Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Lähde etsii keinoja siihen, miten rauhoittaa sosiaalisessa mediassa villinä riehuva raivo

Filosofi-tietokirjailijan ”Paljon liikkuvia osia” ei voisi olla ajankohtaisempi.

Kulttuuri
 
Antti Salminen
Ville Lähde on väitellyt tohtoriksi vuonna 2008.
Ville Lähde on väitellyt tohtoriksi vuonna 2008. Kuva: Antti Salminen

Tietokirjat Ville Lähde: Paljon liikkuvia osia. Savukeidas. 192 s.

Ville Lähteen kirja Paljon liikkuvia osia käsittelee asiaa, joka ei voisi olla ajankohtaisempi. Koko viime vaalien jälkeisen ajan Suomen somessa on riehunut kärjistynyt kaksinapainen, sekä punavihreitä että perussuomalaisia rienaava niin sanottu ”keskustelu”.

Paljon liikkuvia osia

Kirjoittaja: Ville Lähde

Julkaisija: Savukeidas

Laji: Tietokirja

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 192

Sen vastavaikutus on, että facessa jaetaan rauhallisia maisemakuvia, kertomuksia lasten touhuista, kissavideoitakin, lähes poliittisina kannanottoina.

Jotkut ovat yksinkertaisesti ottaneet lomaa koko somesta, jossa ei noudateta edes alkeellisia käytöstapoja lähimmäistä kohtaan.

Tähän tilanteeseen, kuin nyrkki silmään, tai paremminkin kuin lempeä avokämmenen sively kiristyneille hartioille, sattuu Lähteen erinomaisen tärkeä kirja.

Hiukan arvoituksellisesti Lähde viittaa kirjassaan myös epäilyttävään taustaansa muun muassa eläinoikeusaktivistina. Näistä näkökulmista hän on etääntynyt myöhemmin näkemään maailman vähän monimutkaisemmin. Eli kuten hän entisestä intoilustaan toteaa: nolous on hyvä motiivi.

Lukijoiden kannalta on tietenkin ilo, että eteläpohjalaistaustainen Lähde on selvinnyt vihreästä aktivismistaan puutarhanviljelijäksi. Se merkitsee, että hän jakaa viisastuneen oppejaan myös edelleen sosiaalisessa mediassa riehuville kumppaneilleen.

Paljon liikkuvia osia on ennen kaikkea kannanotto tämän hetken keskustelukulttuuriin. Se pyrkii avaamaan, sävyttämään, näyttämään, kuinka monimutkainen maailma pinttyneiden iskulauseiden takana on.

Käsiteltävät aihepiirit ovat suosituimpia somen juupas–eipäs-väittelyiden teemoja. Sellaisia kuin luonnollinen–luonnoton, yksilö–yhteiskunta, demokratia, mielipide ja tieto, sananvapaus ja sensuuri, suvaitseminen ja suvaitsemattomuus.

Kirjoittaja haluaa siis argumentointia, malttia, tietoa yksisilmäisen kiihkon sijaan.

Miten Ville Lähde onnistuu?

Ylivoimaisesti tärkein asia on, että Lähde on tähän kriittiseen hetkeen kirjoittanut tämänkaltaisen kirjan.

Kirjoittajan taustoista johtuen sanavalinnat ja esimerkit ovat tietenkin sen verran vihertäviä, että voin hyvin kuvitella perussuomalaisen vasta-argumentoinnin: joku vihreä, joka yrittää olla filosofi ja kirjoittaa propagandaa muka yleispätevinä totuuksina.

Kirjassa on toki muutakin huomautettavaa:

Kysymysmuotoon asetellut vaihtoehdon sisältävät otsikot aiheuttavat tunteen kuin lukisi ”valittuja paloja” siitä, miten tehdä oikein ja hyvin. Välillä Lähde intoutuu haukuskelemaan julkisuuden tuttuja mielipidevaikuttajia, Matti Apusta, Esko Valtaojaa, Kari Enqvistiä, Jari Sarasvuota, Pentti Linkolaa.

Matti Apusta on tietenkin aina terapeuttista ja innostavaa haukuskella, mutta Lähde ei näytä ymmärtävän kirjoittamisen lajin merkitystä. Totta kai kolumnissa kärjistetään ja siksi kolumniväitteiden mollaaminen on juuri sitä yksinkertaistamista, jota vastaan Lähde taistelee.

No, tämän hän tulee huomaamaan myöhemmin.

Timo Soinin huumoria ja retorista taitoa Lähde ei myöskään siedä, ja tietenkin kirjan tohtori EI on Soini ja joko riveillä tai niiden välissä perussuomalaiset.

Edelleen: ”Suvaitsevaisuus” käsitteenä oli jo ennen nykyistä poleemista käyttöä akateemisessa kielenkäytössäkin kritiikin kohteena, minkä Lähde unohtaa. Ja mihin on muuten kadonnut ”kulttuurievoluutio”, onko se nykyään kirosana?

Entä auttaako käytännöllisen filosofian alaan kuuluva Lähteen kirja itse asiassa eli keskustelukulttuurin muutoksessa eteenpäin?

Toivon, että se muuttaa ilmapiiriä. Että vaikkapa kiihkeimmät oman puolensa intoilijat laskisivat kymmeneen ennen jokatuntista jakoaan siitä, kuinka suuria idiootteja hallitus, punavihreät, perussuomalaiset ja Putin ovat. Ennen kuin painaisivat päästönappulaa.

Nykytilannetta voi verrata 80-luvun alkuun, jolloin taistolaiset valittivat, kuinka Suomi on muuttunut juppimaaksi, jossa ei voi keskustella, kun täällä keskustellaan vain Jukka Keiteleen parrasta ja kävelykepistä. Tällä he tarkoittivat, että heitä harmittaa, kun joku muukin on tullut päätä aukomaan.

Rankkaahan tämä on erityisesti entisille mediapuolueille. Mutta ilo demokratialle, kunhan tyyli rauhoittuu. Sitä varten on Ville Lähteen kirja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat