Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi hienoa uutuuskirjaa kertoo: Näin Suomen eloonjäämisoppi syntyi

Kulttuuri
 
SA-kuva
Mannerheim (vas.) saapumassa eduskunnan juhlaistuntoon 4. elokuuta 1944.
Mannerheim (vas.) saapumassa eduskunnan juhlaistuntoon 4. elokuuta 1944. Kuva: SA-kuva

Historia Paavo Rantanen. Itärintamalta ei mitään uutta. Asemasodasta välirauhaan. Atena. 483 s. Pekka Visuri. Paasikiven Suomi suurvaltojen puristuksessa 1944–1947. Docendo. 280 s.

Valtiojohto etsii Euroopan poliittiselta kartalta sellaista uutta paikkaa, jossa Suomi voisi olla mahdollisimman turvassa, jos Euroopassa syntyisi kriisi Venäjän ja lännen välillä.

Itärintamalta ei mitään uutta, Paasikiven Suomi suurvaltojen puristuksessa 1944-1947

Kirjoittaja: Paavo Rantanen, Pekka Visuri

Julkaisija: Atena, Docendo

Laji: Tietokirjallisuus

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 483, 280

Selkkaus on onneksi epätodennäköinen, mutta Ukrainan sodan aikana on ollut pakko kerrata pienen rajamaan selviytymisstrategiaa: miten pystymme kumartamaan länteen, mutta varomme pyllistämästä itään.

Suomen johto on harjoitellut kumarrusliikettä yli 70 vuotta, usean valtiomiespolven ajan.

Jos haluaa kerrata, miten kansallinen elonjäämisoppimme aikanaan syntyi, kannattaa lukea Paavo Rantasen ja Pekka Visurin hienot kirjat.

Rantanen kertoo, kuinka presidentti Risto Ryti ja valtioneuvos J. K. Paasikivi keskustelivat kaksi tuntia 3. marraskuuta 1943. He aavistivat, että Suomelle käy sodassa huonosti, vaikka Saksa oli vielä voimissaan ja suomalaiset joukot seisoivat asemissa Itä-Karjalassa.

He pohdiskelivat jo, miten Suomi voisi päästä sodasta rauhaan.

”Minä sanoin, että missään tapauksessa meidän armeijamme ei kykene lyömään venäläisiä. Meidän asemamme tulee aina riippumaan Venäjän hyvästä tahdosta tai muualta saatavasta avusta. Emme voi yksin aseilla itseämme puolustaa Venäjää vastaan”, Paasikivi kirjoitti päiväkirjaansa.

Paasikiven ennustus osoittautui profeetalliseksi.

Kesällä 1944 Suomi tarvitsi vielä viimeisen kerran Saksan aseapua, jotta pystyi torjumaan Neuvostoliiton suurhyökkäyksen. Samaan aikaan valtiojohto haki sitä hetkeä, jolloin liitosta Saksan kanssa pystyisi irrottautumaan ja tekemään Neuvostoliiton kanssa säällisen rauhansopimuksen.

Oikea hetki löytyi syyskuussa 1944. Silloin tarvittiin sitä Paasikiven mainitsemaa ”Venäjän hyvää tahtoa”.

Kertomus Suomen puolen vaihdosta, takinkäännöstä, kuten nykyisin sanottaisiin, on perin tuttu. Siitä huolimatta Paavo Rantanen onnistuu imaisemaan lukijan mukaansa diplomaattisen juonittelun pyörteisiin.

Kirjan päättyessä on pakko huokaista helpotuksesta: Suomi hävisi sodan, mutta selvisi sentään hengissä. Monelle pienelle maalle kävi paljon huonommin.

Miten Suomi onnistui?

”Edellytyksenä sille oli ollut yhteiskunnan rakenteiden vahvuus, puolustusvoimien raskain uhrein käymä torjuntataistelu, poliittisten vastuunkantajien horjumattomuus ja kylmä realismi”, Rantanen arvioi.

Kirja loppuu kuvaukseen lounaalta, jonka Neuvostoliiton lähettiläs Aleksandra Kollontai tarjosi Tukholmassa Suomen lähettiläälle G. A. Gripenbergille 30. syyskuuta 1944, vain pari viikkoa välirauhan solmimisen jälkeen. Kollontai ja Gripenberg olivat olleet avainhahmoja rauhantunnusteluissa.

”Tunnelma lounaalla oli siis erittäin hyvä ja ystävällinen, ja kuitenkin se oli pirunmoista”, Gripenberg merkitsi päiväkirjaansa.

Rantanen on entinen suurlähettiläs, joten hän osaa suomentaa monien hankkeiden todellista sisältöä. Diplomatiassa sanat ovat tekoja, jokaisella sanalla on oma koodinsa. Mitä kiperämpi tilanne on, sitä tärkeämpää on osata käyttää oikeita lauseita.

Pekka Visuri on upseeri, toki myös kansainvälisen politiikan tutkija. Visuri käsittelee viileästi ja perusteellisesti Suomen asemaa sodan jälkeen ja sopeutumista Neuvostoliiton etupiiriin.

Melkoinen paradoksi oli se, että sopeutuminen uuteen järjestykseen tapahtui kahden vanhan konservatiivin, pääministeri Paasikiven ja presidentti Mannerheimin johdolla.

Paasikivi oli voimissaan ja Mannerheim heikko.

”Paasikivi oli saanut kerätä voimia – ja kasvattaa kiukkuaan – sekä tarkkailla rauhassa tapahtumia sinä aikana, kun Mannerheim kulutti itseään sodanjohtajana”, Visuri muistuttaa.

Herrojen välillä kipunoi, kun Paasikivi joutui odottelemaan Mannerheimin eronpyyntöä presidentin tehtävistä.

”Kaksi viime kuukautta on ollut todellinen helvetti minulle. Kuinka kauan jaksan tätä jatkaa”, 75-vuotias pääministeri tuskaili ja kaipaili eläkkeelle.

Eläke jäi haaveeksi. Mannerheim erosi maaliskuussa 1946, ja eduskunta valitsi Paasikiven presidentiksi. Kausi venyi kymmenen vuoden mittaiseksi.

Kirjan lopussa Visuri pohtii, miten Suomi onnistui pitämään puolensa Neuvostoliittoa vastaan, voittamaan rauhan.

Hän nimeää viisi tärkeää tekijää: Neuvostoliiton hyökkäys torjuttiin kesällä 1944, Suomi sijaitsi pohjoisessa kaukana maailmansodan päätösnäyttämöltä ja vielä puolueettoman Ruotsin kupeessa, Neuvostoliitto tarvitsi kipeästi sotakorvauksia, maan perustuslaki ja sisäinen järjestys säilyivät, vaikka Neuvostoliiton ahdistelu oli kovaa.

Palataan rajamaan selviytymisstrategiaan, kumartamiseen ja pyllistämiseen.

Paavo Rantanen arvioi, että Paasikivi lausui alussa siteeratussa kohdassa ”tänäkin päivänä varteenotettavia totuuksia”. Niin taitaa olla. Meidän asemamme tulee aina riippumaan Venäjän hyvästä tahdosta tai muualta saatavasta avusta, kuten Paasikivi syksyllä 1943 arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat