Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internet peri Stasin tehtävät

Jonathan Franzen tarkastelee ihmisen tilaa löytää itsensä maailmassa, joka tulee vain ahtaammaksi.

Kulttuuri
 
Melissa Renwick
Jonathan Franzenin Purity kuuluu vuoden parhaisiin kirjoihin.
Jonathan Franzenin Purity kuuluu vuoden parhaisiin kirjoihin. Kuva: Melissa Renwick

Romaani Jonathan Franzen: Purity (Purity). Suom. Raimo Salminen. Siltala. 600 s.

Sen verran isosti haluaisi näkemyksensä ilmaista, että siitä ei selviä kuin siteeraamalla suomalaisten raamattua, Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta. ”Kuule, vänskä. Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä. Täs siul on sellane”, sanoo alikersantti Rokka lähtiessään varmistamaan vasenta sivustaa taistelussa. Sitaatin syynä on Jonathan Franzenin monessakin mielessä massiivinen romaani Purity. Samassa hengessä voi nimittäin täydellä syyllä todeta: ”Jos sie tarvitset oikei hyvvää romaania, täs siul on sellane.”

Purity

Kirjoittaja: Jonathan Franzen

Julkaisija: SIltala

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: Purity

Vuosi: 2015

Suomentaja: Raimo Salminen

Sivumäärä: 600 s

Raimo Salmisen tarkasti suomentama Purity on taattua, syvällistä Jonathan Franzenia (s. 1959) ja on luontevaa jatkoa hänen aiemmille romaaneilleen. Uutta on se, että nyt hänen kuvamaansa ihmiset eivät ole pelkästään šakkinappuloita darwinismin ja predestinaation pelilaudalla. Romaanin henkilöhahmoille on tarjolla toinen mahdollisuus, tosin vaarana on toistaa vanhat virheet uudessa tilanteessa.

Raadollisesta, lähes misantropisesta ihmiskuvastaan tunnetun Franzenin ankarassa maailmassa se merkitsee askelta kohti optimismia, valoa. Olosuhteet voivat pakottaa ihmisen nurkkaan, mutta samat olosuhteet voivat työntää ihmisen ovelle, joka avautuu maailmaan – rehelliseen vuorovaikutukseen muiden kanssa.

Kerronnallisesti Purity on dynaamisempi ja ketterämpi kuin esimerkiksi Vapaus tai Muutoksia, vaikka siinä on lähes tarkalleen sama määrä sivuja kuin näissä amerikkalaiskirjailijan kahdessa aiemmassa romaanissa. Se kerii auki halujen, toiveiden, himojen, pelkojen, salaisuuksien ja neuroosien umpisolmua useamman toistensa elämää sivuavan henkilöhahmon näkökulmasta. Siksi romaani on vahva ja yleispätevä analyysi ihmisen paikasta omassa henkilöhistoriassaan.

Yksi romaanin keskushenkilöistä on romaanille nimensäkin antanut Purity eli Pip, joka etsiessään kohtaa Pulitzer-palkitun journalistin Leila Heloun, denveriläisen nettilehden omistajan Tom Aberantin ja Wikileaksin tyyliin toimivaa organisaatiota pyörittävän Andreas Wolfiin, joka on Stasin ulkomaanvakoiluosaston Markus Wolfin sukulainen.

Pip etsii kuitenkin ennen kaikkea isäänsä, klassisesti Charles Dickensin hengessä. Mieleen nousee useampaankin otteeseen Dickensin suurromaani Suuria odotuksia. Mitä enemmän jotakin odottaa, sitä korkeammalta putoaa.

Juuri Boliviaan paennut tietovuotaja, nettiaktivisti Andears Wolf hyödyntää digitaalisia kanavia ja hakkerointia samaan tapaan kuin Stasi vakoili kaikkia kansalaisia entisessä Itä-Saksassa. Omapäinen Pip suhtautuu karismaattiseen Wolfiin ambivalentisti eikä niele tämän johtamaa Sunlight Projectia, koska näkee siinä kultin, joka käyttäytyy kuin ei olisi kultti. ”Sunlight Project oli kultti, ja sen moraalittomuutta kasvatti entisestään teeskentely, ettei se ollut kultti.”

Läpinäkyvyyttä korostava Sunlight Project pyrkii tuomaan julkisuuteen kaiken sen tiedon, jonka haluttaisiin jäävän vain pienen piirin tietoon. Se ei luonnollisesti päde itse Andreas Wolfiin, joka kuitenkin paljastaa Pipille omaan menneisyyttään varjostavan synkän salaisuuden Itä-Saksan ajoilta. Salaisuus liittyy traagisesti päättyvään kolmiodraamaan.

Vainoharhaisuutta ruokkivan DDR:n poliittisen järjestelmän hän taas onnistuu uittamaan digitaaliseen nykyaikaan. ”Vastaus jokaiseen kysymykseen, isoon tai pieneen, oli sosialismi. Jos sosialismi korvattiin verkoilla, saatiin internet.”

Netti peri Stasin tehtävät, väittää Jonathan Franzen.

Liioin maantieteellisesti Purity ei kohdennu vain yhteen kiintopisteeseen. Eri elämänkohtalot veivät kerronnan Boliviaan, Kaliforniaan, Denveriin, Washingtoniin ja Berliiniin. Saksan päätyminen romaanin ei ole sinänsä mikään ihme, koska Franzen on englannintanut Karl Krausin esseitä ja Frank Wedekindin näytelmän Kevään herääminen. Saksa on Franzenille yhtä läheinen kuin Ranska Paul Austerille.

Miljöönvaihdoksilla on selvä temaattinen tehtävänsä. Näin Franzen tarkastelee paikan ja ihmismielen välistä vuoropuhelua, joka kääntyy usein niin päin, että paikan henki ilmentää sielun kiivaana käyvää hengitystä. Siinä kontekstissa minä ei ole mikään lukkoon lyöty entiteetti, vaan sekin on jatkuvassa liikkeessä – usein vieläpä sellaiseen suuntaa, johon sen ei haluaisi viipottavan.

Romaanina Purity on oivaltava hybridi. Franzen käsittelee seksin, eksistenssin ja pahojen ajatusten synnyttämää syyllisyydentuntoa kuin Dostojevski, jonka näkemykset on tislattu amerikkalaisella huumorilla, ironialla ja sarkasmilla. Tässä mielessä kaikki palautuu taas kerran siihen kuuluisaan toimimattomaan ydinperheeseeen – kuten aiemmissakin romaaneissa. Nyt vain näkökulma avautuu ulos- eikä sisäänpäin. Motoksi olisi voinut hyvin käydä Saul Bellowin lause Herzog-romaanista. ”Näiden seksuaalisten kamppailuiden onneton surkeus.”

Luonnollisesti Jonathan Franzenin kuvaamat henkilöhahmot yrittävät epätoivoisesti tulla siksi, mitä he ovat. Tässäkin on selvä linkki Saul Bellowiin. Ihmisen taakka on se, että ”meillä on salaisuuksien säilyttämisen pakko ja toisaalta niiden kertomisen pakko.” Tätä taakkaa ihminen kantaa maailmassa, jonka kauhun tasapaino – ympäristötuhot, ydinaseet, kerskakulutus, itsekkyys, digitaalinen valvonta – on tyrkännyt tyhjyyden reunalle. Franzen tarkastelee ihmisen moraalista pelivaraa löytää itsensä maailmassa, joka muuttuu entistä ahtaammaksi ja moraalittomammaksi.

Purity on jättimäinen romaani siinäkin mielessä, että se antaa pohdittavaa pitkäksi aikaan. Se ei unohdu hetkessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat