Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johannes Lahtisen elämäkertaromaani korostaa Galileon impulsiivista mieltä

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Reuters
Galileo Galilei (1564–1642) oli italialainen tähtitieteilijä, filosofi ja fyysikko.
Galileo Galilei (1564–1642) oli italialainen tähtitieteilijä, filosofi ja fyysikko. Kuva: Reuters

Kirjat Johannes Lahtinen: Galileo. Gummerus. 654 s.

”Se liikkuu sittenkin”, totesi Galileo Galilei legendan mukaan, kun sai inkvisition tuomion harhaopista, aurinkokeskeisestä maailmankuvasta anno domini 1633.

Johannes Lahtisen vaikuttavassa romaanissa liikkeessä on ennen kaikkea Galileon mieli, joka säntäilee arvaamattomasti puolelta toiselle. Galileo ei ole mikään kylmä järkeilijä, vaan impulsiivinen, rehenteleväkin matematiikan opettaja, joka uskaltaa ilkkua itse paaville.

Johannes Lahtinen
Johannes Lahtinen

Lahtinen luo kuvan nerosta ja ketaleesta, jonka mieleen jotenkin vain juolahtaa keksintöjä.

Pitkän aikaa Galileo rähjää ja rellestää siihen malliin, että romaanin pohjalta on vaikea ymmärtää, miten hän edes saattoi tehdä vaikeita laskelmia ja toteuttaa oivalluksiaan. Mikään uutinen ei ole, että Galileo usein nojasi edeltäjien saavutuksiin ja rukkasi niitä eteenpäin, kuten kehittäessään kaukoputkea.

Kun Johannes Kepler lähettää Galileolle kirjansa, niin tämä alkaa saman tien opettaa aurinkokeskeistä maailmankuvaa. Mikä päättely tai ajatustyö johti siihen? Sitä romaani ei paljasta, kertoo sen sijaan paljonkin sankarin vatsan toiminnan suhteesta ajatustyöhön.

Omiakin oivalluksia Galileolla oli, ja niistäkin hän sai niskaansa plagiointisyytteitä.

Kokonaisen kadehtijoiden sekakuoron. Siitäkin syntyy kirjan sivuille lisää rähinää.

Lahtisen kieli on rehevää ja hersyvää, mutta väliin myös lauseenvastikkeiden raskauttamaa. Vaikka nykyistä puhekieltä on mukana, alussa saadaan raskassoutuista proosaa, toisteistakin, kun Galileo muistelee arestissa elämäänsä ja joutuu varjojen vaanimaksi.

Mutta kerronta vetää jo hyvin, kun sadan sivun jälkeen päästään käsiksi Galileon elämän oleelliseen käänteeseen: hän joutuu luopumaan Pisan matematiikan opettajan virastaan ja saa uusia suosijoita ja kilpailijoita.

Galileo

Kirjoittaja: Johannes Lahtinen

Julkaisija: Gummerus

Laji: Kaunokirjallisuus

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 654

Nuorena miehenä raha on koko ajan mielessä, koska sitä ei ole, ja katala lanko pyrkii kukkarolle. Galileo ei meinaa manailultaan ehtiä todistaa nerouttaan lainkaan: ”Maa sai kiertää vaikka Keplerin napaa, kunhan hän ei käynyt minulle kaarlesuureilemaan.”

Miten Galileon mieli toimi, miten hän oikeasti työskenteli, sitä emme tiedä, mutta romaanina Lahtisen tulkinta on totta kai hyväksyttävä, ja elämäkertatietojenkin kanssa se menee ainakin osin yksiin.

Kapinallinen Galileo oli, ei edes mennyt naimisiin lastensa äidin kanssa. Tyttäret saavat mennä luostariin, eikä isä hae heitä lupauksistaan huolimatta pois.

Lahtinen ottaa päähenkilönsä kapinallisuudesta ja impulsiivisuudesta kaikin irti. Tässä kuvassa on teränsä.

Monien elämäkertaromaanien tapaan nytkin korostetaan suurmiehen inhimillisempää, siis viheliäisempää puolta. Galileo äyskii, moittii, solvaa ja puhisee. Aivan oikeutetusti, mikäli on uskominen romaanin henkilökaartin henkistä tilaa.

Kerrankin Galileo kutsutaan Firenzen akatemiaan esitelmöimään helvetin koosta Danten Jumalaisen näytelmän pohjalta. Lahtisen mukaan Galileo laskettelee tietoisesti soopaa ja odottaa vastaukseksi naurunremakkaa, mutta hänet otetaankin vakavasti.

Elämäkertatietojen mukaan Galileo otti kyllä aiheen vakavasti – ja teki niin suuren vaikutuksen, että saa työtarjouksen. Levottomalla keksijällä on myös suosijansa, suopeat ruhtinaansa Italian kaupunkivaltioiden tilkkutäkissä.

Lopussa Galileo saa vielä painia itse pirunkin kansa. Näkyjä ja houreita on silloin liiankin kanssa, ja perheen suoma toinen näkökulma minämuotoiseen kerrontaan olisi voinut tulla aikaisemmin.

Mutta Lahtisen runsaudensarvi tarjoaa joka tapauksessa monta mainiota luotausta riivatun neron kimurantista taipaleesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat