Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Prahan pedon matka helvettiin – romaani kuvaa SS-kenraali Reinhard Heydrichin elämän käännekohtia

Laurent Binet teki epäkeskon romaanin Reinhard Heydrichin sala­murhasta Prahassa.

Kulttuuri
 
EVERETT
SS-kenraali Reinhard Hyderich (oik.) onnittelee syntymäpäiväjuhlia viettävää Herman Göringiä 12. tammikuuta 1941.
SS-kenraali Reinhard Hyderich (oik.) onnittelee syntymäpäiväjuhlia viettävää Herman Göringiä 12. tammikuuta 1941. Kuva: EVERETT

Romaani Laurent Binet: HHhH – Heydrichin salamurhan jäljillä (HHhH). Suom. Taina Helkamo. Gummerus. 344 s.

Prahan teurastajan, Böömin ja Määrin protektoraatin käskynhaltijan Reinhard Heydrichin salamurha kesäkuussa 1942 on herkullinen historiallinen ja kaunokirjallinen aihe. Ranskalainen kirjailija Laurent Binet (s. 1972) on tarttunut pahamaineisen SS-kenraalin kohtaloon pelotta esikoisromaanissaan HHhH. Romaani ei jäänyt vaille huomiota Ranskassa: se nappasi Concourt-palkinnon ilmestymisvuonnaan 2010.

HHhH - Heydrichin salamurhan jäljillä

Kirjoittaja: Laurent Binet

Julkaisija: Gummerus

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: HHhH

Vuosi: 2015

Suomentaja: taina Helkamo

Sivumäärä: 344

Myös englanninkielinen laitos huomattiin: Financial Times valitsi HHhH:n vuoden parhaaksi kirjaksi vuonna 2012 ja se oli ehdolla National Book Critics Circle -palkinnon saajaksi Yhdysvalloissa. Nyt romaani on vihdoin saatu suomeksikin, ja itse kukin voi pohtia, kuinka hyvin se vastaa ennakko-odotusten huutoon.

No, ei Laurent Binetin HHhH ainakaan minua vakuuttanut. Käsissä on jonkinlainen hybridi, sillä historiallisena romaanina HHhH kyseenalaistaa historian todistusarvon, mutta antihistoriallisena romaanina se puolestaan nojaa liikaa historiallisiin faktoihin.

Romaanin kryptiseltä vaikuttavalle nimelle on luonteva selitys. SS-joukot käyttivät Kolmannen valtakunnan keskusturvallisuusviraston RSHA:n säälimättömästä päälliköstä nimitystä Himmlers Hirn Heißt Heydrich Himmlerin aivot ovat Heydrich.

Kerronnallisesti pieniin osiin pilkottu HHhH kuvaa natsi-Saksan järjestelmällisen kuolemankoneen kylvämää joukkotuhoa valloitetuilla alueilla ja osoittaa, millainen tehtävä keskeisillä pyöveleillä – Himmler, Heydrich, Speer, Göring, Frank, Eichmann, Rosenberg, Bormann ja Müller – oli tuon rotuhygieenisen arjalaiskoneiston kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

Tämän hyvin tunnetun historiallisen juonteen vastateemana Laurent Binet kuljettaa toista, ehkä vähemmän tunnettua historiallista tapahtumaketjua, joka päätyy Reinhard Heydrichin salamurhaan Libeňin kaupunginosassa Holešovicen kadunkulmassa Prahassa.

Tšekkoslovakian Lontoossa päämajaansa pitävä pakolaishallitus lähettää salamurhaajat matkaan. Operaatio Anthropoid on maanpakoon ajetun presidentti Edvard Benešin ja marraskuussa 1939 Englantiin loikanneen Tšekin salaisen palvelun päällikkö eversti František Moravecin yhteinen hanke, jolla he haluavat muistuttaa Englantia ja Neuvostoliittoa siitä, että vapaan Tšekkoslovakian joukot jatkavat taistelua natsi-Saksaa vastaan.

Tehtävään valitaan yksi slovakki, Josef Gabčík, ja yksi tšekki, Jan Kubiš, jotka molemmat kuuluivat brittien kouluttamaan salaiseen agenttiyksikköön. Heydrichin tumman vihreän Mercedes 320 B:n liikkeistä raportoi salamurhaajille Josef Valčík – radisti, joka on pudotettu Määriin samalla koneella kuin Gabčík ja Kubiš.

Vaikka Heydrichin salamurhaan päätyvän trillerin ainekset ovat herkulliset, Laurent Binet ei selvästikään halua herkutella niillä. Hän tärvelee todellisuusilluusion niveltämällä historialliseen tasoon nykyaikaan sijoittuvan romaanin kerrontahetken, jossa hän pohtii historiasta kirjoittamisen reunaehtoja ja sitä harmaata aluetta, jolle romaanikirjailija usein ajautuu kirjoittaessaan menneisyydestä, jo tapahtuneesta.

Aikakelojen pakonomainen venkslaaminen historian projektorissa synnyttää ikävästi nykivän kerrontakuvion, joka näyttäytyy turhanpäiväisenä varjonyrkkeilynä. Siksi kerronta alkaa pikemmin ärsyttää kuin synnyttää ihailua.

Toki ansioksi on sanottava, että Laurent Binet on tehnyt Reinhard Heydrichista omannäköisensä elämäkertaromaanin.

Jeremy Sutton-Hibbert / Getty Images
Lauren Binet sai Concourt-palkinnon HHhH-romaanista vuonna 2010 .
Lauren Binet sai Concourt-palkinnon HHhH-romaanista vuonna 2010 .
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat