Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patrick deWitt koosti kirjavista aineksista romaanin, joka muistuttaa tilkkutäkkiä

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Alihovimestari Minor on Patrick deWittin kolmas romaani.
Alihovimestari Minor on Patrick deWittin kolmas romaani. Kuva: Mika Ranta / HS

Romaani Patrick deWitt: Alihovimestari Minor (Undermajordomo Minor). Suom. Tero Valkonen. Siltala. 288 s.

Kukapa kirjoittaisi pelkästään onnellisia rakkaustarinoita? Ei sellaisia ainakaan kukaan lukisi. Rakkaudessa pitää olla ryppyjä ja romanssin rattaissa kapuloita, jotta tarina kiinnostaisi.

Alihovimestari Minor

Kirjoittaja: Patrick deWitt

Julkaisija: Siltala

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Undermajordomo Minor

Vuosi: 2015

Suomentaja: Tero Valkonen

Sivumäärä: 288

Rakkaustarinaksi kanadalaisen Patrick deWittin kolmas romaani Alihovimestari Minor lähinnä muovautuu, vaikka aineksia onkin muutamasta muustakin lajista. Se on myös ainakin kasvukertomus, goottilainen satu ja kirjallinen pastissi.

Kasvu alkaa, kun lähdetään kotoa. Perheensä ja kyläyhteisönsä hyljeksimä 17-vuotias Lucien Minor lähtee etsimään eväitä elämäänsä pestautumalla alihovimestariksi kylmään, kolkkoon ja ränsistyneeseen linnaan, jonka varjoissa lymyää pelottava paroni von Aux.

Uutuudella on paljon yhteistä deWittin edellisen romaanin Sistersin veljesten kanssa. Se keräsi sekä palkintoja että lukijoita ja nosti kirjailijan kansainväliseksi tähdeksi. Yhteyttä korostavat samantyyliset kansipaperit. Molemmat sijoittuvat menneeseen maailmaan.

Veljekset tapahtui villissä lännessä, jonka myytit kaikki tunnistavat. Minorin aika ja paikka on vaikeampi määritellä, mutta siinä voitaisiin olla saksankielisessä Euroopassa joskus höyryveturien aikakaudella, ehkä 1800-luvun jälkipuolella.

DeWitt leikittelee taas nimillä. Esimerkiksi päähenkilön mitättömyyttä korostaa hänen nimensä Minor, joka tarkoittaa vähäpätöistä ja alaikäistä. Etunimi Lucien on vielä väännetty kutsumanimeksi Lucy.

Varsinkaan alussa Lucy ei vaikuta sankarilta vaan tuntuu pikemmin ansaitsevan väheksynnän. Pelkuruuden ja pikkumaisen käytöksen seuraaminen vaivaannuttaa varsinkin, kun sitä joutuu katsomaan Lucyn omasta näkökulmassa.

Liikkeelle lähdetään niin alhaalta, että vain ylöspäin pääsee. Niinpä tarinasta sorvautuu melkein väkisin kehityskertomus. Kovin hyviä ihmisiä ei ole mukana muutenkaan, mutta ei kukaan ole täysin epämiellyttäväkään. Paronissa on hirviön vikaa, mutta myös ylevyyttä.

Sellainen linjanveto löytyy, että sitä enemmän sikaillaan, mitä korkeampi asema. Rahvas saattaa pettää ja varastaa, mutta osoittaa myös todennäköisemmin solidaarisuutta.

Heti kohta aloitettuaan uudessa ankeassa työssään Lucy ihastuu kylän kauneimpaan tyttöön Klaraan. Hän saa vastakaikua, vaikka Klaralla on jo poikaystävä, joka tosin sotii jossain vuorilla. Taustalle jäävän sodan syytä ei tunnu tietävän kukaan.

Tarinoissa rakkauden pitää roihuta sen verran onnellisesti, että kun vaikeudet alkavat, tuska tuntuu katkeralta lukijastakin.

Matkansa varrella Lucy todistaa kauhuromanttisia orgioita, joiden irstailut de Sade olisi luultavasti kelpuuttanut, ja joutuu seikkailuun, jolle Jules Verne olisi saattanut nyökätä tunnistavasti. Se kaikki uhkaa orastavaa suhdetta Klaraan.

DeWitt punoo tarinaansa vanhahtavalla kielellä, joka tarjoaa kaikuja vaikka Charles Dickensiltä. Koskaan ei tosin oikein tiedä, pitäisikö kieli ottaa tosissaan vai parodiana. Tasapainoilu lienee tahallinen taidonnäyte, jonka Tero Valkonen on kääntänyt hyvin.

DeWitt on kertonut lukeneensa ahnaasti kaikkea. Vanhahtavat sanavalinnat kuuluvat kuulemma hänen puheessaankin.

Vaikutteita hän ei ole niinkään sulattanut kuin koostanut kirjavista aineksista romaanin, joka muistuttaa tilkkutäkkiä. Siitä ei oikein selviä, mitä deWitt tahtoo sanoa, jos mitään. Mutta hän osaa juoksuttaa tekstiä ja juttu luistaa. Kirja on sekä lystikäs että jännittävä, usein yhtä aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat