Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kuvitettu Harry Potter näyttää suorastaan psykedeeliseltä, ja se on hyvä asia

Tutuista tarinoista nousee kuvitettuina esiin taikuuden outo ja kummallinen puoli.

Kulttuuri
 
Jim Kayn Harry Potter -kuvitus avaa uusia maailmoja tuttuihin teoksiin.
Jim Kayn Harry Potter -kuvitus avaa uusia maailmoja tuttuihin teoksiin.

Fantasia J. K. Rowling (teksti) ja Jim Kay (kuvitus): Harry Potter ja viisasten kivi (Harry Potter and the Philosopher’s Stone). Suom. Jaana Kapari. Tammi. 248 s.

Suursuosittu Harry Potter vaan jatkaa elämäänsä.

J.K. Rowlingin kirjoittaman lasten ja nuorten fantasiaromaanisarjan viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset ilmestyi jo vuonna 2007. Seitsemän romaanin sarjasta tehtiin kahdeksan elokuvaa, joista niistä viimeinen ilmestyi vuonna 2011.

Mutta lisää kirjoja ja elokuvia on tulossa. Seuraavaksi elokuvaksi kääntyy Rowlingin kirjoittama Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, vuodelta 2001. Se aloittaa kokonaisen uuden elokuvatrilogian Potterin maailmasta.

Kirjasta tehty elokuva tavallaan lukitsee sen, miltä kirjan henkilöt, paikat ja tapahtumat näyttävät. Toki lukija voi aina antaa mielikuvituksensa kuvittaa maailman, mutta monelle näyttelijä Daniel Radcliffen kasvot ovat Harry Potterin kasvot.

Potter-elokuvien visuaalinen toteutus on tietysti huippuluokkaa. Se on tallennettu paitsi elokuviin, myös Lontoossa vuonna 2012 avattuun laajaan ja hienoon studiokierrokseen.

Ennen elokuvia Potterin maailman kuvia nähtiin lähinnä kirjojen kansissa. Eri maissa eri kuvittajat antoivat kirjoille hyvinkin erilaisia visuaalisia ilmeitä.

Nyt kirjoille tehdään aivan uusi kokonainen kuvallinen maailmansa. Kuvittaja Jim Kay on saanut niin sanotusti unelmakeikan. Hän kuvittaa kaikki seitsemän Potter-romaania uudelleen. Kirjasarjan ensimmäinen osa Harry Potter ja viisasten kivi, joka ilmestyi alun perin vuonna 1997, on nyt ilmestynyt Kayn kuvittamana.

Tietysti tässä on kyse siitä, että samat vanhat Potter-kirjat halutaan myydä uudelle nuorelle lukijapolvelle – ja ehkä vähän vanhemmille vielä toisen kerran. Mutta, kirja puolustaa olemassaoloaan. Jälki on todella hienoa ja Kayn kuvien kautta aukeaa ihan uusi tapa nähdä Potterin taikamaailma.

Kirja on isokokoinen ja kuvitusta on joka aukeamalla. On sivun kokoisia kuvia, aukeaman kokoisia kuvia, puolen sivun kokoisia ja pieniä kuvia siellä täällä. Jokaisen luvun alussa on oma kuvansa ja mukana on muutama sivullinen Potterin maailmasta tuttuja oppikirjamaisia luokitteluja otuksista ja muista kummajaisista.

Parasta on, että jokainen keskeinen hahmo saa oman, sivun kokoisen muotokuvansa. Kay tuntuisi näkevän hahmoissa eri piirteitä kuin elokuvien ohjaajat ja näyttelijät ja vangitsee näin jotain uudella tavalla olennaista, oikeastaan jokaisesta.

Kayn tyyli on paikoin rähjäinen ja rosoinen, usein kirjaimellisesti rönsyilevä. Hän on työskennellyt Kew Gardensin kasvitieteellisessä puutarhassa. Se näkyy. Kasvimaisuus ja hyönteismäisyys toistuu monissa kuvissa. Kuvat ovat usein myös hyvällä tavalla hurjia ja pitelemättömiä. Kayn läpimurto kuvittajana oli Patrick Nessin kirjoittama, palkittu ja kiitetty synkkä lastenkirja A Monster Calls.

Jos haluaa olla kriittinen, niin Potter-elokuvat ovat kyllä pikkuisen turhan siistejä ja sovinnaisia ulkoasultaan. Kayn kuvitus palauttaa tarinoiden maailmaan taikuuden perimmäisen outouden ja muistuttaa, miten kummallisia asioita kirjat ovatkaan täynnään. Tästä Potter-versiosta voisi suorastaan käyttää sanaa, joka ei välttämättä lastenkirjan kohdalla ensimmäisenä tunnu sopivalta – psykedeelinen.

Nyt se sopii erinomaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat