Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TK-miesten sensuroidut kirjoitukset avartavat nykylukijan kuvaa sodasta

Kulttuuri
 
SA-kuva
Janoinen TK-mies ”siellä jossakin” elokuussa 1941.
Janoinen TK-mies ”siellä jossakin” elokuussa 1941. Kuva: SA-kuva

Sotahistoria Mika Kulju ja Pekka Tuomikoski: Tuntematon jatkosota. TK-miesten sensuroidut dokumentit. Gummerus. 383 s.

Yhä kasvavaa kiinnostusta sota-ajan rintamakirjeenvaihtajia eli tiedotuskomppanioiden TK-miehiä kohtaan herätti viimeksi historiantutkija Helena Pilke kirjallaan Julkaiseminen kielletty (2011), joka tutki heidän sensuroituja kirjoituksiaan jatkosodastamme 1941–44.

Tuntematon jatkosota

Kirjoittaja: Mika Kulju, Pekka Tuomikoski

Julkaisija: Gummerus

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 383

Seuraavaksi päämajan tiedotusosaston kieltämiä TK-tekstejä toi päivävaloon Pekka Tuomikosken kirja Sensuroidut sotakirjoitukset (2013).

Kuin sen sisarteos on Tuomikosken ja Mika Kuljun yhdessä kokoama uutuus eli Tuntematon jatkosota – TK-miesten sensuroidut dokumentit. Se kyntää jo tuttua sarkaa mutta leveämmin ja edustavammin.

Asevelimaa Saksan mallia mukaillen meillä koottuihin tiedotuskomppanioihin otettiin jatkosodan alussa TK-miehiksi parisataa luovien alojen ammattilaista. Heissä oli kirjailijoita, runoilijoita, toimittajia, tiedemiehiä, valo- ja elokuvaajia ja taiteilijoita.

Kirjoittavien TK-miesten tuli ylläpitää luottamusta Suomen asevoimiin ja sodan sujumiseen.

Ennen julkaisua heidän juttunsa tarkistettiin päämajan tiedotusosastolla. Siellä niitä joskus sensuroitiin ja usein stilisoitiin. Niistä myös karsittiin tarkkoja tietoja operaatioista, paikoista, joukoista ja sotilaiden nimistä. Ei ihme, että julkaistut tekstit olivat joskus särmättömiä.

Rivimiehissä tämä lietsoi mielikuvia laiskoista tai sotaa ymmärtämättömistä TK-miehistä, joita sitten myös haukuttiin koiraslotiksi.

Välillä lehdet tilasivat TK-miehinä työskennelleitä toimittajiltaan juttuja myös suoraan, vaikka sensuurilla haluttiin estää yhtäältä paniikin lietsonta kotirintamalla ja toisaalta pitää huoli siitä, että vihollinen ei saanut teksteistä käyttökelpoista tietoa,

Kaikkiaan TK-artikkeleita kirjoitettiin yli 8 000, joista 1 070 sensuroitiin. Tuntematon jatkosota esittelee niistä yli 70.

Historioitsijoiden työnjako on selkeä: Kulju esittelee tekstejä vuosilta 1941 ja 1944 ja Tuomikoski vuosien 1942–43 asemasotavaiheesta.

Sensuroitujen sotakirjoitusten tavoin Tuntematon jatkosotakin valaisee kiintoisasti joidenkin TK-miesten siviilitaustoja ja erittelee juttujen sensuroinnin syitä. Tekstejä myös asemoidaan napakasti kirjoitusajankohdan kontekstiin.

TK-mies ja runoilija Martti Haavio osui oikeaan todetessaan sotapäiväkirjassaan Marssimme Aunuksen teitä (1969), että TK-kirjoitukset edustivat lähinnä kirjoittajansa näkemyksiä. Siksi niistä saattoi puuttua laajempi perspektiivi.

Nykylukijalle monien tekstien tässä ja nyt -tunnelma on silti osa niiden viehätystä. Kieltämättä on myös avartavaa lukea asioista, joista haluttiin vaieta, jotta sota näyttäytyisi oikeassa valossa.

Sellaisia olivat vaikkapa kuvaukset tykistökeskityksen ruhjomista lotista, panssarilaiva Ilmarisen tuhosta, sukellusvene Saukon hyökkäyksestä, kenraalien metsästysretkistä, panssarijunan taistelutavasta tai partisaanien suomalaisiin kyliin tekemistä karmeista iskuista.

Nykylukija ei tosin aina tajua kieltoperusteita. Esimerkiksi Sekehessä olleen asetehtaan ilmapommitukseen osallistuneen Lasse Jaakkolan iskevä artikkeli sai keväällä 1943 ”Julkaiseminen toistaiseksi kielletty” -leiman.

Tuomikoski esittää syyksi sen, ettei suomalaisia pommikoneita haluttu esittää tuhoajina. Se rooli oli varattu viholliselle.

Kiehtovaa on sekin, miten monet sota-ajan valokuvilla kuvitetuista TK-artikkeleista tarjoavat mikrohistoriallisia lähestymiskulmia, kun ne huomioivat sodalle tyypillisten asioiden keskeltä pienemmän mittakaavan poikkeuksellisia tekoja ja tapahtumia.

Näin TK-kirjoitukset tuovat lisälihaa virallisemman historian muodostamien luiden ympärille, joten niiden julkaisu on yhä erittäin perusteltua.

Kun TK-kirjoituksia on osin järjestetty teemojen ja tekijöiden mukaan, lukija voi arvioida vaikkapa oululaiskirjailija Matti Hällin tai jännityskirjailija Marton Taigana tunnetun Martti Löfbergin kaltaisten kynämiesten tyylin ja ilmaisun vahvuuksia.

Suurin yllätys on Veikko Ennala, joka muistetaan 1960- ja 1970-lukujen kohutoimittajana Hymy-lehdestä. TK-miehenä Ennala pohti asioita kuitenkin syvällisesti ja inhimillisesti.

Koska TK-miehet kirjoittivat sotaa käyvän maan kansalle, etenkin hyökkäysvaiheen 1941 teksteissä oli ajan hengen mukaisesti myös rasistisia elementtejä, jotka nostanevat poliittisesta korrektiudesta huolestuvien niskavillat pystyyn.

Kun Saksan sotakoneiston myöhempi hyytyminen idässä muutti sotilaallisia ja poliittisia tuulia Suomessa, se vaikutti TK-miestenkin työhön. Saksan tappio Stalingradissa 1943 hiljensi Suur-Suomesta meuhkaamisen. Jo keväällä 1942 oli rintamakirjeenvaihtajia ohjeistettu välttämään räikeää kieltä ja vihollisen aliarviointia.

Kehotuksista huolimatta ryssä-sanaa ei saatu koskaan täysin kitkettyä TK-miesten sanastosta.

SA-kuva
TK-miehet Veikko Ennala ja Tauno Norjavirta.
TK-miehet Veikko Ennala ja Tauno Norjavirta.
SA-kuva
Tapio Hiisivaara tauolla syyskuussa 1941.
Tapio Hiisivaara tauolla syyskuussa 1941.
SA-kuva
TK-mies Tauno Norjavirta Pietariin johtavalla tiellä syyskuussa 1941. – Kirjan kuvitusta.
TK-mies Tauno Norjavirta Pietariin johtavalla tiellä syyskuussa 1941. – Kirjan kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat