma piirtää takaumien avulla syvän henkilökuvan.

Erikan elämää määrittää myös hurmaavan rosoinen perhe, etenkin kehitysvammainen sisko ja matematiikkaan johdattanut isoisä.

Jakso Erikan ja Annukan opiskeluvuosista on puolestaan hulvatonta tyttöproosaa, aito ja ajaton kuvaus seksin opettelun vaivalloisuudesta.

Tuovi on henkilöistä lähinnä sankaria – huippuälykkäälle Erikalle ja itseään taiteesta etsivälle Annukalle Rauma on varannut lopulta aivan toisenlaiset roolit.

Trans-ihmisten kuvaus on tähän asti ollut proosassamme ohutta, eikä Raumakaan Tuovista varsinaista numeroa tee. Toisaalta juuri hänen kokemuksensa elämästä, kykynsä katsoa sitä eri puolilta, koituu kirjassa toisille ihmisille suotuisimmaksi, jopa pelastavaksi.

Seksistä ja matematiikasta on yhdellä tasolla siis kolmen ristiriitaisen ihmisen kehitystarina, johon liittyy tarkkaa kuvausta perhedynamiikan ja suomalaisen asenneilmaston muuttumisesta, aina tyyneen maailmanlopun odotukseen asti.

Koko ajan Rauma kertoo myös matematiikasta esimerkein, anekdootein, uskontoon vertaamalla. Häilyvä ihminen ei lakkaa etsimästä turvaa lukujonoista, vaikka ymmärtää, ettei täydellisyyttä löydy niistäkään.

Kun kaikki tämä kiedotaan yhteen, tuloksena on harvinainen lukukokemus. Sille, joka tapaa viettää joulunpyhät nojatuolissa romaanin kanssa, en voisi parempaa ehdottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat