Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jevgeni Vodolazkinin menestysromaania kehuvat Venäjällä niin nationalistit kuin liberaalikirjailijatkin

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Ilya Tolstoy
Jevgeni Vodolazkinin menestysromaania on verrattu Umberto Econ Ruusun nimeen.
Jevgeni Vodolazkinin menestysromaania on verrattu Umberto Econ Ruusun nimeen. Kuva: Ilya Tolstoy

Romaani Jevgeni Vodolazkin: Arsenin neljä elämää (Lavr). Suom. Elina Kahla. Into. 400 s.

Arseni kasvaa Kätisen kylässä maagiset kädet omaavaksi parantajaksi isoisänsä jäljissä. Perimätietona hän oppii tuntemaan yrtit ja rukoukset, pystyy jopa taistelemaan ruttoa vastaan.

Arsenin neljä elämää

Kirjoittaja: Jevgeni Vodolazkin

Julkaisija: Into

Laji: kaunokirja

Vuosi: 2015

Suomentaja: Elina Kahla

Näin pietarilaisen Jevgeni Vodolazkinin menestysromaanissa luonnonlääkintä sekoittuu kristilliseen mystiikkaan.

Arsenin neljä elämää on kotimaassaan arvostelumenestys, jota kehuvat vuolaasti niin kiihkeimmät nationalistit kuin äänekkäimmät liberaalikirjailijatkin. Romaania on verrattu jopa Umberto Econ Ruusun nimeen.

Se onkin suurten teemojen teos täynnä symboliikkaa, historiallisia arvoituksia ja aikatasojen sekoittumista. Kun aiheina ovat rakkaus, kuolema, usko ja sanalla parantaminen, opuksesta tulee väistämättä mahtipontinen.

Vodolazkin on muinaisen Venäjän kielen ja kirjallisuuden asiantuntija, ja se näkyy vahvasti teoksen ratkaisuissa.

Hän leikkii hyvin tuntemillaan lajeilla: teoksen tarina on yhtäältä klassinen pyhimyselämäkerta (ven. žitie), ja jopa lauserakenne jäljittelee hagiografian tyyliä. Toisaalta se sisältää itsenäisen pyhiinvaelluskertomuksen (ven. hoždenie, palomnik), joka nojaa keskiaikaisiin matkakuvauksiin.

Kilvoittelija Arseni on poikkeusyksilö, joka kokee romaanissa muodonmuutoksen. Nimi vaihtuu, ja hänestä tulee näkijä ja ennustaja. Hän on pihkovalainen houkka, jumalanhullu (ven. jurodivy).

Houkat olivat yhteisössään yhtä halveksuttuja kuin arvostettuja ja pelättyjä. Tinkimätön totuudenpuhuja, joka puhuu enkelten kanssa, sylkee syntisten päälle ja nakkelee kiviä pirttien nurkkiin, on paitsi yksi venäläisen kulttuurihistorian kiintopisteitä, myös oman aikamme osallistuvan performanssitaiteen lähtökohtia.

Romaani välittää elävästi erilaisten jumalanhullujen väliset kohtaamiset sekä houkkien roolin 1400-luvun venäläisyhteisössä. Välillä Vodolazkin kuitenkin sekoittaa turhaan tutkijan, opettajan ja kertojan tehtävät alkaen luennoida muinaisvenäläisestä elämänmenosta.

Tapahtumat sijoittuvat muinaisille suomalais-ugrilaisille seuduille, mikä voi olla kiinnostavaa lukijan kannalta. Arseni parantaa ruttoa Valgetjärvellä, yhdessä vepsäläisten pääkaupungeista. Elina Kahla avaa nämä paikannimet suomalaisina variantteina.

Puheen kuvaus on romaanin kiinnostavimpia ja samalla ongelmallisimpia ulottuvuuksia. Lainausmerkkejä tai repliikkiviivoja ei käytetä. Henkilöiden puhe esitetään kerronnan lomassa, mikä hiljentää sitä, antaa meditaation vaikutelman.

Sankari Arsenin puhe on taitavasti vaiennettu ajattelun tasolle. Hänen suojeluspyhimyksestään Arsenios Suuresta sanottiin, että tämä ”katui monesti lausumiaan sanoja, ei koskaan vaikenemistaan”.

Romaanin puhe on eri aikakausien kielten sekoitusta: vanhentunutta ylätyyliä, neutraalia yleiskieltä, nykyvenäläistä virastokieltä tai mitä karkeinta alatyyliä ja slangia.

Näin Vodolazkin vahvistaa teoksensa kekseliästä alaotsikkoa: ei-historiallinen romaani.

Hän haluaa ilmeisesti osoittaa aikakäsitystemme rajallisuuden, mutta mihin tarvitaan lumen alta löytyviä muovipulloja 1400-luvun Venäjällä? Miksi roistojen pitää kiroilla kuin tämän päivän bandiittien? Osoittaakseen, että mikään ei ole muuttunut?

Vaikka romaanin suuret kysymykset ovat universaaleja, se on hyvin venäläinen teos, jossa ortodoksinen luontoyhteys, pihkovalainen maailmanlopun odotus ja houkkien intuitiivinen säälimättömyys nousevat päärooliin. Vodolazkin kuvaa kunnianhimoisesti venäläisen kulttuurin muotoutumista, pakanallisen ja kristillisen kulttuurin vuoropuhelua sekä inhimillisiä kohtaamisia ja rakkautta ruton aikaan.

Se on myös rohkea yritys avata uusia uria venäläisen nykykirjallisuuden lajivalikoimassa.

Tomi Huttunen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat